HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
11 Ocak 2021 Pazartesi Saat: 10:02

DENETLİYORDUNUZ DA NEDEN YASAK KARARI ALINDI?

Ordu’da aylardan bu yana satılan ince hamsiler konusunda yaptığımız tüm haberlere rağmen yeterli denetim olmaması üzerine konuyu Cimer’e taşımıştık. Konu ile ilgili Ordu Valililiği aracılığı ile yanıt gönderildi. Açıklamada he
DENETLİYORDUNUZ DA NEDEN YASAK KARARI ALINDI?

Ordu’da aylardan bu yana satılan ince hamsiler konusunda yaptığımız tüm haberlere rağmen yeterli denetim olmaması üzerine konuyu Cimer’e taşımıştık.

Konu ile ilgili Ordu Valililiği aracılığı ile yanıt gönderildi.

Açıklamada her zaman ki gibi dil kullanılırken 2020 yılı içinde 2 bin 254 kilo su ürünlerine el konulduğu açıklandı. Anlayacağınız bir balıkçı gemisinin bir çekmeye çektiği av kadar. Ayrıca 78 kişiye idari para cezası uygulandığı açıklanırken miktar belirtilmedi. 

Cimer’e şikayet başvurumuz şöyle idi: Ordu ve çevresinde yaklaşık 1,5 aydan bu yana av yasağına uygun olmayan başta hamsi ve balık satılmaktadır. Bunlar her gün normal satıcı tezgahlarında görülmesine ve tonlarca olmasına karşın yapılan haberler ve şikayetlere rağmen gerekli denetim ve uygulama yapılmadığı görülmektedir. Ordu yerel basınında da bu haberler sık sık yer aldığı halde bu tür balıkların satışı sürmekte. Gerekli denetimleri yapmayan kurumlar hakkında şikayetçiyiz.

VALİLİK ARACILĞI İLE VERİLEN İBRETLİK YANIT TARİHE AYIP OLARAK GEÇECEK NİTELİKTİ.

1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca yayımlanan, Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğler doğrultusunda; Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü su ürünleri kontrol görevlileri ve Fatsa/Gülyalı Sahil Güvenlik ekipleri tarafından, balıkçıların avlanma araçları ve avlanma yöntemleri başta olmak üzere, avlanılan balık türlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerlerini düzenleyen Tebliğe uyumunu sağlamak amacıyla denetimler yapılmaktadır.

Bu kapsamda; su ürünlerinin karaya çıkış noktaları, balıkçı gemileri, yol güzergahları, işleme tesisleri, soğuk hava depoları ve su ürünleri toptan ve perakende satış yerlerinde denetimler yapılmaktadır.

5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğin (Tebliğ No: 2020/20) Boy ve ağırlık yasakları başlıklı 17' nci maddesinde; balıkların avlanılabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilmiş olup, şikâyet konusu olan hamsinin asgari boy yasağı 9 cm olarak belirlenmiştir. Ayrıca aynı maddenin 2' nci fıkrasında, avlanılabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen türlerden: hamsi, istavrit ve sardalya ağırlıkça % 15, diğer su ürünlerine ise ağırlıkça % 5 oranında küçük boylara istisna tanınmıştır.

Bu kapsamda; kontrol ve denetimler, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Sahil Güvenlik ekipleri tarafından, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde, vatandaşlardan gelen ihbar ve şikâyetler de göz önünde bulundurularak, belirli bir program dâhilinde yapılmaya devam etmektedir.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü su ürünleri kontrol ve denetim ekipleri tarafından 2020 yılında 1.213 denetim gerçekleştirilmiş olup;

Avlanılabilir asgari boydan küçük 2.254 kg su ürünlerine (istavrit, mezgit, barbunya, hamsi) ve 10 adet kalkan balığına el konulmuştur. Av yasağını ihlal eden 78 kişiye de idari para cezası uygulanmıştır.

Ayrıca, 8 adet kalkan ağına, 1 adet trol takımına, 114 adet tırıvırı ağına, 5 adet serpme ağına ve 7000 metre uzatma ağına da el konulmuştur.

 

 

Anahtar Kelimeler : DENETLİYORDUNUZ, DA, NEDEN, YASAK, KARARI, ALINDI?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız