HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
5 Ekim 2021 Salı Saat: 09:22

PSİKOLOJİDE ÇOCUK İSTİSMARI!

UCIM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Ordu İl Temsilciliği Psikoloğu Büşra Avcı, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda çocuk istismarının psikoloji de ki tanımı ve istismar halinde takip edilen veya edil
PSİKOLOJİDE ÇOCUK İSTİSMARI!

UCIM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Ordu İl Temsilciliği Psikoloğu Büşra Avcı, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda çocuk istismarının psikoloji de ki tanımı ve istismar halinde takip edilen veya edilecek süreçler hakkında kayda değer bilgiler verdi.

Ordu’da da çocuk istismarı ile mücadele çerçevesinde UCİM’in de faaliyete başladığını belirten Psikolog Büşra Avcı, anne ve babalara da önemli tavsiyelerde bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Avcı, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Geçen hafta Ordu Barosu Çocuk Komisyonu Başkanı Av. Bahar Ağca ve Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Elif Güney Katırcıoğlu ile çocuk istismarının hukuki boyutunu masaya yatırmıştık.

Bugün de sizinle Psikoloji de çocuk istismarının tanımı hakkında görüşlerinizi almak istiyorum. Evet nedir Psikolojide çocuk istismarının tanımı?

Büşra AVCI: Hoş bulduk Sayın Deliçakar. İstismar psikolojide 4’e ayrılır. İhmal, fiziksel istismar, cinsel istismar ve duygusal istismar. Çocuğun ötelenmesi, cinsel istismar çocuğun isteği dışında çocuğa dokunulmasına da istismar diyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: UCİM, Ordu’da nasıl bir çalışma metodu oluşturdu?

Büşra AVCI: Şu anda her ilde faaliyet yapıyoruz. Önce ihbar alıyoruz, bunu değerlendiriyoruz daha sonra destek veriyoruz. Hukuki ve psikolojik olayın doğruluğu, Uzman görüşleri alıyoruz. Adli birimlerden gelen rapora bakıyoruz ve takip ediyoruz.

Çocuğun anlattığı olay doğru mu, somut delil zorunluluğu getirildi önce doğru olup olmadığını araştırıyoruz. Direkt kişiyi suçlamıyoruz. Ama yine de çocuğun beyanı esastır diyerek beyanı dikkate alıyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: İstismar halinde Anne baba ne yapmalı? Bu süreçte ki tavsiyeleriniz nedir?

Büşra AVCI: Bu bir davranış bozukluğu neden yalan söyler. O bizim için önemli. Anne baba fark ettiğinde biraz daha ilgi göstermeli, olmazsa bir psikolojik destek almalı. Okullar bu konuda sınırlı maalesef yoğunluk var ama veli ve öğretmen birlikte hareket etmeli.

Şafak DELİÇAKAR: Rehabilitasyon çalışması nasıl olmalı?

Büşra AVCI: Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz psikolojik destek yetmez ise daha ileri boyutlarda da ailenin ve çocuğun destekçisi olarak her zaman yanlarında oluyoruz. Bunun içinde UCİM tamamen gönüllülük esasına göre herhangi bir maddi talepte bulunmadan çözüme gidiyoruz. Anne babalarına tavsiyeler de ise bu süreçte ailenin ruhsal durumuna bakıyoruz. Ardından süreci nasıl izleyeceğini tavsiye ediyoruz. Çocuğu çok fazla sıkmadan bu süreci atlatmalarını öneriyoruz. Çocuğun kendini değerli hissetmesini sağlamalarını tavsiye ediyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Çocukların kendilerini ifade etmeleri için nasıl davranış sergilemeli?

Büşra AVCI: Anne baba sağlıklı iletişim kurmalı onu dinleyip sakın bir şekilde cevap veriyorsa çocuk anlatmaktan çekinmez. Her şeyi rahatlıkla anlatabilir

Şafak DELİÇAKAR: Suçlu iddia edilen kişiyi nasıl anlıyorsunuz?

Büşra AVCI: Bu merci mahkemeler tarafından belirleniyor. Biz burada sadece çocuk için varız. Olayın doğru olup olmadığına bakıyoruz. Ortada bir suçun olup olmadığına da tamamen mahkeme karar verir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Avcı, verdiğiniz bilgi ve yaptığınız değerlendirmeler için çok teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

Büşra AVCI: Bende şahsım ve UCİM ailesi olarak bize bu fırsatı sağladığınız için şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

Anahtar Kelimeler : PSİKOLOJİDE, ÇOCUK, İSTİSMARI!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız