HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
6 Aralık 2016 Salı Saat: 07:23

VALİ BALKANLIOĞLU; “YATIRIMCILARI ÜRKÜTMEMEK LAZIM”

HAFTANIN RÖPORTAJI Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu gazetemiz editörü Şafak Deliçakar’a vermiş olduğu röportajda önemli konulara parmak bastı. Fındık konusuna da değinen Vali Balkanlıoğlu, Ordu’da sağlık sorunu da başta olmak üzer
VALİ BALKANLIOĞLU; “YATIRIMCILARI ÜRKÜTMEMEK LAZIM”

HAFTANIN RÖPORTAJI

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu gazetemiz editörü Şafak Deliçakar’a vermiş olduğu röportajda önemli konulara parmak bastı. Fındık konusuna da değinen Vali Balkanlıoğlu, Ordu’da sağlık sorunu da başta olmak üzere yol çalışmaları, turizm ve liman konularına da değindi.

Vali Balkanlıoğlu ile Deliçakar arasında gerçekleşen röportaj ise şu şekilde kaydedildi:

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Valim, gazetemizin haftalık röportaj sayfamıza konuk olduğunuz için okurlarımız adına teşekkür ediyorum. İlk sorumuza malum milli ürünümüz olan fındıkla başlamak istiyorum. Bildiğiniz üzere Rekabet Kurulu fındıkla alakalı kararını açıkladı. Öncelikle bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

“FINDIK MAYIN TARLASI GİBİ BİR ŞEY”

Vali İrfan BALKANLIOĞLU: Fındık konusu mayın tarlası gibi bir şey. Daha çok bu tarım müdürlüğünün, tarım bakanlığının, rekabet kurulunun ilgilenmesi gereken hususlar. Biz sadece mahallinde ki üreticilerin taleplerini isteklerini, karşılaştıkları zorlukları, sorunlarını üst makamlara iletmek durumundayız. Biz devletin fiyat politikasını, müdahale politikasını belirleyen veya eleştirecek durumda olan makamlar değiliz. Bizde hükümetin emrindeyiz. Dolayısıyla bu anlamda fındık üreticisi kardeşlerimize hayırlı ve bol kazançlar temenni ediyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu’da son aylarda bir hastane polemiği yaşanmaya başlandı. Siz bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? 

 “SORUNU ÇÖZEMEYEN TEK İL ORDU”

Vali İrfan BALKANLIOĞLU: Türkiye’de 81 il içerisinde ve il merkezinde hastane sorununu çözemeyen ve kondisyonu, yapısı, dokusu eksilerde olan tek il Ordu. Maalesef bu tür spekülasyonlar, çekişmeler yüzünden bugüne kadar bu sorunu Ordu’da çözülememiş. Devlet hastaneleri bakımından ne Devlet Hastanesi ne üniversite bu sorunu çözememişler ne acı ki.

“BOZUK DÜZEN HALA DEVAM EDİYOR”

Ben, Doğu’da, Güneydoğu’da her yeri gezdim, dolaştım, kimi yerde de çalıştım. Artık dağ başında ki ilçelerde, kasabalarda öyle modern ve lüks hastaneler var. 5 yıldızlı otel ayarında, ancak ne hikmetse burada hala bozuk düzen devam ediyor.

Yer problemleri yani yer temin etmek, yerlerde ki ihtilafları çözmek, birçok sorunlarla yüzleşmek gerekiyor. Şimdi en son gelinen şey malum bir üniversite birde devlet hastanesi yapılacak idi. Devlet hastanesi için de ihaleye çıkıldı ve iki taraflı iptal edildiği söyleniyor. Bu ihale yasasından kaynaklanan şey tabi.

“VARILAN KARAR BİN YATAKLI HASTANE YÖNÜNDE”

En sonunda varılan karar, üniversite bünyesinde ama devlet hastanesiyle kaynaşmış bir yönetim sistemi ile 1000 (Bin) yataklı bir devlet hastanesi yapılması yönünde.

Laboratuarları, her türlü uzmanı ile bölge hastanesi gibi ama ilk kademe, ikinci ve üçüncü kademe hastanelerin bir arada çalışacağı birçok açıdan hem binadan, hem yerden, hem laboratuardan, personelinden her türlü tasarruf edileceği bir hastane modeli üzerinde ciddi bir anlamda çalışmalara başlandı.

Üniversite rektörümüzde sağ olsun bu konuda verdiği yeri biraz daha artırarak 75 dönüm civarında bir arazi vermek suretiyle buna katkı ve katılımda bulunmak sözü vermişti. O yönde çalışmalar ilerliyor.

Şafak DELİÇAKAR: Devlet yatırımları çerçevesinde Ordu’da yapılmakta olan yol çalışmaları hakkında neler dersiniz? Ayrıca Ulubey-Gürgentepe-Gölköy yolunda bir takım sorunların olduğu konuşuluyor. Keza Kumru-Korgan Niksar yolunda da benzer durum söz konusu. Bununla birlikte Ünye-Akkuş-Tokat yolunda da ilerlemeler nasıl?

“ÜNYE-AKKUŞ-TOKAT YOLU YATIRIM PROGRAMINA ALINIYOR”

Vali İrfan BALKANLIOĞLU: Ünye-Akkuş-Tokat yolu malum Türkiye’nin Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan en önemli yollarından birisi olacak. Bunun proje çalışmaları ciddi anlamda mesafe aldı. Proje çalışmaları devam ediyor. Şimdi önce bir yol yapmak için nerde ne yol yapılacak, nasıl ve hangi noktaya veya bu güzergah nerden geçecek? Güzergah belirledikten sonra bu harita üzerinden belirlenen bir şey değil. Sahada santim santim ölçülerek yapılıyor.

Nereye köprü lazım, nereye viyadük, nereye sanat yapısı, menfez lazım. Büyük köprü, küçük köprü, viyadük ve tünel boyutları ne kadar, bu arazinin boyutlarını kavrıyor. Kaya dolgu çeşitleri yani ona göre miktarlar hesaplanıyor parasal anlamda. Bunlar biraz iğne ile kuyu kazmak gibi bir süreç alıyor. Zor bir iş, ama bunlar aşağı yukarı tamamlanma noktasında. Yakında projesi bitip yatırım programına alınacağının müjdesini verdiler bize.

“ÇEVRE YOLUMUZ DEVAM EDİYOR”

Çevre yolumuz malum devam ediyor. Üniversitemiz yolu tam ortadan ikiye böldüğü için üniversitenin de müdahalesiyle güzergah değişikliğine gidildi. Buda işte yeni proje, yeni hesap anlamına geliyor. Üniversite güzergah değişikliği olmasaydı bu sene bitecek deniliyordu. Ancak bazı istenmeyen durumlar, arazi yapısı, heyelanlar, çökmeler nedeniyle bu işi Mart ayı sonunda taş çatlasa Mayıs veya Haziran’da biteceği söyleniyor. Buda güzel bir şey, en azından 12-13 tane ışığı kavşağa bypass edecek, bayağı bir rahatlayacak. Ama üniversiteye bypass edilen yol proje çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda bitirileceği söyleniyor.  Direk Piraziz’e, havalimanı yakınına inecek bir yol.

“DEREYOLU 2017 SONUNDA TAMAMLANACAK”

Dere yolumuz bugün biter, yarın biter, gibi birçok müjdeler geliyor bize. Bizde Karayollarını sürekli arıyoruz. Yaptığımız incelemede onunda büyük bir bölümünün önümüzde ki sene sonuna biteceği 2017’nin sonlarında tamamlanacağı söyleniyor. Hem Sivas tarafından geliniyor, 80 km yol 25-30’a yakın tünel var bu yolun içinde.

 GÜRGENTEPE-GÖLKÖY YOLU, MÜTEAHHİT ENGELİNDE

Gürgentepe-Gölköy yoluna gelince burası ihale edilmiş ama ihale mevzuatından kaynaklanan sorunlarla karşılanmış. Şimdi herkes bir ihale olduğu zaman teklifte bulunabiliyor. Anormal derecede kırım yapıyorlar. Şimdi yüzde 50’den fazla kırım yapılan bir işten bu kırım yapan müteahhitler, ya piyasayı dolandıracaklar veyahut ta işte böyle iflas edecekler. Başka türlü zararına bırakıp kaçacaklar. Burada ki müteahhit kardeşimizde bu işi yürütemedi. Yürütemeyince işi fesh edildi. Fakat o arkadaşımızın da farklı talepleri vardı. İhale mevzuatından kaynaklanan benim teminatımı bana iade edin diye. Teminatı da oldukça yüksek 3 milyon civarında. Cezasız beni bu işten kurtarın diye talebi oldu. Tabi buda mümkün olamadı.

Mevzuat buna izin vermiyor. Bu şahıs iş yapılmayınca mahkemeye verdim. İdarenin de bazı kusurları ortaya çıktı. İdare vatandaşa bir yere ihale ettiği zaman yer teslimi yapmak zorunda. Yer bulunur, sorunsuz bir şekilde başlanır. İdare kamulaştırma zamanında yetiştiremediği için bazı yerleri, onunda eline koz geçti. Mahkeme kazandı şimdi temyiz de devam ediyor. Orada ki süreç tavsiye edilmeden de veya yeni ihale yapmakta mümkün olmuyor. Bu işin bir an önce yapılması içinde çabalanıyor. Mahkeme bir taraftan devam ederken acaba biz yapabilir miyiz diye idarenin de bu tür arayışları da devam ediyor.  

“ÇAMBAŞI YOLUNDA DA BENZERİ ŞEYLERLE UĞRAŞILIYOR”

Çambaşı yolunda da benzeri şeylerle uğraşılıyor. Devlet yapacağını yapmış. Programa almış, ödeneğini ayırmış, ihale yapmış, ama müteahhitlerden kaynaklanan, mevzuattan kaynaklanan bazı sorunlarla ufak tefek gecikmeler var. O yolda önümüzde ki yıllarda inşallah tamamlanır. Yani bir şekilde kervan yola çıkmış, biraz geç olur ama yapılır inşallah.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Valim, turizme çok önem veriyorsunuz. Bu ilgimizi çekiyor ve dikkatlerden de kaçmıyor. Yabancıların mülk edinmesini de göz önünde bulunduracak olursak bu alanda da ne durumdayız?

“YABANCILAR 200 CİVARINDA KONUT ALDI”

Vali İrfan BALKANLIOĞLU: Biz tabi tanıtımı yaptık. Daha çok da Arap ülkelerinden ve Körfez ülkelerinden buraya rağbet oldu. Bu sene 6 uçak doğrudan Riyad’dan havalimanımıza indi. Havalimanımızın yapılmış olması bizler için büyük bir şans ve elimizi güçlendirdi. Önümüzde ki yaza da 100 uçak geleceğinin müjdesini verdiler. Kuveyt’ten de yine bir acenta geldi, yine onlarda doğrudan uçuş yapmak için araştırma yapıyorlar. Otellerimizi gösterdik, yatırım amacıyla geliyorlar. Bundan 2 hafta önce Mısır’lı bir işadamı geldi, 50 milyon Dolar civarında buraya bir yatırım yapma kararı almışlar. Şu an araştırıyorlar, uzmanlar gelecek daha çok turizm amaçlı gelmek istiyorlar. Yani otel, motel, tatil köyü gibi veyahut ta Araplara dönük projeler üzerinde durmak istiyorlar. Şimdi şu ana kadar daha çok Fatsa üzerinde Arapların bina satın aldığını duyuyoruz. 200 civarında bir konut aldıklarını biliyoruz Ordu genelinde.

“YATIRIMCILARI ÜRKÜTMEMEK LAZIM”

Tabi bir Trabzon’a bakıldığında bizim ki devede kulak misali oluyor. Yatırımcıları ürkütmemek lazım. Yani daha çok yatırım yapmak istiyorlar. Ancak Araplar buraya geliyor, bavul dolusu da paraları var. Biz bunlara 8-10 kat yüksek fiyat söylersek, biraz daha fazla yolumuzu buluruz gibi bir anlayış var. Bu insanlar da yatırımda caydırıcılık konusunda en önemli şeyde bu. Oysa çok uyanıklar, gözü açıklar, piyasayı iyice araştırıyorlar, normal değerleri iyi tespit ediyorlar. Çünkü bu işten iyi anlayan uzmanlarını gönderiyorlar. Yüksek fiyatı görünce şimdi Samsun’dan Artvin’e kadar tüm Karadeniz birbirine benziyor. O zaman adam yatırımı buraya yapmıyor, yatırımı başka yere yapıyor. Gerçi Ordu’nun güzellik avantajları diğerlerinden çok daha fazla, ama fazla fiyat yaparsan da caydırıcı olabiliyorsun. Bu konuda vatandaşlarımızın daha dikkatli olmasını bekliyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu’nun dünya turizm haritasında yer alması için Liman çalışmalarının sonuçlanması gerekiyor. Bu konuda ki izlenimleriniz nelerdir?

“ÜNYE LİMANI YATIRIMA TEŞVİK EDİLDİ”

Vali İrfan BALKANLIOĞLU: Büyükşehir Belediye Başkanımız bu sahilde ki limanlar veya bu tür yerlerin işletmesi gibi Büyükşehirle ilgili olay. Bizde valilik olarak sürekli bunu destekliyoruz. Fransa’da bir yapı fuarı vardı, oraya da gidildi. Çok güzel bir proje gerçekleştirmişler Ünye’de. Ünye limanı yapısı ve derinliği ile dokusu itibarıyla çok fazla bir masraf gereksinimi olmadan bu tur hizmetlere imkan sağlayacak mahiyette olan bir çalışma yapılmış. Ondan dolayı Liman konusunda Büyükşehir Belediyesi Ünye’yi tercih ediyor. Orada hazırlanan proje maket halinde de teşhir edildi. Yatırıma da teşvik edildi.

“KARLI BİR YATIRIM OLACAK”

Bu çok karlı bir yatırım olacak. Ünye, Akdeniz yolu tamamlandıktan sonra Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler de ürünlerini de pazarlayabilecekler konteynır açısından. Birde bu liman çok büyük fonksiyonlu olacak. Kruvazör gemilerinin de konuşlanacağı bir şekilde konumlanmış, yat limanı, balıkçı barınağı gibi falan ama görüntüsü uzay üssü gibi modern ve lüks bir yapı, son teknolojiyle birlikte bir kompleks inşa edilmesi için düşünülüyor.

Tabi bu finans bakımından Ordu’nun çapını aşan bir yatırım olduğu için Büyükşehir belediyesince ilgili bakanlıklara iletildi. Bu yatırım programlarına alınsın diye. Ama devlet tarafından yapılması arzu edilmesine rağmen, büyük firmalar burası rantabıl görüntü bir yapı içerisinde yap işlet devret şeklinde biz yapalım derlerse de ona da bir itiraz olmaz diye düşünüyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Valim sayfa konuğumuz olduğunuz için bir kez daha okurlarımız adına teşekkür ediyorum. Ordu’da son dönemlerde büyük devlet yatırımlarına ve turizm konusundaki hassasiyetinize bizlerde önem veriyoruz. Bu düşünceyle sizi de bir mesai arkadaşımız olarak düşünüyor çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyoruz.

Vali İrfan BALKANLIOĞLU: Sayın Deliçakar, bende başta şahsınıza ve gazeteniz ailesine Ordu’ya ve ülkemize hizmet noktasında sağladığınız katkılardan dolayı teşekkür ediyor, okurlarınıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

 

 

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız