HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Ağustos 2023 Çarşamba Saat: 13:27

“ÜRETİCİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR, FİYATI YENİDEN DÜZENLEYİN”

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık üreticisinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Açıklanan düşük taban fiyatlar nedeniyle üreticinin önünü göremediğini belirten Torun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “TMO
“ÜRETİCİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR, FİYATI YENİDEN DÜZENLEYİN”

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık üreticisinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Açıklanan düşük taban fiyatlar nedeniyle üreticinin önünü göremediğini belirten Torun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “TMO’nun fındık alım fiyatlarında üreticinin beklentilerine göre yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?” diye sordu.

Torun, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Torun önergesinde, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım fiyatlarının açıklandığını belirterek, “Giresun kalite için 84, Levant kalite için 82,5 lira olarak açıklanan taban fiyatlar üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Ağır maliyetler altında ezilen üreticimiz, düşük fiyat politikası nedeniyle önünü göremez hale gelmiştir” dedi. Torun önergesinde Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

ÜRETİCİYİ KORUYACAK MISINIZ?

“TMO’nun fındık alım fiyatlarında üreticinin beklentilerine göre yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz? Önceki yıllarda TMO’nun alım yeri sayısının yetersizliği nedeniyle üreticimiz uzun süre randevu beklemek zorunda kalmıştır. Bu sezonda aynı sorunların yaşanmaması için bir hazırlığınız var mıdır? Alım yeri sayılarının artırılması planlanmakta mıdır? TMO’nun fındık alım tarihlerini sınırlı tutması üreticilerimizi mağdur etmekte, serbest piyasada fiyatların daha da azalmasına neden olmaktadır. Üreticimizi korumak adına bu sezonda TMO’nun fındık alımları hangi tarihler arasında yapılacaktır? TMO’nun bu sezon fındık alım kapasitesi kaç ton olarak planlanmıştır? Fındık alımları için ne kadar kaynak ayrılmıştır? TMO depoları bu alımlar için hazır durumda mıdır? Önceki sezonlarda alımı yapılan ve şu anda TMO depolarında tutulan fındık miktarı ne kadardır? Yeni sezonda yapılacak alımlar için ek depo hazırlığı yapılmış mıdır? Geçtiğimiz sezonda TMO ne kadar fındık alımı yapmıştır, bu alımların ne kadarı TMO tarafından satılmıştır? Üreticilerimizi sezon içinde yabancı firmaların fiyat manipülasyonuna karşı korumak için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”

İKTİDARIN AYIBI

Torun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Fındığın dünya pazar payı 130 milyar dolara ulaştı. Dünyadaki fındığın yüzde 70’ini biz üretiyoruz. Ancak ihracat gelirimiz sadece 2 milyar dolar. Türkiye’de piyasaya hakim olan bir yabancı firmanın yıllık cirosu bile 14 milyar dolar. Bu iktidarın ayıbıdır. Fındık fiyatı yeniden düzenlenmeli ve asla 4 dolar karşılığı Türk Lirası’nın altına düşmemelidir” dedi.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız