HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Ağustos 2023 Çarşamba Saat: 14:59

“LİSANSLI DEPO ŞART”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ordu’ya mutlak suretle lisanlı depo yapılmasının gerektiğini belirterek, “Çok iyi bir lisanslı depo olması, alım hızını artıracak, ürünlerin saklama koşulları için de çok önemli bir
“LİSANSLI DEPO ŞART”

Tarım ve Orman Bakanı  İbrahim Yumaklı, Ordu’ya mutlak suretle lisanlı depo yapılmasının gerektiğini belirterek, “Çok iyi bir lisanslı depo olması, alım hızını artıracak, ürünlerin saklama koşulları için de çok önemli bir husus olacaktır” dedi.

Bakan Yumaklı, çeşitli programlara katılmak üzere Ordu’ya geldi. Havayoluyla Ankara’dan Ordu-Giresun Havalimanına gelen Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, burada Vali Tuncay Sonel, Giresun Valisi Enver Ünlü ve protokol mensupları tarafından karşılandı.

Bakan Yumaklı, Ordu-Giresun Havalimanındaki karşılamanın ardından beraberindeki heyetle birlikte Perşembe ilçesine bağlı Doğanköy mahallesinde fındık bahçesini ziyaret etti.

Fındık üreticisi Ali Ak’a ait olan fındık bahçesini gezen Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, burada basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.

FINDIK FİYATI BEKLENTİLERİ KARŞILADI

“Dünyada fındık üretiminin %70’i Türkiye’de yapıldığı çok önemli, özellikli bir üründen, fındıktan bahsediyoruz. Ordu’nun da bu üretiminin içerisinde %32’lik üretim ile çok ciddi bir payı var. Bugün, fındık üretiminde çok önemli iki ilimizde Ordu’da ve Giresun’da programlar gerçekleştiriyoruz” diyen Bakan Yumaklı, “Ülke olarak, özellikle son 21 yılda fındık üretimiyle alakalı çok ciddi mesafeler kaydettik. Sadece üretimi değil, aynı zamanda uluslararası pazarlara çıkması yolunda da çalışmalar devam ediyor. Fındığın sadece üretimi değil, aynı zamanda katma değerli bir ürün hale getirilerek pazarlanması da ne kadar önemli hepimiz biliyoruz. Bu yolda da çalışmalar var ve çok ciddi de mesafeler alındı.

Çok uzun olmayan bir vadede bunun etkilerini de görmeye başlayacağız.  Fındık Araştırma Enstitüsü vasıtasıyla burada bazı Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. 110 Ar-Ge projesi tamamlandı, 20’si devam ediyor. Fındık genotipiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız pazartesi günü kabine sonrasında fındık fiyatlarını açıkladı. Levant grubundaki ürünler için 82,5 lira ve Giresun kategorisindekiler için de 84 lira ve aynı zamanda 2.7 liralık bir desteğimiz var. Bunlarla birlikte aslında 3 dolar 20 cent civarında, tamamen beklentiler ışığında oluşturulmuş bir fiyat.

Biz buradaki memnuniyeti görüyoruz ve bizler de memnun oluyoruz. İnşallah aynı şekilde aynı şevkle, aşkla buradaki üreticilerimizin ürünlerini üretmelerine devam etmelerini istiyoruz ve bekliyoruz. Fındıkla ilgili desteklerimiz var bunlardan 2 tanesinden bahsedeyim. Yaklaşık 11.2 milyar liralık bir destek söz konusu fındık için. Aynı zamanda da daha teknoloji kullanımını cesaretlendirici yüzde 50 makine ekipman desteğiyle yine bu desteklerimizin arasında önemli bir yer” diye konuştu.

TMO’NUN AÇIKLAMIŞ OLDUĞU FİYAT REFERANS FİYATIDIR

Bakan Yumaklı, ”Ağustos ayının 21’i itibariyle ‘Toprak Mahsulleri Ofisi’ alımla ilgili kendi alım yerlerini açmış olacak. 28’in den itibaren de alıma başlamış olacak. Gerektiği kadar, gerektiği yerde alım yerlerini açacağız. Alım yapılırken fındıkla alakalı nem problemi olmaması için üreticilerimizin kurutma hususunda çok dikkatli olmalarını özellikle istirham ediyoruz. Bu hem kendileri için, hem de ülke ekonomisi için çok önemli. Yani bu ürünün kalite kaybına sebep olmasına izin vermememiz gerekir. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıklamış olduğu fiyat referans fiyatıdır. Dolayısıyla biz üreticilerimizin bunun altında bir fiyatla satmalarını istemiyoruz. Bu konuda da eğer çok acil bir durum yoksa üreticilerimizin bu fiyatın altında herhangi bir fiyatta ürünlerini satmamalarını özellikle istirham ediyoruz” dedi.

FINDIĞI DAHA KATMADEĞERLİ HALE GETİRECEĞİZ

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Fındığı ülkemizde diğer ürünlerden ayıran özellik, Dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini karşılayan ülke olmamızdır. Dolayısıyla bu da bize bazı vecibeler yüklüyor. Bunu daha katma değerli hale getirmek, şu anda mevcuttaki değeri üç birim ise dokuz, on, onüç birime çıkarmak önemli. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Çünkü, Türkiye'nin her yöresinde bütün direniş dinamikleri inanılmaz bir şekilde hâkim olduğu için. Biz, fındık konusunda da kendisinin talimatlarını alırken her seferinde yeni bir şey öğreniyoruz kendisinden ve bu konuda karar verirken o dinamikleri gözeterek, söylediği şeyler de bizim için aynı zamanda yol gösterici, ışık tutucu oluyor”

ORDU’DA LİSANSLI DEPO OLMASI LAZIM

Biz geçen yıldan itibaren Ordu'nun lisanslı deposu olması gerektiğini söylüyorduk” diyen Bakan Yumaklı, “Üretim gücünüz var ama hala sizin depolama şekilleriniz iptidai şartlardır. Elbette Toprak Mahsulleri Ofisi yapar ama sektörün kendi dinamiklerinin içerisinde oluşması gerekir. O yüzden lisanslı depo konusunda özellikle ben tekrar bu vesileyle gündeme getirmek istiyorum. Ordu'da mutlak surette çok iyi bir lisanslı depo olması, alım hızını artıracak, ürünlerin saklama koşulları için de çok önemli bir husus olacaktır” şeklinde konuştu.

19 İLÇEMİZLE KOCAMAN BİR AİLEYİZ

Vali Tuncay Sonel ise yaptığı konuşmada, ”Bugün, İlimizde Tarım ve  Orman Bakanımız  Sayın İbrahim Yumaklı Beyefendiyi ağırlıyoruz. Karadeniz’in en nadide şehirlerinden biri olan yeşiliyle, mavisiyle, yaylalarıyla, misafirperver insanlarıyla güzel Ordu’muza kıymetli heyeti ile birlikte hoş geldiniz diyorum. 19 İlçemizle kocaman bir aileyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, Sayın Bakanlarımızla, Milletvekillerimizle, Büyükşehir Belediyemizle, üniversitemizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, her bir Ordulu hemşehrimizle devletimizin şefkatini, sıcaklığını yöre insanımıza göstermeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

FINDIK OLMAZSA OLMAZIMIZ

Vali Sonel, ”Fındık, Ordu’muz ve ülkemiz için olmazsa olmazlardan, aynı zamanda bir sosyal olgu.  İster bürokrat olun, ister siyasetçi, ister akademisyen, ister yurt dışında ünlü kalp doktoru olsun ağustos ayında bahçede buluşma zamanı. 12 Ağustos tarihi geldiğinde fındık bahçelerinde fındık toplayan, fındığını patoza veren bu kişileri görebilirseniz. Fındık hasadı yöremizde festival havasında geçiyor” diye konuştu.

ÜRETİCİLERİMİZ ADINA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

Vali Tuncay Sonel, ”Sayın Cumhurbaşkanımıza yaptığımız bütün işlerde, bütün yatırımlarda  ve  fındığa vermiş olduğu destekler  adına, Sayın Bakanımıza da  tarım ve ormancılık alanında ülkenin her yerinde olduğu gibi Ordu’muzun da her köşesinde, her bir çiftçimize vermiş olduğu destekler için üreticilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler : “LİSANSLI, DEPO, ŞART”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız