HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Ağustos 2023 Pazar Saat: 14:56

FINDIK FİYATINA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Ordu Gölköy ilçesinde CHP, EMEP ve Halkevinin çağrısıyla yapılan basın açıklamasında fındık fiyatının gideri karşılamadı belirtildi. Gölköy ilçesinde Köprübaşında Golköy Dayanışma Platformu adına yapılan basın açıklamas
FINDIK FİYATINA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Ordu Gölköy ilçesinde CHP, EMEP ve Halkevi'nin çağrısıyla yapılan basın açıklamasında fındık fiyatının gideri karşılamadı belirtildi.

Gölköy ilçesinde Köprübaşı'nda Golköy Dayanışma Platformu adına yapılan basın açıklamasını CHP Gölköy İlçe Başkanı Mustafa Karaahmetoğlu okudu. Basın açıklamasına Emek Partisi İl Başkanı Hikmet Poyraz, Emek Partisi Gölköy İlçe Başkanı Mehmet Uğur Yalçın ve Halkevleri Gölköy Şube Başkanı Ahmet Akdoğan, TÜM KÖY SEN Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, platform üyeleri ve üreticiler katıldı.

Mustafa Karaahmetoğlu açıklamasında, “Ülkemizin yaşadığı, pandemi, deprem, sel gibi felaketlerle beraber, ekonomik kriz daha da derinleşti. Normal zamanlardan geçmiyoruz, fındık bu koşullar altında başlıyor. Enflasyon almış başını gidiyor, her şeye zam üstüne zam geliyor. İşçi ücretleri, akaryakıt zamları, bahçe temizliği, dal budaması, gübre ve ilaçta yaşanan fiyat artışları bir çiftçinin girdi maliyetlerini yükseltmiş ve karşılayamaz hale getirmiştir. Fındık fiyatı ise her sene bu maliyetler göz önünde bulundurulmadan belirleniyor. İşte İktidarın her yıl uyguladığı tarım politikasının sonucunu bir kez daha gördük. Tarım ve gıda şirketlerinin lehine olan maliyeti bile karşılamayan 82.5 TL fiyat açıklandı. Yine bizler iyi biliyoruz ki, piyasada açıklanan fiyatla fındık alınmayacak. Piyasada tekellerin, tüccarların vereceği fiyat 70 TL dolayında olacak. Her yıl yaşadıklarımız nasıl bir politika uygulanacağını bize öğretti.” dedi.

Neden böyle oluyor? 

Karaahmetoğlu Fiskobirlik’e devlet desteğinin kaldırıldığını belirterek, “2000 yılında çıkarılan kooperatiflere devlet desteğini ortadan kaldıran 4572 sayılı birlikler yasası çıkarıldıktan sonra AKP’nin 2002 yılında iktidara gelmesiyle Fiskobirlik batırılarak yalnızlaştırılmış ve serbest piyasanın insafına bırakılmıştır. FERRERO başta olmak üzere yerli ve yabancı fındık tekelleri, ihracatçılar ve onların işbirlikçileri zenginleşmiş, fındık üreticileri yoksullaştırılmıştır.” dedi. 

120 TL istiyoruz

Açıklanan 82.5 TL’yi yetersiz bulan Karaahmetoğlu, “Açıklanan fındık taban fiyatını kabul etmiyoruz. Hakkımız olan fındık taban fiyatının en az 120 TL olmasını, sesimizin duyulmasını istiyor ve bunu kamuoyuyla paylaşmayı uygun buluyoruz. Buradan sesimizi yükseltiyoruz. Köy köy seslerimizi yükseltelim ki, hakkımızı isteyelim. Biliyoruz ki, biz istemeden vermeyecekler.” dedi.

Üreticiler birlikte mücadeleye çağıran Karaahmetoğlu talepleri hakkında şunları söyledi:

“-2000 yılında kooperatifleri yok eden 4572 sayılı birlikler yasası değiştirilmeli,

-Fındık fiyatının belirlenmesinde üreticiler taraf olmalı,

-Fındık fiyatı maliyet hesaplanarak belirlenmeli,

-Tarım desteği artırılmalı, destek tarım şirketlerine değil, üretici köylüye verilmeli,

-Devlet kooperatifleşmeyi teşvik etmeli,

-Fiskobirlik yeniden yapılandırılmalı, üreticinin söz ve karar sahibi olacağı bir şekilde demokratikleştirilmelidir, devlet tarafından finansman desteği sağlanmalı.

-Fındık alımını kamu adına yapan TMO depolarını artırmalı ve özel sektörün fiyat dayatması önüne geçilmeli.

-Alan bazlı destek artırılmalı. 

-Mevsimlik tarım işçilerine, başta barınma ve temel ihtiyaçlar ile ilgili olarak yerel yönetimler tarafından çalışmalar yapılmalı.”

- Üretici köylülerin örgütlenmeleri önündeki engeller kaldırılmalı.”

Basın açıklamasında Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı da şunları söyledi.

"Açıklanan 82.5 TL maliyeti bile karşılamıyor.  En az 120 TL olmalı. Sendika olarak öncelikle üretici köylülerinin emeği ve ürünü için örgütlü mücadele vermesini önemsiyoruz. Tarım ve gıda şirketlerinin örgütlü, üreticiler de örgütlü olmalı. Fındık fiyatının açıklanmasını bekleyen değil, belirleyen olmak zorundayız. Fındık fiyatı için önce maliyet hesabı yapılması gerekir. Fiyat açıklanması da yetmez tarım politikasının üretici lehine değiştirilmesi gerekir. TMO'nun fındık alması formaliteden başka bir anlam taşımıyor.  Piyasada 70 TL' fazla alım yapmayacaklar. İktidar,  ihracatçıların, tekelletin çıkarına hareket etmeye devam ediyor." dedi.

 

Anahtar Kelimeler : FINDIK, FİYATINA, TEPKİ, GÖSTERİLDİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız