HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
28 Ağustos 2023 Pazartesi Saat: 14:40

“TARIM STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni (TZOB) ziyaret etti. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve bölgelerden gelen Ziraat Odası Başkanları, Sayın Yılmaz’a tarım sektörünün sorunlarını ve çö
“TARIM STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni (TZOB) ziyaret etti. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve bölgelerden gelen Ziraat Odası Başkanları, Sayın Yılmaz’a tarım sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini iletti.

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ile tarım alanında genel meseleleri konuştuklarını belirterek, “Her bölgeden gelen temsilcimiz de kendi bölgesiyle ilgili meseleleri aktardı. Bunları bir rapor olarak da aldık. Tabii ikiye ayırmak lazım konuları; bir güncel konular var, bir de orta vadeli daha yapısal hususlar var. Özellikle bu aralar biliyorsunuz Orta Vadeli Program'la ilgili istişare sürecini devam ettiriyoruz. Hemen hemen bütün kesimlerle istişarelerimiz oluyor. Tarım sektörüyle ilgili olarak da bugün burada önemli bir toplantı yaptık. Ayrıca daha geniş farklı meslek kuruluşlarından, birliklerden arkadaşlarımızın da katılacağı, Tarım Bakanımızla birlikte organize edeceğimiz bir istişare toplantımız daha olacak. O da ay sonuna doğru gerçekleşecek. Böylece gelen öncelikleri, fikirleri Orta Vadeli Programımıza yansıtma imkanımız olacak” diye konuştu.

Yılmaz, tarım ve gıdanın Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında daha da önemli olduğunu tüm dünyanın gördüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

“Ben geçmişte Kalkınma Bakanıyken de hep söylerdim, tarım stratejik bir sektördür. Tarım sektörü hiçbir zaman modası geçmeyecek bir sektördür. Tarım ve gıda konularında ülkelerin mutlaka çok iyi planlama yapması gerekiyor. Bu konuları yukarıda etraflıca tartıştık. Özellikle üretim planlaması hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya dönük hem de dış dünyayla ticaretimizde üretim planlamasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yukarıda görmüş olduk. Ölçek meseleleri yine gündeme geldi. Maalesef bizim tarım sektöründe yeterli büyüklüğe, arazi büyüklüğüne sahip olmadığımızı biliyoruz. Miras yoluyla başka şekillerde parçalanan araziler verimliliği de düşürüyor. Bu noktada miras hukukunda yapılan değişikliklerin önemini bir kez daha hatırlattı başkanımız.”

 “Kamu yatırımları içinde sulamaya giderek daha fazla ağırlık vermeye çalışıyoruz”

Toplulaştırma çalışmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bunları tartıştık. Sulama yine gündeme gelen önemli diğer bir başlık oldu. Tarımdaki verimliliğin artırılmasında, sulama konusunun ne kadar kıymetli olduğunu, bu çerçevede Devlet Su İşlerinin yatırımlarının öneminin altı çizildi. Farklı bölgelerden arkadaşlarımız özellikle öncelikli olan sulama konularını da gündeme getirmiş oldular. O konularla ilgili olarak da şunu ifade edebiliriz. Sulama gerçekten çok kıymetli. Toplam kamu yatırımları içinde sulamaya giderek daha fazla ağırlık vermeye çalışıyoruz. Ancak sulama projelerinin içinde de daha kısa sürede bitip üretim sağlayacak olan projeler yine önceliklendirilecek. Onlardan elde ettiğimiz gelirlerle de yeni sulama projelerini destekleme imkânımız olacak. Bu kapsamda GAP, DAP, GOP gibi projelerin de yine önem ve öncelik taşıdığı ifade edildi” dedi.

 “Tarımda örgütlenme konuları da yine çok kıymetli”

Tarımla ilgili çiftçilere çok destek verildiğini belirten Yılmaz, “Farklı başlıklar altında destekler var. Tarım Bakanlığımız bu konuları daha sistematik bir hale nasıl getiririz diye çalışmalar sürdürüyor. Önümüzdeki toplantıda da bunlarla ilgili yine başkanlarımızla birlikte değerlendirmeler yapacağız. Prensibimiz şu; hükümet ve üretici birlikte bu işleri ele alacak, tasarlayacak, etkilerini de birlikte görüp tedbir alacak. Burada etki değerlendirme çalışmaları çok kıymetli. İyi niyetle yapılan bazı destekler bazen yan etkiler oluşturabiliyor. Hiç başlangıçta tahmin edemediğiniz yan etkiler oluşturabiliyor. İşte bu yan etkileri de gideren, amaca hizmet eden destekler. Bir taraftan da bunları biraz daha toplulaştırarak, sadeleştirerek, idari yükleri de azaltarak verilecek desteklerin anlamlı, önemli olduğunu ifade etmek isterim. Tarımda örgütlenme konuları da yine çok kıymetli. Bu çerçevede de yine odalarımızın işlevleri daha etkili bir şekilde görevlerini yerine getirmeleri konularını da ele aldık” ifadelerini kullandı.

 “Eylül ayında inşallah Orta Vadeli Programımızı toplumla paylaşmış olacağız”

Bir taraftan e-Devlet üzerinden çiftçilerin bürokrasisini azaltıcı çalışmalar yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Çiftçilerimizle bu alandaki örgütlenmeler arasındaki bağı da tabii ki koruyarak bunları gerçekleştirmemizin önemi belirtildi. Çok faydalı bir toplantı olduğunu ifade edebilirim. Bütün bu çalışmaların sonuçlarını orta vadeli programımıza genel çerçevede yansıtacağız. Eylül ayında inşallah Orta Vadeli Programımızı toplumla paylaşmış olacağız. Ardından ekim ayında da yine çok önemli bir politika dokümanımız. 12'nci beş yıllık kalkınma planımızı Meclisimize arz edeceğiz ve bütün bunlar çerçevesinde de bütçe sürecini, 2024 yılı bütçesini Meclisimize takdim edeceğiz, arz edeceğiz” diye konuştu.

 “Tarım kesimimizle diyalog içinde politikalarımızı şekillendirmeye ve uygulamaya devam edeceğiz”

Yapılacak çalışmaların faydalı olacağını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Biz de buradaki tartışmalardan ve bize verilen belgelerden azami derecede istifade etme gayreti içinde olacağız. Tabii ki her şeyi bir anda yapmak mümkün değil. Belli bir süreç içinde, aşama aşama buradaki önerileri hayata geçireceğiz. Burada en kritik olan husus şu; kamu ve üretici, kamu ve ilgili taraflar sürekli bir diyalog içinde olmalı. Hangi adımı atıyorsak atalım ilgili taraflarla istişare içinde olduğumuzda hem hata marjını düşürüyoruz hem de sahiplenmeyi arttırmış oluyoruz. Biz de bu anlayış içinde tarım kesimimizle diyalog içinde politikalarımızı şekillendirmeye ve uygulamaya devam edeceğiz diyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

 -TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR:

"Maliyetlerin yüzde 45 civarında arttığı bir ortamda mısır fiyatlarının yüzde 5,3 arttırılması kabul edilebilir değildir"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Maliyetlerin yüzde 45 civarında arttığı bir ortamda mısır fiyatlarının yüzde 5,3 arttırılması kabul edilebilir değildir" dedi. Yılmaz ile geniş kapsamlı bir toplantı yapma imkânı bulduklarını kaydeden Bayraktar, görüşmede tarım sektörünün sorunlarını masaya yatırdıklarını ve üretimde yaşanan sorunları anlatma imkânı bulduklarını ifade etti.

Bayraktar, görüşmede özellikle üreticilerin yaşadığı maliyet sorunlarını dile getirdiklerini belirterek, "Dışa bağlı bir üretim yaptığımızı ifade ettik. Mazotu dışarıdan alıyoruz, gübreyi dışarıdan alıyoruz, ilacı dışarıdan alıyoruz. Dışa bağımlı olduğumuz için de bu manada bu ürünlerin fiyatları arttıkça üreticilerin maliyetleri artıyor. Üreticimiz bazı ürünlerde para kazanamadığı zamanda aşırı borçlanmak zorunda kalıyor. Yani destekleme bütçesinin arttırılmasını talep ettik." diye konuştu.

Sulama yatırımlarının da bu manada önemli olduğuna işaret eden Bayraktar, verimliliği yakalayabilme ve maliyetleri düşürebilme adına sulama yatırımlarının tamamlanması gerektiğini dile getirdi.

 "Barajlarımızın da bir an evvel bitirilmesi lazım"

Bayraktar, sulama maliyetlerinin düşürülmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Yine sulama yatırımlarının rehabilitasyonunu istedik. Orada ciddi bir verim kaybımız var. Suyu kaynağından tarlaya getirinceye kadar verimlilikte kayıplar yaşıyoruz. Bu suların kapalı bir sistemle getirilmesi lazım. Barajlarımızın da bir an evvel bitirilmesi lazım. Bu önemli bir yapısal sorun ve çiftçimize özellikle kuraklıkla boğuşan çiftçimize çok ciddi bir maliyet getiriyor. Bu yatırımların bitirilmesi konusunda da yardımcı olacaklarını ifade ettiler." şeklinde konuştu.

Parçalı arazilerde üretim yapan çiftçilerin ekonomik faaliyette bulunamadığına dikkati çeken Bayraktar, arazi parçalanmasının önüne geçilmesi ve toplulaştırma çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanması konusunda Yılmaz'a taleplerini ilettiklerini söyledi.

 "Mısır ihtiyacımızın tamamını biz üretimle karşılayamıyoruz"

Bayraktar, bu yapısal sorunların yanında özellikle gençleri tarım sektöründe tutamadıklarını kaydederek, "Gençlerimiz bitkisel veya hayvansal üretimdeki kazançların yetersizliğine bağlı olarak göç ediyorlar. Dolayısıyla hem kırsal kalkınmayı sağlayarak hem üretici gelirlerini artırarak hem de gençlerimize pozitif ayrımcılık yaparak bu kesimi tarımda tutmanın önemli olduğunu aktardık." ifadelerini kullandı.

Üreticilerin para kazanma yönünden sıkıntı yaşadığı ürünler konusunun da görüşmede dile getirildiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

"Mısır fiyatlarıyla da alakalı görüşlerinizi ifade ettik, bizi dinlediler ve yardımcı olacaklarını ifade ettiler. Geçen sene 5 bin 700 lira olarak açıklanan fiyat bu sene 6 bin lira olarak açıklandı. Yüzde 5,3 civarında bir artış var. Çiftçilerimiz sürekli bizi arayıp 'Başkanım bu fiyat şaka mı?' diyorlar. Geçen sene üç milyon tona yakın mısır ithal ettik ve 1 milyar dolar ödedik. Bu senenin 6 ayında aşağı yukarı 1,5 milyon ton mısır ithal ettik. Mısır ihtiyacımızın tamamını biz üretimle karşılayamıyoruz. Şu anda üretime ihtiyacımız var. Eğer biz üreticimizi bu sene destekleyemezsek seneye mısır üretiminden kaçacaktır. Mısır konusunda üreticileri rahatlatma adına bu kararın revize edilmesi gerektiğini dile getirdik. Bu konuda yardımcı olacaklarına inanıyorum. Aksi takdirde seneye çok yoğun bir şekilde mısır ithalatıyla karşı karşıya kalabiliriz. Maliyetlerin yüzde 45 civarında arttığı bir ortamda mısır fiyatlarının yüzde 5,3 arttırılması kabul edilebilir değildir."

  "Yangında mağdur olan çiftçilere yardım için talepte bulunacağız"

Bayraktar, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Çanakkale'deki yangının tarım arazilerine etkisine yönelik bir soru üzerine Bayraktar, orman yangınlarının tarım arazilerine de ciddi zararlar verdiğini ifade etti.

Zarar tespit çalışmalarını ziraat odaları ile tarım ve orman il müdürlükleri tarafından yapılacağını kaydeden Bayraktar, mağdur olan çiftçilere de gerekli yardımların yapılması konusunda talepte bulunacaklarını aktardı.

 

Anahtar Kelimeler : “TARIM, STRATEJİK, BİR, SEKTÖRDÜR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız