HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Ağustos 2023 Salı Saat: 12:13

“RÜZGÂRLI HAVALARDA KARADENİZ'E GİRMEYİN”

Sıcak hava dalgalarının ülkemizde etkisini göstermesi ile vatandaşlar serinlemek için sahillere aķın etmeye devam ediyor. Hava sıcaklıklarındaki anormal derecedeki artışlar özellikle Karadeniz’de boğulma vakalarında beklenmedik artışl
“RÜZGÂRLI HAVALARDA KARADENİZ'E GİRMEYİN”

Sıcak hava dalgalarının ülkemizde etkisini göstermesi ile vatandaşlar serinlemek için sahillere aķın etmeye devam ediyor. Hava sıcaklıklarındaki anormal derecedeki artışlar özellikle Karadeniz’de boğulma vakalarında beklenmedik artışlara neden oldu. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Özellikle Karadeniz'de dalgalı denize girenler "Rip Dalgası ya da Akıntısı" tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorlar. Buna bağlı olarak her gün boğulma ve boğula yazma vakaları görülmeye başlandı.” açıklamasını yaptı.

Rip akıntı nedir?

Prof. Dr. Şevket Özkaya Rip akıntısı ya da yanıltıcı gelgit olarak adlandırılan bu akımın, dalgaların kırıldığı plajların yakınında meydana gelebildiğini anlattı. Kırılan dalgaların ters yönünde akan suyun belirli bir akım yarattığını bunun da kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak kıyıya dik bir şekilde meydana geldiğini belirtti. “Rip akımları bu nedenle sudaki insanlar için tehlikelidir. Bir rip akımına yakalanan ve ne olduğunu anlamayan vatandaş yüzme becerilerine de sahip değilse, panik yapabilir veya doğrudan su akışına karşı yüzmeye çalışarak kendilerini tüketebilirler.” uyarısında bulundu. Özkaya, boğulma vakalarında en talihsiz grubun, çocuk yaşlardakiler olduğunu söyleyerek, “Çocuklar bu akıntıya karşı koyamıyorlar. Küçük yaşlarda boğulmaların sık olması nedeni ile boğulma ve boğula yazma vakalarında ailelerin çocuklarına bu konuda özellikle dikkat etmeleri gerekiyor.” uyarısını yaptı.

Rip akıntısının ancak yüksekten bakıldığında anlaşılabileceğine dikkat çeken Özkaya, bu bölgede suyun renginin etrafındaki suyun rengine oranla daha koyu olduğunu söyledi. Bu bölgede derinliğin de artığınına dikkat çekerek, “Özellikle iç bölgelerden sahil bölgelerine gelen ve yüzme bilmeyen vatandaşlar bu tehlikeye davetiye çıkarıyor. Rüzgârlı havalarda Karadeniz'e girilmemesi gerekiyor.” diye konuştu.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız