HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Ağustos 2023 Salı Saat: 15:27

101. YIL HEYECANI!

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yıl dönümü tüm Türkiye’de olduğunu gibi Ordu’da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bugün saat 08.30’da Atatürk Anıtına Çelenk Koyma Töreni ile başlayacak kutlamalar, saat 09.00’da Valilik m
101. YIL HEYECANI!

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yıl dönümü tüm Türkiye’de olduğunu gibi Ordu’da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Bugün saat 08.30’da Atatürk Anıtına Çelenk Koyma Töreni ile başlayacak kutlamalar, saat 09.00’da Valilik makamında tebrikat töreni, saat 09.30’da Ordu Lisesi önünde kutlama töreni ile devam edecek.

Kutlamalar kapsamında, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tarafından Tebriklerin Kabulü, 10.00 Kutlama Töreni, Ordu Lisesi Önü, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tarafından Halkın Bayramının Kutlanması,

Saygı Duruşu, İstiklal Marşı, Günün Anlam ve Önemini Belirten Konuşmanın Yapılması, Günün Anlam ve Önemini Belirten Şiirin Okunması, Tören Geçişi ve Kapanış ile sona erecek.

Öte yandan İbrahim Atik Paşa (Orta) Camiinde 12.15 Mevlid-i Şerif Okunması, Akşam saat 20.00’de 30 Ağustos Zafer Bayramı 101.Yılı Yürüyüşü gerçekleştirilecek. Başlangıç, Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı, Bitiş: İlkadım Anıtında son bulacak.

NOT: Havaların yağmurlu olması halinde tören, Protokol mensupları, Jandarma Tören Mangası, Bayrak ve Flama ekibi, diğer görevliler ve halkımızın katılımı ile Başpehlivan Recep Kara Spor Salonunda yapılacak.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMININ ÖNEMİ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünyanın gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.

Dumlupınar'daki meydan muharebesinde kahraman Mehmetçiğin, Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etmesiyle zafere ulaşıldı.

Büyük Taarruz ‘un zaferle sonuçlanmasının ardından Mustafa Kemal Paşa, birliklere 'Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!' emrini verdi.

1919 yılında Birinci Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerine dayanarak türlü bahanelerle Anadolu'yu işgale başladı, ordusunun cephanesi elinden alınan Türk milleti zor durumda bırakılmaya çalışıldı.

15 Mayıs 1919'da İtilaf Devletlerinin izniyle Yunan Ordusu İzmir'e çıkarma yaptı. Bu durum karşısında Türk milleti, tarih boyunca gösterdiği 'millet olma bilinci' içerisinde işgallere karşı Kuvayı Millîye hareketini başlattı. İki seçenek vardı, ya işgal güçlerine teslim olunacak ya da yıkılan yakılan bir ülke, yılmaz evlatlarının azmiyle yeniden ayağa kalkacak ve küllerinden doğacaktı.

Sakarya'da 22 gün 22 gece süren kanlı çarpışmaların ardından durdurulan düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı.

26 AĞUSTOS'TA KOCATEPE'DE ŞAFAK SÖKERKEN...

Başkomutan Mustafa Kemal, 26 Ağustos sabahı Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile muharebeyi yönetmek üzere Afyonkarahisar sınırlarında kalan Kocatepe'de yerini aldı.

Topçu ateşleriyle şafak vakti başlayan harekâtın devamında Türk askeri, sabahın ilk ışıklarıyla hücuma geçip Tınaztepe'yi ele geçirdi ve Belentepe ile Kalecik Sivrisi'nden düşmanı uzaklaştırdı.

Taarruzun ilk gününde 1. Ordu birlikleri, Büyük Kaleciktepe ile Çiğiltepe arasındaki 15 kilometrelik alanda, düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi. 5'inci Süvari Kolordusu, düşman gerilerindeki ulaştırma kollarına başarılı taarruzlarda bulundu, 2'nci Ordu ise cephede tespit görevini aksatmadan sürdürdü.

Türk ordusu, 27 Ağustos sabahı bütün cephelerde yeniden taarruza geçti ve aynı gün Afyonkarahisar, 8'inci Tümen tarafından düşman işgalinden kurtarıldı. 28 ve 29 Ağustos'ta başarıyla sürdürülen taarruz, düşmanın 5'inci tümeninin etkisiz kılınmasıyla neticelendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : 101., YIL, HEYECANI!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız