HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
1 Eylül 2023 Cuma Saat: 13:37

ARABULUCULUKTA YENİ DÜZENLEMELER

Ordu’da faaliyet gösteren ilk ve tek arabuluculuk ve eğitim merkezi olan ORDU ARABULUCULUK VE EĞİTİM MERKEZİ A.Ş. olarak toplumumuzun büyük kısmını ilgilendiren mevzuat değişikliği hakkında kamuoyunu bilgilendirmek adına Avukat Arabuluc
ARABULUCULUKTA YENİ DÜZENLEMELER

Ordu’da faaliyet gösteren ilk ve tek arabuluculuk ve eğitim merkezi olan ORDU ARABULUCULUK VE EĞİTİM MERKEZİ A.Ş. olarak toplumumuzun büyük kısmını ilgilendiren mevzuat değişikliği hakkında kamuoyunu bilgilendirmek adına Avukat Arabulucu Cem Mağden’den açıklama geldi. 

Mağden, yaptığı açıklamada; “Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi 1 Eylül'den başlayarak ev sahipleri ve kiracılar arasındaki ihtilaflarda hukuken geçerli bir çözüm yolu olarak uygulamaya girecek” dedi.

Arabuluculuk hakkında yapılan kanun değişikliklerine de dikkat çeken Mağden; “5 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7445 Sayılı, 28/3/2023 tarihli "İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" gereğince, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alınmıştı. 

Borçlar Kanunu kapsamındaki "kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar"da da 7445 sayılı kanunla dava şartı zorunlu arabuluculuka tabi olacak ve arabuluculuk sürecini davayı açmak isteyen taraf başlatacak.

Adliyedeki arabulucu bürosuna başvuruyla başlayan süreçte arabulucu taraflarla ayrı ayrı görüşülerek uyuşmazlığa ilişkin bilgi aldıktan sonra taraflarla bir toplantı gerçekleştirecek. Tarafların çıkarına uygun çözüm bulunduğu takdirde arabulucu ve tarafların katılımıyla hazırlanan anlaşma tutanağı imzalanacak. Bu tutanak mahkeme ilamı niteliği taşıyacak. Arabulucuda uzlaşma sağlanamazsa yargı yolu açılacak. Arabulucudan kararın en geç dört hafta içinde elde edilmesi gerekiyor.

Başvuruda ve 2 saate kadar görüşmelerde ücret yok. Bu süreyi aşan görüşmelerde asgari ücret tarifesine göre hesaplanacak tutar taraflardan eşit olarak alınacak. Dava açılması halinde Adalet Bakanlığı'nın ödediği 2 saate kadar olan ücret, davayı kaybeden tarafça yargılama gideri olarak ödenecek. Görüşmeye taraflardan birinin katılmaması durumunda uzlaşmazlık tutanağı katılan tarafla beraber düzenlenecek. Dava açılması durumunda katılmayan taraf ister haklı ister haksız çıksın arabulucu ücreti ve yargılama giderinin tamamını ödemek zorunda olacak.

Yukarıda da detaylı olarak açıkladığımız üzere; Kira tespit, tahliye, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları arabuluculuk sürecine tabi olacak. Taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması, ortaklığın giderilmesine yönelik uyuşmazlıklar için de başvurulabilecek.

Site, apartman yönetimlerinin aidat ödenmemesi nedeniyle başlatacakları icra takibi, komşu hakkı, kat malikleri kurul kararına uymayanlar aleyhine açılacak davalar öncesinde de arabulucuya gidilmesi zorunlu.

01.09.2023 tarihinde yürürlüğe giren bu düzenlemeyle ilgili olarak gerek duyduğunuz takdirde sizlere elimizden gelen desteği vermek için hazır olduğumuzu bilgilerinize saygı ile sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz” diye konuştu. 

 

Anahtar Kelimeler : ARABULUCULUKTA, YENİ, DÜZENLEMELER

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız