HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
15 Eylül 2023 Cuma Saat: 13:00

“MEKANİK MÜCADELE ÇOK ÇOK ÖNEMLİ”

Son zamanlarda Ordu’da görülmeye başlayan ve ana ürün fındığın önemli zararlılarından olan kahverengi kokarca ile ilgili Orduda yapılacak çalışmaların değerlendirildiği “Kahverengi Kokarca Değerlendirme Toplantısı Ordu Tarım Mü
“MEKANİK MÜCADELE ÇOK ÇOK ÖNEMLİ”

Son zamanlarda Ordu’da görülmeye başlayan ve ana ürün fındığın önemli zararlılarından olan kahverengi kokarca ile ilgili Ordu'da yapılacak çalışmaların değerlendirildiği “Kahverengi Kokarca Değerlendirme Toplantısı" Ordu Tarım Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Toplantıya Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mansur Uluca, sektördeki tüm paydaşlar ve teknik personeller katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta ilimizde bugüne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Özellikle verim kalite artırılması noktasında budama, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında önemli aşamalar kaydettik. Ülkemizde ilk olarak 2017 yılında Artvin ilinde görülen ve 2018 yılında da Doğu Karadeniz'de tespit edilen kahverengi kokarca son günlerde ilimizde de görülmeye başladı. Tabi biz İl Müdürlüğü olarak ülkemizde görülmeye başladığında hemen çalışmalara başlamıştık. İlk olarak 2018 yılında 9 ilçemizde feromon tuzaklar kurmuştuk ve ilimizdeki yayılımını takip ettik. 2022 yılına kadar Fatsa ilçemiz Bolaman bölgesinde kurduğumuz tuzaklara 2-3 tane zararlının tuzağa takıldığını görmüştük. Ancak bu yıl bu tuzaklardaki zararlı sayısında önemli ölçüde artış olduğu görüldü" dedi.

 Kahverengi kokarca ile mücadele konularından bahseden Yılmaz; “kahverengi kokarca ile mücadele 3 türlü olmaktadır. Bunlar kimyasal mücadele, biyolojik mücadele ve mekanik mücadele şeklindedir. Tabii bunların dönemleri var. Şu an içinde bulunduğumuz dönemde mutlak suretle yapmamız gereken mücadele yöntemi mekanik mücadeledir. Yani kahverengi kokarcayı gördüğümüz yerde yakalayıp imha etmemiz gerekiyor. Şu anda biz bir tane kahverengi kokarcayı imha ettiğimiz takdirde 140 tane kokarcayı imha etmiş olacağız yani bunun çoğalmasını önlemiş olacağız.  Dolayısıyla mekanik mücadele çok çok önemli.  Sektördeki tüm paydaşlarımız ile beraber bu zararlı ile mücadele konusunda ne gerekiyorsa yapacağız. Zamanı geldiğinde hangi mücadele yöntemini kullanmamız gerekiyorsa o mücadele yöntemini kullanarak etkin bir şekilde mücadele yöntemini gerçekleştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Toplantıda bir konuşma yapan Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan; “Bölgemizde son zamanlarda kahverengi kokarca varlığında bir artışın olduğu görülmektedir. Tabi kahverengi kokarca fındık için ciddi bir zararlı. Mücadele yapılmadığı sürece fındıkta kalite ve verimi düşürüyor, depo ömrünü kısaltıyor. Kahverengi kokarca, kışı ergin halde en çok ev, ahır, depo gibi kapalı mekânların korunaklı kısımlarında geçiriyor. Burada bizin yapmamız gereken bu zararlıyı gördüğümüz yerde yok etmemiz lazım. Tarım sektöründeki tüm paydaşlarımızla birlikte bunun üstesinden geleceğimize inanıyor, toplantının hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mansur Uluca tarafından kahverengi kokarca konusunda sunun gerçekleştirilmiş olup karşılıklı fikir alışverişinden sonra toplantı sona erdi.

 

Anahtar Kelimeler : “MEKANİK, MÜCADELE, ÇOK, ÖNEMLİ”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız