HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
25 Eylül 2023 Pazartesi Saat: 14:57

GÖRDÜĞÜNÜZ YERDE İMHA EDİN!

Ordu Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerini kokarca konusunda uyardı. Kahverengi kokarcanın ilk defa 2016 yılında Gürcistan’da görüldüğünü anımsatan Yılmaz, daha sonra Karadeniz bölgesine yayıldığını anımsatarak
GÖRDÜĞÜNÜZ YERDE İMHA EDİN!

Ordu Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerini kokarca konusunda uyardı.

Kahverengi kokarcanın ilk defa 2016 yılında Gürcistan’da görüldüğünü anımsatan Yılmaz, daha sonra Karadeniz bölgesine yayıldığını anımsatarak, bu yıl yayılmanın daha fazla olduğunu söyledi.  

ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIŞ YAŞANDI

İlk olarak 2018 yılında 9 ilçemizde feromon tuzakların kurulduğunu ve Ordu’daki yayılımını takip etmeye başladıklarını belirten Yılmaz, “2022 yılına kadar kurduğumuz bu tuzaklara sadece Fatsa ilçemiz Bolaman bölgesinde 2-3 tane zararlının tuzağa takıldığını görmüştük. Ancak bu yıl bu tuzaklardaki zararlı sayısında önemli ölçüde artış olduğu görüldü" dedi.

EN ETKİLİ YÖNTEM MEKANİK MÜCADELE

Kahverengi kokarca ile nasıl mücadele edilmesi konusunda üreticilere bilgiler veren Yılmaz, şu an içinde bulunulan dönemde mutlak suretle yapılması gereken mücadelenin yönteminin mekanik mücadele olduğunu ifade etti.

GÖRDÜĞÜMÜZ YERDE İMHA ETMEMİZ GEREKİYOR

Kahverengi Kokarcanın kışı ergin halde çoğunlukla ev, ahır, depo gibi kapalı mekanların korunaklı kısımlarında geçirdiğini vurgulayan Yılmaz,  “Kışlayan erginler ortalama sıcaklık 17 C° ye ulaştığında kışladığı yerlerden çıkarak 2-3 hafta beslenip yumurta koymaya başlar. Kahverengi kokarca ile mücadele 4 türlü olmaktadır. Bunlar kimyasal mücadele, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele ve mekanik mücadele şeklindedir. Tabii bunların dönemleri var. Şu an içinde bulunduğumuz dönemde mutlak suretle yapmamız gereken mücadele yöntemi mekanik mücadeledir. Yani kahverengi kokarcayı gördüğümüz yerde imha etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ETKİN BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDECEĞİZ

Kokarcaların ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadelenin yani kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası yıl içerisinde oluşacak popülasyon artışını engelleyeceğini belirten Yılmaz, “Bu zararlı, kış dönemini Nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için mesken olan yerlerde halk sağlığında kullanılan ilaçlar ile ilaçlanmalıdır. Mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir. Şu anda biz bir tane kahverengi kokarcayı imha ettiğimiz takdirde gelecek sene meydana gelebilecek 140 tane kokarcayı imha etmiş olacağız yani bunun çoğalmasını önlemiş olacağız. Dolayısıyla mekanik mücadele çok çok önemli. Zamanı geldiğinde hangi mücadele yöntemini kullanmamız gerekiyorsa o mücadele yöntemini kullanarak bu zararlı ile etkin bir şekilde mücadele edeceğiz" diye konuştu.

ÜRETİCİLERE KOKARCA EĞİTİMİ VERİLİYOR

İl ve İlçe müdürlüklerinde fındık üreticilerine kahverengi kokarca ile ilgili eğitimler verildiğini açıklayan Yılmaz, şunları söyledi: “Şuanda ilimiz genelinde kahverengi kokarca konusunda eğitim seferberliği başlatıldığını vurgulayan Yılmaz; “İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli fındık uzmanlarımız tarafından ilimiz genelinde muhtarlarımıza ve fındık üreticilerimize bu konuda eğitimler verilmektedir. Kahverengi kokarca ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için tüm fındık üreticilerimiz İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizi ziyaret edebilir." Haber: Semra GENÇOSMANOĞLU

 

Anahtar Kelimeler : GÖRDÜĞÜNÜZ, YERDE, İMHA, EDİN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız