HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Eylül 2023 Cuma Saat: 15:26

“GELECEĞİMİZİ ÇÖPE ATMAYALIM”

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz; bilerek veya bilmeyerek, isteyerek veya istemeyerek herkesin gıda israfı yaptığını belirterek, gıda israfını en aza indirilmeliyiz. Geleceğimizi çöpe atmayalım” dedi. “Uluslararası Gıda Kayb
“GELECEĞİMİZİ ÇÖPE ATMAYALIM”

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz; bilerek veya bilmeyerek, isteyerek veya istemeyerek herkesin gıda israfı yaptığını belirterek, gıda israfını en aza indirilmeliyiz. Geleceğimizi çöpe atmayalım” dedi.

“Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü" nedeniyle açıklamalarda bulunan Yılmaz, gıda israfının önlenmesi için öncelikle üretimin ve tüketimin her aşamasında gerçekleşen gıda kaybı ve israfının önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

YILDA 664 MİLYON TL TASARRUF EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığının israfın azaltılması için uluslararası ölçekte yapılan çalışmalara öncülük ettiğini belirten Yılmaz, “Bakanlığımız, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" isimli büyük çaplı, uluslararası bir kampanyayı 20 Mayıs 2020 tarihinde başlatmıştır. “Gıdanı Koru" kampanyası sonucunda FAO verilerine göre ülkemizde her 4 kişiden 1'i kampanya hakkında bilgi sahibi oldu. Hanelerde yılda 664 milyon TL tasarruf edildi” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğinin etkilerini daha da hissedilen bu dönemde dünya genelinde, her yıl, üretilen gıdanın üçte birinin kayba uğradığını ya da israf edildiğini kaydeden Yılmaz, sadece bu kaybın büyüklüğünün bile, israfla mücadelenin önemini gösterdiğini vurguladı.

 

GIDANIN ÜÇTE BİRİ KAYBA UĞRUYOR

Alışverişe planlı çıkan kişi sayısının arttığına dikka çeken Yılmaz, “Son Tüketim Tarihi (STT) ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) arasındaki fark bilinirliği %20 oranında arttı. Tüketiciler TETT'si geçmiş ancak tüketimi güvenilir durumdaki gıdaları çöpe atmayarak israfı azalttı. Yanlış porsiyon planlamasından kaynaklanan gıda israfı %22'den %13'e düştü. İsraf edilen gıdaların yeniden değerlendirilme olanı %45'ten %55'e yükseldi. Gıda israfı yapmayacağına dair 790 bin kişinin sofranasahipcik.com adresinden söz vermesiyle “çevresel sürdürülebilirlik alanında verilen en fazla söz" alanında Guinness Dünya Rekoru kırıldı" diye konuştu.

“GELECEĞİMİZİ ÇÖPE ATMAMALIYIZ"

Gıda israfının en aza indirilmesini gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Bunun içinde öncelikle üretimin ve tüketimin her aşamasında gerçekleşen gıda kaybı ve israfının önüne geçilmesi gerekmektedir. Farkında olmadan kaybettiğimiz veya israf ettiğimiz gıdalarımızı korumak için öncelikle şunların şart olduğunu unutmamalıyız. Sadece ihtiyacımız olanı alabilmemiz için planlı ve listeli alışveriş yapmalıyız. İhtiyacımız kadar satın almalı ve tüketebileceğimiz kadar hazırlamalıyız. Doğru koşullarda saklamalıyız. “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" ile “Son Tüketim Tarihi" arasındaki farkı bilmeliyiz. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalı ve geleceğimizi çöpe atmamalıyız" açıklamasında bulundu. Haber: Semra GENÇOSMANOĞLU

 

Anahtar Kelimeler : “GELECEĞİMİZİ, ÇÖPE, ATMAYALIM”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız