HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
1 Ekim 2023 Pazar Saat: 14:50

EMEP, “KOKARCAYA KARŞI TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART.”

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, fındığa zarar veren kokarcaya karşı verilen mücadelenin yetersiz olduğunu belirterek, “Kokarcaya karşı lokal biçimde değil, üniversite ve bilim insanlarıyla birlikte devlet tarafından topyekü
EMEP, “KOKARCAYA KARŞI TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART.”

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, fındığa zarar veren kokarcaya karşı verilen mücadelenin yetersiz olduğunu belirterek, “Kokarcaya karşı lokal biçimde değil, üniversite ve bilim insanlarıyla birlikte devlet tarafından topyekün ve aynı anda mücadele şart.” dedi.

 

            Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, kokarcaya karşı verilen mücadelenin bilimsel olması gerektiğini belirterek, “Kokarca böceğinin fındığa verdiği zarar ortada. Bu zarar rekolteye de etki ettiği gibi üretici köylünün gelirinin düşüklüğüne de neden oldu. Ancak verilen mücadele İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün, Ziraat Odalarının ya da üreticilerin lokal çalışmalarıyla önlenemez. Her yerde aynı anda mücadele şart. Hareket halindeki kokarcaya karşı bir ilçede etkili bir mücadele verilse de anlamı yok. Başka yerlerden yeniden gelecektir. Ortak mücadele şart.” dedi.

 

            Devlet ne yapıyor?

            Kokarcaya karşı verilen mücadelenin öznesinin Tarım ve Orman Bakanlığı olması gerektiğini vurgulayan Poyraz, “Tarım ve Orman Bakanlığı üniversiteleri, bilim insanlarını da devreye sokarak öncelikle kokarcanın bu kadar hızlı çoğalmasının nedenlerini araştırmalıdır. Çoğalmasının nedenleri ortadan kaldırılmadan verilen mücadele yeterli olmaz. Yeniden gelir ve çoğalır. Ekosistemin bozulmasının etkisinin olup olmadığı bilimsel çalışma ile ortaya çıkarılır. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda duyarsızlığını sürdürüyor. Kokarcaya müdahale edilmesinde bu kadar gecikmenin nedeni Bakanların yetki konusunda etkisizliğidir. Tek adam rejiminin sonuçlarını yaşıyoruz.” dedi.

 

            Seferberlik gerekiyor

            Sorunun ciddiyetinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından algılanmadığını belirten Poyraz, “Kokarcanın çoğalma nedeni araştırılırken nasıl yok edileceği de araştırılmalıdır. Kimyasal kullanmayla yok edilebilir ancak başka olumsuzluğu geliştirir. Bu nedenle Emek Partisi olarak çağrımız “Tarımsal seferberlik” ilan edilmelidir. Bu konuda belediye, muhtarlık, ziraat odaları, üniversiteler, STK’leri de içine alan bir çalışma yürütülmelidir. Halka çağrı yapmak yetmez. Gerekirse tek tek de toplanacaksa bir projeyle çalışmaya katılacakların ücretlerini de ödeyerek seferberlik uygulanmalıdır. Mücadele eden kokarca uçan bir böcek. Bir yerden toplansa da başka yerden yine gelecektir. Yeniden vurguluyoruz ki, üniversiteleri ve bilim insanlarını da katarak seferberlik şart.” dedi.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız