HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
4 Ekim 2023 Çarşamba Saat: 14:59

KENDİMİZ İLE YARIŞIYORUZ!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Biz en küçük büyükşehiriz. Görevde olduğumuz 4,5 yılın 2 yılı pandemi ile geçti. Biz gece gündüz çalışıyoruz. Hem sularla hem sellerle uğraşıyoruz. Biz burada kendimiz il
KENDİMİZ İLE YARIŞIYORUZ!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Biz en küçük büyükşehiriz. Görevde olduğumuz 4,5 yılın 2 yılı pandemi ile geçti. Biz gece gündüz çalışıyoruz. Hem sularla hem sellerle uğraşıyoruz. Biz burada kendimiz ile yarışıyoruz” dedi.

30 Büyükşehir ve Uluslararası Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı açılış programına katıldı. Ordu’da tarım yatırımları alanında önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Başkan Güler, Ordu’nun bu alanda örnek olmaya devam ettiğini söyledi.

30 Büyükşehir ve Uluslararası Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı’nın 3’üncüsü Balıkesir’de gerçekleştirildi. Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da hayata geçirdikleri tarım yatırımlarını katılımcılarla paylaştı.

“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARIMIZLA ÖRNEK OLUYORUZ”

“Başkanlar Oturumu”nda yaptığı konuşmasına dolu dolu geçen özgeçmişini anlatarak başlayan Başkan Güler, tüm bu bilgi ve birikim ile Ordu’ya hizmet ettiğini belirtti.

Ordu’ya havza yaklaşımı ile yaklaştıklarını ve klasik belediyeciliğin dışına çıktıklarını aktaran Başkan Güler, “Ordu’ya havza yaklaşımı ile yaklaştık ve klasik belediyeciliğin dışına çıktık. Yaptığımız çalışmalarımızla örnek olmaya çalışıyoruz. Ordu’da çok farklı uygulamalarımız var. Yol, su, çöp zaten belediyelerin asli görevi. Biz bunları zaten yapıyoruz. Çöpten elektrik üretiyoruz. Türkiye’nin en zorlu coğrafyalarından birine sahip olduğumuz ilimizde yol ve su yatırımlarına ağırlık veriyoruz. 240 iş makinası alarak mal sahibi olduk. Taş ocağımız, asfalt plentimiz kendimize ait. Bunlara bağlı olarak maliyetleri düşürmüş olduk. Göletler inşa ediyoruz. Bu alanda durmaksızın çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

“28 BİN DÖNÜM ATIL ARAZİYİ TARIMA AÇTIK”

Ordu’da yapılan tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmaları bir bir sıralayan Başkan Güler, şöyle konuştu: “Yaptığımız pratik çalışmalardan bahsedecek olursak. Bir hayvan oteli kurduk. Üreticilerimiz hayvanlarına kışın bakamadıkları için ucuz maliyetlerle elden çıkarmak zorunda kalıyorlar bahar aylarında da pahalı bir şekilde geri alıyorlardı. Bizde bir otel kurduk. Burada kendimiz bakımını yapıyor, bahar aylarında da üreticimize geri teslime ediyoruz. Taş toplama makinaları ile arazilerimizdeki taşları toplayarak tarıma açıyoruz. Ordu’muzda buna bağlı olarak yaklaşık 28 bin dönüm âtıl araziyi tarıma açtık. Ordu’da fındık bahçeleri bir aylık hasattan sonra boş kalıyor. Bizleri geri kalan 11 ayı da değerlendirmek amacıyla fındık bahçelerinde tarıma ağırlık verdik. Buralarda 5’li karma yemler ile bu alanları zenginleştirmeye başladık. Süt Evleri açtık, peynir üretimi yapıyoruz. Örneğin 4 bin adet kaz dağıttık, şimdi toplamda 200 bin kaz oldu. Bunların 3 bin 500’ünü Iğdır’a sattık. Koyun, manda, inek, Halep keçisi, Bafra koyunu dağıttık”

“GEZEN TAVUK İLE 35 MİLYON YUMURTA ÜRETİYORUZ”

Ordu’da gezen tavuk uygulaması ile fındık bahçelerinde 35 milyon yumurta üretimi yapıldığını ve yıllık 105 milyon TL yalnızca yumurtadan gelir elde edildiğini kaydeden Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Kafes tavukçuluğu yerine gezen tavuk çalışması yaptık. Fındık bahçelerini bu alana açtık. Yıllık 35 milyon yumurta üretiyoruz. Bu 35 milyon yumurtayı Türkiye’deki 900 Migros mağazasına satıyoruz. Yalnızca 3 TL’den satsanız sadece yumurtadan 105 milyon TL’lik gelir elde ediliyor. Bunlar çok önemli çalışmalar.”

“EN BÜYÜK FINDIK ÜRETİCİLERİNDEN BİRİYİZ VE FINDIĞI HER ALANDA DEĞERLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

 

Türkiye’nin en önemli ihraç ürünlerinden bir tanesi olan fındık ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Güler, hem üretim hem de pazarlanması hususunda çalışmalar yaptıklarına vurgu yaptı.

FINDIK BAHÇESİNE BAKAMAYANLARDAN 565 DÖNÜM YER KİRALADIK

Başkan Güler, “Çikolata üretimine başladık. Kendi markamızı oluşturduk. Dünyanın en fazla fındık üreten iliyiz. Dünya’da Türkiye 1 numara, Türkiye’de de Ordu ilk sırada yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bizde fındık bahçesine bakamayanlardan 565 dönüm yer kiraladık ve en önemli üreticilerden biri haline geldik. Kurduğumuz ORTAR şirketi ile Rekabet Kurumu’na başvurduk. Dünyada en çok fındık üreten ülkeyiz ancak fındık fiyatlarına müdahaleler oluyordu. Bunun üzerine hukuk süreçler yürüttük. Şu anda fındık kabuğundan aktif karbon üretmek için fabrika kuruyoruz. Fındık kabuğunun fiyatı 3-3,5 TL civarında ama aktif karbonun fiyatı 5 dolar. Aktif karbon; belediyeler, su idareleri ve tıp alanında sıkça kullanılıyor.”

“TIBBİ AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİNİ YAYGINLAŞTIRIYORUZ”

Tarımda alternatif kaynaklar oluşturduklarına da dikkat çeken Başkan Güler, şunları söyledi: “Tıbbi aromatik bitkilerde iddialı çalışmalar yapıyoruz. Birçok belediyenin bu çalışmalarını da takdirle karşılıyoruz. Biz bu çalışmaların yanı sıra doku kültürü ile birlikte Biyoinovasyon merkezi kurduk. Orada istediğimiz bitkinin dokularını çoğaltarak 10 binlerce üretmemiz mümkün oluyor. Şimdi ise bitki fabrikası kurmayı planlıyoruz. Ordu’muzda 19 kadın kooperatifi kurduk. Coğrafi işaretli 16 adet ürünümüz var.”

“BİZ KENDİMİZ İLE YARIŞIYORUZ”

Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmaları bağımsız kuruluşlar vasıtası ile ölçtürdüklerini vurgulayan ve sonuçların çok iyi çıktığını aktaran Başkan Güler, oturumdaki konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Biz en küçük büyükşehiriz. Görevde olduğumuz 4,5 yılın 2 yılı pandemi ile geçti. Biz gece gündüz çalışıyoruz. Hem sularla hem sellerle uğraşıyoruz. Biz burada kendimiz ile yarışıyoruz. Tarım çok önemli. Bakanlığım döneminde enerji güvenliğine önem vermiştik. İkinci güvenlikte gıda güvenliği. Pandemi bize bunu göstermiş oldu.”

Anahtar Kelimeler : KENDİMİZ, İLE, YARIŞIYORUZ!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız