HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
12 Ekim 2023 Perşembe Saat: 15:21

KAHRAMAN: YENİ PAZARLAR ŞART

Türkiye son beş sezonda 2018-2023 yılları arasında 1 Milyon 545.104 ton fındık ihraç etti. Edilen fındık ihracatında ilk sırayı yine 389 bin 961 ton ile Almaya alırken, İtalya 328 bin 102 ton
KAHRAMAN: YENİ PAZARLAR ŞART

Türkiye son beş sezonda 2018-2023 yılları arasında 1 Milyon 545.104 ton fındık ihraç etti. Edilen fındık ihracatında ilk sırayı yine 389 bin 961 ton ile Almaya alırken, İtalya 328 bin 102 ton ile ikinci sırada yer aldı.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA VE İTALYA’YA 

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, fındık ihracatı ile ilgili son beş yıllık verileri paylaştı. Kahraman yaptığı açıklamada 121 ülkeye fındık ihracatı yapıldığı ancak bu ihracatta iki ülke Almanya ve İtalya’nın payının %46,5 olduğunu söyledi.

“YENİ ALTERNATİF PAZARLARA YÖNENİLMELİ”

Fındık ihracatında tek pazara bağımlılık olduğunu ve bunun uzun vadede rekabet gücünü öldürdüğünü belirten Başkan Kahraman, bu nedenle yeni ve alternatif pazarlara yönelmenin gerektiğini ifade etti.

“AB PAZARINA BAĞIMLILIK KIRILAMAMIŞTIR”

 Türk fındığının kalite, üretim miktarı ve tedarikindeki gereksiz prosedürlerin bulunmamasından dolayı kıymetli olduğunu kaydeden Kahraman, “Zamanında Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Hindistan, Çin, Japonya ve Rusya gibi alternatif pazarlarda fındık tanıtımı yaparak yeni ve alternatif pazarlar bulmaya çalışmış olsa da AB pazarına bağımlılık kırılamamıştır. Yeni ve alternatif pazarlar hususunda yeni nesil çalışma şekli “Uluslararası Rekabeti Geliştirme Desteği (UR-GE)” projeleridir. Borsamızın da üzerinde çalıştığı UR-GE projeleri ile yeni ve alternatif pazarlara yönelme esas alınırken “kümelenme” de adeta zorunlu hâle geliyor” dedi.

“TEK PAZARA BAĞIMLILIK REKABET GÜCÜMÜZÜ ÖLDÜRÜR”

Tek pazara bağımlılık vardır ve bu durum, uzun vadede rekabet gücümüzü öldürür. İkinci yaklaşımının gerçekçi olduğu uluslararası rekabet ortamında defalarca sınanmıştır. Bu durumu bir tehdit olarak görmekte yarar vardır diyen Başkan Kahraman, “Üretim ve ticaretindeki üstünlüğümüzü, uluslararası rekabet arenasında da sürdürmek durumundayız” diye konuştu.

“KÜMELENME” DE ADETA ZORUNLU HÂLE GELİYOR”

Yeni ve alternatif pazarlar hususunda yeni nesil çalışma şekli “Uluslararası Rekabeti Geliştirme Desteği (UR-GE)” proje olduğunu vurgulayan Başkan Kahraman,  “Borsamızın da üzerinde çalıştığı UR-GE projeleri ile yeni ve alternatif pazarlara yönelme esas alınırken “kümelenme” de adeta zorunlu hâle geliyor” açıklamasında bulundu.

“2 MİLYON FINDIK ÜRETİCİSİ VAR”

Fındığın Türkiye ve Karadeniz bölgesinin vazgeçilmesi olduğunu da anımsatan Başkan Kahraman, bu konuda da şunları söyledi: “Fındık, bölgemizin ve özellikle de ilimizin en önemli, alternatifsiz, üretim ve ticaretinde lider olduğumuz emtiasıdır. İhraç ürünü olan fındığın arz ve talep edildiği pazarda “tam rekabet” şartlarının haiz değildir. Üretim, pazarlama, yapısal ve fiyat istikrarı gibi birçok konuda sorunları bulunan fındık, Sarp’tan İstanbul’a kadar bir coğrafik bölgenin iktisadi gerçeğidir. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı 432.886 işletme bulunmaktadır. Her bir işletmeyi bir hane olarak kabul ettiğimizde bu kabaca 2 milyon fındık üreticisi anlamına gelir. Fındık ticariyle iştigal eden ve bu ticarete konu sektörde istihdam edilenleri de hesaba kattığımızda ortaya çıkacak rakam, fındık hakkında neden bu kadar hassas olunduğunu ve sürekli gündemde tutulduğunu da izah edecektir.” Haber: Semra GENÇOSMANOĞLU

 

 

Anahtar Kelimeler : KAHRAMAN:, YENİ, PAZARLAR, ŞART

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız