HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Ekim 2023 Salı Saat: 12:12

TORUN: DESTEK EN AZ 100 TL OLMALI

Ordu’nun en önemli gelir kaynaklarından arıcılığa yönelik açıklanan tarımsal desteklerin yetersizliğini eleştiren CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun önergesinde şunları kaydetti: 15 Eylül 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Cum
TORUN: DESTEK EN AZ 100 TL OLMALI

Ordu’nun en önemli gelir kaynaklarından arıcılığa yönelik açıklanan tarımsal desteklerin yetersizliğini eleştiren CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun önergesinde şunları kaydetti:

15 Eylül 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2023 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler açıklanmıştır. Bakanlık arıcılık kayıt sistemine kayıtlı, üretici/yetiştirici örgütlerine üye üreticilere arılı kovan başına 60 TL, üye olmayanlara 40 TL, bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları damızlık ana arı başına 200 TL destek ödeneceği öğrenilmiştir. Destekleme miktarlarına tepki gösteren arıcılık sektörü temsilcileri desteklerin ekonomik gerçekliklere uygun düzeye çekilmemesi halinde arıcılığın bitme noktasına geleceğini ifade etmektedirler diyen Torun sözlerine şöyle devam etti.

Gezginci Arıcılara Akaryakıt Desteği Verilmeli

Ülkemizde arıcılık faaliyetlerinin yüzde 80’inin gezgincilik yöntemiyle gerçekleştirildiğine dikkat çeken üreticilerimiz, her gezginci arıcının yılda 5-6 konaklama bölgesi değiştirerek, ortalama 20 bin kilometre yol yaptığının altını çizmektedirler. Arıcılığın girdi maliyetlerindeki en büyük pay akaryakıt giderlerine ait olmakla birlikte besleme, sarf malzeme, ekipman/makine ve işçilik giderlerindeki dev artışlara uygun oranlarda destekleme verilmesi beklenmektedir. 1 kilo bal üretmenin maliyetinin 128 TL’ye yükseldiği bir zamanda kovan başına verilen 50-60 TL düzeyindeki desteklemelerin en az 100 TL’ye çıkartılması gerekmektedir. Arıcılık sektörünün en önemli girdilerinden biri olan besleme şekerine yönelik hiç destek alamayan üreticilerimiz bu girdi kaleminde indirime gidilmesini talep etmektedir. Yeterli beslemenin yapılmadığı yıllarda kış aylarında yüzbinlerce arı telef olmakta, arıcılarımız çaresiz kalmaktadır.

Ordu Bal Üretiminde Türkiye 1.si

          Ordumuza katma değer kazandıran gezginci arıcılarımız İlimizi Türkiye’nin bal üretiminde 1. sıraya taşımışlardır. Yalnızca ekonomik getiri alanında değil aynı zamanda arıcılığın geliştirilmesinde lider konumda bulunan Ordu, Türkiye’deki ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır. 2022 yılında bal ihracatından ülkemizin elde ettiği gelir 45 milyon doların üzerinde gerçekleşmiş, bal ihracatı ülkemizin en önemli döviz kaynaklarından birisi olarak öne çıkmıştır. Ordumuz ve ülkemiz için gezginci arıcılarımız için akaryakıt desteklerinin artırılması ve kovan başına verilen desteklerin en az 100 TL olarak güncellenmediği durumda ülkemizin ihracat gelirlerinin yanı sıra ekolojimizin de büyük tahribata uğrayacağı açıktır.

 

Anahtar Kelimeler : TORUN:, DESTEK, EN, AZ, 100, TL, OLMALI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız