HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Ekim 2023 Perşembe Saat: 13:09

ARTIK BU KAYBA SON VERELİM!

Ordu Ziraat Odası Eski Başkanı Ulusal Fındık Konseyi Eski Başkan Vekili Onur Şahin, son 10 yıl içinde tüm tarım ürünlerine yönelik tarımsal desteklere %300 - %1400 oranında artırılırken, Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği’nin 10 yıl
ARTIK BU KAYBA SON VERELİM!

Ordu Ziraat Odası Eski Başkanı Ulusal Fındık Konseyi Eski Başkan Vekili Onur Şahin, son 10 yıl içinde tüm tarım ürünlerine yönelik tarımsal desteklere %300 - %1400 oranında artırılırken, Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği’nin 10 yıl içinde hiç artırılmayarak sabit bırakılmasının bir izahı olamayacağını belirterek, başka bir tarımsal üründe de benzer bir örneğinin olmadığını söyledi. Şahin, “Son 10 yılı kaybettik Artık bu kayba bir son verelim” dedi.

Şahin, yaptığı açıklamada bu durum fındık üretimine izin verilen 16 ilin iktidar siyasiler ve başta ziraat odaları olmak üzere meslek odalarının ilgisizliğinin ve sorumsuzluğunun bir sonucu olduğunu ifade etti.

TEK ARTIŞ SAĞLANMAYAN ÜRÜN FINDIK

2023 yılında ödenecek olan tarımsal desteklerin 7613 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 15 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmak suretiyle belirlendiğini anımsatan Şahin, “Bir çok tarım ürünlerinde uygulanan desteklerde artışa gidilirken 2014 yılında 170 TL/ dekar olarak belirlenen Fındık Alan Bazlı Gelir Desteğinde 10.yılında da bir değişikliğe gidilmeyerek,  Kararnamenin Bitkisel Üretimin Desteklenmesi başlıklı 2. Maddesinin 6. Fıkrasında 2023 yılında da 170 Tl/ dekar olarak sabit bırakılmıştır. Bu haliyle Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği tüm tarım ürünleri içerisinde 10 yıl süreyle artışa gidilmeyerek sabit bırakılan tek tarımsal destek olarak da dikkat çekmektedir” diye konuştu.

16 İLDE FINDIK ÜRETİMİ YAPILIYOR

2011 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan fındık alanlarının tespitine dair kararla fındık üretimine izin verilen sahalar belirlendiğini ve zamanla bu alanlara yeni il ve ilçeler eklendiğini belirten Şahin, “Fındık üreticilerine yapılan destekler sadece fındık üretimine izin verilen yerlerde üretim yapan üreticilere yapılmakta olup, bu sahalar 22/11/2011 tarihli ve 2001/3267 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık alanlarının Tespitine dair Kararla fındık üretimine izin verilen sahalar belirlenmiş olup, zamanla bu alanlara yeni il ve ilçeler eklenmiş en son 2015 yılında yapılan değişiklikle Fındık üretilen il sayısı 16 ile toplam ilçe sayısı da 123 ilçeye ulaşmış olup bu 16 il içinde 4 il; Ordu, Trabzon Zonguldak ve Bartın illeri tüm ilçeleriyle Fındık üretimine izin verilen iller arasında yer almıştır. Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği fındık üretimine izin verilen bu il ve ilçelerdeki fındık üreticilerine yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

BU İLGİSİZLİĞE SON VERİLEBİLİR

2023 yılı tarımsal destekler için bir düzenleme şansı olmayıp, 2024 yılı Tarımsal Destekleri açıklanmadan 16 ilin Ziraat Odaları öncülüğünde 10 yıldır devam eden bu ilgisizliğe son verilebileceğini de kaydeden Şahin, “Bunun örneği 2012 yılında yaşanmış, 150 TL/dekar alan Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği başta Ordu ve Giresun Ziraat Odalarının öncülüğünde yapılan çalışmalarla 170 TL/ dekar’a çıkarılması sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI

2024 yılı tarımsal destekleri yayınlanmadan önce yapılması gerekenleri sıralayan Şahin, şunları söyledi: “Ordu Ziraat Odalarının öncülüğünde 16 ilin fındık üretimine izin verilen 123 ziraat odası başkanlıkları olarak Ordu ilinde bir bölge toplantısı yapılarak son 10 yılda tüm tarım ürünlerine yapılan tarımsal destekler ve Fındık ürününe yapılmayan artış somutlaştırılarak bir rapor düzenlenecek ve 2024 yılı Tarım Desteklerine Yönelik Cumhurbaşkanı Kararnamesinde bir düzenleme talep edilmek suretiyle rapor 123 Ziraat Odası Başkanının imzasıyla tamamlanacak.

16 ilin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanları düzenlenen bu raporu önce kendi illerindeki Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları ve Esnaf Odaları Birlikleri ve Muhtarlar Dernekleriyle paylaşmak suretiyle illerindeki meslek odalarının da desteklerini talep edilecek, aynı şekilde tüm siyasi partilerin il başkanlıklarına da sunulacak.

16 ilin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanları Bölgelerinden sorumlu Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yöneticisinin başkanlığında hazırlanan raporu 16 ilin başta iktidar olmak üzere tüm milletvekillerine mecliste randevu almak suretiyle sunulacak.

Hazırlanan rapor partilerin Grup Başkan Vekillerine ve Meclis Tarım Komisyonu Başkan ve üyelerine ve Ordu’lu olan TBMM başkanına sunulacak.

Son olarak da hazırlanan rapor 123 ilçenin Ziraat Oda Başkanları yanında 16 ilin diğer meslek oda başkanlarının da imzalanması sağlanmak suretiyle sayın Cumhurbaşkanına sunulacak.”

BU ÇALIŞMALAR YAPILIRSA ARTIŞ SAĞLANIR

Bu çalışmaların yapılması halinde son 10 yılda artırılmayan Fındık Alan Bazlı Gelir Desteğinin 2024 yılı Tarımsal Destekleme Kararnamesinde artırılacağını vurgulayan Şahin, takip eden yıllarda da diğer tarım ürünlerine uygulanan oranda artışların sağlanacağını belirtti.

ZİRAAT ODALARI VE MİLLETVEKİLLERİNİ GÖREVE DAVET EDİYORUM

Artık bu kayba son verilmesini isteyen Şahin, “Geçmiş yıllarda Ziraat Odalarının önderliğinde 150 TL olan alan bazlı gelir desteği 170 TL’ye çıkartılmış, 750 metrenin üzerinde fındık üretimine yasaklama getiren ve 750 metrenin üzerinde fındık üreten üreticilerinin destekten yararlanmasını yasaklayan Bakanlar Kurulu kararı yine Ziraat Odalarının çalışmaları sonucunda 2009 yılında kaldırılmıştır. Özellikle yeni Ziraat Odası Başkanlarının Ziraat Odaların yakın tarihine bakması izleyecekleri yol haritasının tespitinde yol gösterici olacaktır.

         Burada asli görev 16 ilin Ziraat Odası Başkanlarına ve iktidar siyasilerine düşmektedir. Son 10 yılı kaybettik, en fazla kaybı da il olarak en fazla üretici sayısı ve fındık dikim sahasına sahip olan Ordu fındık üreticileri yaşadı. Artık bu kayba bir son verelim. Başta Ordu ili olmak üzere 16 il Ziraat Odalarını ve iktidara mensup milletvekillerini göreve davet ediyorum.”  Haber: Semra GENÇOSMANOĞLU          

 

Anahtar Kelimeler : ARTIK, BU, KAYBA, SON, VERELİM!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız