HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
23 Ekim 2023 Pazartesi Saat: 12:28

HER 8 KADINDAN 1’İ MEME KANSERİ ADAYI

Dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan kanser türü olan meme kanseri
HER 8 KADINDAN 1’İ MEME KANSERİ ADAYI

Dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan kanser türü olan meme kanserinin meme hücrelerinin kontrolsüz şekilde aşırı çoğalması olduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Neslihan Özyurt, “Meme kanseri kadınlarda erkeklere göre 150 kat daha sık görülse de, erkekler de risk altındadır. Yaşam boyu her 8 kadından ve her 1000 erkekten 1’inde meme kanseri gelişebilmektedir. İstatistiklere göre, ortalama meme kanseri tanı konma yaşı 62’dir” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Neslihan Özyurt, meme kanseri hakkında açıklamalarda bulundu.

“Bu belirtilere dikkat”

Meme kanserinde görülebilecek belirtilere değinen Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Meme kanseri belirtileri; meme başından kanlı veya şeffaf akıntı, memede veya koltuk altında ağrılı ya da ağrısız ele gelen kitle olarak karşımıza çıkmaktadır. Meme başının içeri doğru çekilmesi, çökmesi veya şekil bozukluğu, meme başı derisinde soyulma, kabuklaşma, meme cildinde yara, kızarıklık veya portakal kabuğu görünümü benzeri ödem, şişlik ve büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri olması da görülen diğer belirtiler arasındadır. Bu gibi bulgular ortaya çıktığında en kısa sürede doktora başvurulmalıdır” diye konuştu.

“Hareketsiz yaşam meme kanseri riskini artırıyor”

Uzm. Dr. Özyurt, meme kanserinin risk faktörleri ile ilgili şunları söyledi:

“Meme kanseri risk faktörleri; yaş, ırk, sigara ve alkol kullanımı, kırmızı et ve doymuş yağlardan fazla beslenme, hareketsiz yaşam, uzun süre adet görmek (12 yaşından önce başlaması, 55 yaşından sonrasında da sürmesi), hiç doğum yapmamış olmak veya ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğurmaktır. Bilinenin aksine, meme kanseri tanısı almış vakaların sadece yüzde 10’u kalıtsaldır. Birinci derece akrabasında (anne, kız kardeş veya kızı) meme kanseri olan kişide risk iki kat artar. Birinci derece 2 akrabasında olması riski 3’e katlar. Kesin olmamakla birlikte, babasında veya erkek kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda da meme kanseri riski artmaktadır.”

“Tarama testleri ile erken evrede yakalanabilir”

Kanseri erken evrede yakalamak için tarama testleri yapıldığını söyleyen Uzm. Dr. Özyurt, tarama testlerinin amacının, henüz belirtiler ortaya çıkmadan kanseri teşhis etmek olduğunu söyledi. Belirtiler ortaya çıktığında hastalığın çoğu zaman ileri evrede olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Özyurt, “Erken evrelerde tespit edilirse, hastaların yüzde 90’ından fazlası normal yaşamını sürdürmektedir. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Ekim ayında hastalığın farkındalığının artması amacıyla eğitim faaliyetleri yürütülmekte, insanların tarama programlarına ilgi göstermesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde 40-69 yaş arasındaki kadınlara, iki yılda bir mamografi ve 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için başvuruyla tarama önerilmektedir. Eğer birinci derece yakınlarında meme kanseri tanısı alan kişi varsa, bu muayeneler kanser tanısı alan akrabanın tanı aldığı yaştan 5 yıl öncesinden başlamalıdır” dedi.

“Erken teşhisin diğer yolları”

Erken tanı için başvurabilecek diğer seçenekleri anlatan Uzm. Dr. Özyurt, şu bilgileri paylaştı:

Erken tanı için başvurulan diğer yöntemler meme ultrasonografisi, gerekli durumlarda meme MR’ı ve kan testleri gibi testleridir. Memede kitle saptandıktan sonra buraya yapılan biyopsinin patolojik incelemesiyle tanı konulur. Sistemik görüntüleme yöntemleri ile hastalık evrelendikten sonra tedavi kararı verilir. Meme kanserinin tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormonal tedaviler,  immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler hastanın sahip olduğu evreye göre uygulanır.”

“Meme kanserinden korunmak için tavsiyeler”

Meme kanserinden korunmak için önerilerde bulunan Uzm. Dr. Özyurt, “Sigarayı bırakmak başta olmak üzere, kilo kontrolü, dengeli ve sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Sigara ve alkolden kaçınılması, haftada en az 1.5 – 2.5 saatlik tempolu yürüyüşler (riski yüzde 18 azaltır), doğum sonrası en az 2 yıl emzirme, stresten kaçınılması, rutin tarama testlerine uyulmasına dikkat edilmelidir. Ailesinde meme kanseri olan bireylerin kendilerinde bu hastalığın sıklığının artmış olabileceğini düşünerek genetik danışma alması ve daha erken yaşta tarama kontrollerine başlaması önerilir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

 

Anahtar Kelimeler : HER, 8, KADINDAN, 1’İ, MEME, KANSERİ, ADAYI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız