HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
26 Ekim 2023 Perşembe Saat: 14:11

“HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”

Karadeniz’de görülmeye başlayan ve fındık başta olmak üzere tarımsal ürünlerde ciddi ürün kaybına neden olan Kahverengi Kokarca ile ilgili Ünye’de etkili mücadele çalışmaları başladı. Muhtarlara yapılan bilgilendirmede uzmanlar m
“HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”

Karadeniz’de görülmeye başlayan ve fındık başta olmak üzere tarımsal ürünlerde ciddi ürün kaybına neden olan Kahverengi Kokarca ile ilgili Ünye’de etkili mücadele çalışmaları başladı. Muhtarlara yapılan bilgilendirmede uzmanlar mücadele yöntemlerini anlatırken Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Biz bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.” Dedi.

Başta fındık olmak üzere bölgemizde yetişen meyve ve sebzelerde ağır tahribatlara yol açan, verim düşüklüğüne sebep olan kahverengi kokarca ile etkili mücadele için Ünye’de bir program düzenlendi. Ünye Kaymakamlığı ile Ünye Belediyesi öncülüğünde düzenlenen programda muhtarlara kahverengi kokarcanın tarım ürünlerine verdiği zararlar anlatıldı.

KAYMAKAM IŞIK, “BİLİNÇLİ MÜCADELE ÇOK ÖNEM TAŞIYOR”

Programda bir konuşma yapan Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, “Burada bilinçli mücadele çok önem taşıyor. Mevsimsel olarak bu zararlının kışı geçirmek için seçtiği barınma alanlarında mücadele edilmesi gerekiyor. Bu mücadelede başarılı olursak arazi mücadele daha da kolaylaşacaktır.” Dedi.

Zararlı ile mücadelede Ünye Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Fındık bölgemizin olduğu kadar ülkemizin de en kıymetli tarım ürünlerinden bir tanesi. İhracat geliri en yüksek olan tarım ürünü. Hem fındık üreticimiz, hem fındık manavımız hem de ihracatçımız bundan mağdur olmasın istiyoruz. Ürünümüzün randımanının ve değerinin düşmemesi için etkili mücadele etmemiz gerekiyor. Üreticisinden, manavından, sanayicisine kadar el birliği ile hepimiz mücadele etmeliyiz. Biz de bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. İhtiyaçların temin edilmesi noktasında her zaman muhtarlarımızın yanındayız.” Diye konuştu.

ODA VE BORSA KOKARCA TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman bir süredir bölgede ilaçlama ve bilgilendirme çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek “Bu konuda topyekün bir mücadele şart. Bu nedenle muhtarlarımızın bu konuya hassasiyet göstermesi önemli. Siz bu mücadele içerisinde olmazsanız bununla baş etmemiz mümkün değil” diyerek herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti.

Fındık İhracaatçısı Hasan Basri Durak ise fındığı önümüzdeki yıl bekleyen tehlikenin kahverengi kokarca olduğuna dikkat çekerek, “Bugün 2 Milyar doların üzerinde döviz girdisi olan fındığımız var. Ama bu böcek sadece fındığa zarar vermiyor. Eğer etkili mücadele yapmazsak önümüzdeki sene nasıl geçinebiliriz konusunu konuşmak zorunda kalırız.” Dedi.

Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Erhan Aydın “Bireyselden ziyade topyekün bir mücadele etmemiz daha etkili olur. Seneye bugün ekonomik sonuçlarını görmektense bugün bu çalışmayı yürüterek iyi bir mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Tarım ürünü zararlısı böcek hakkında mücadele edilmesi gerektiğini belirten Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferda Yıldırım şu ifadelere yer verdi; “Kahverengi kokarca zararlısı ilçemizde bu yıl kendini göstermeye başladı. Başta fındık olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren bu canlıyla mücadele edilmezse ciddi ürün kayıplarının görüleceği kaçınılmaz.”

Ordu İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ekrem Oğurlu mücadele yöntemlerine ilişkin şu açıklamayı yaptı; “Bu zararlı ile ilgili 4 çeşit mücadele yöntemi var. Bunlar; mekanik mücadele, Biyolojik mücadele, Kimyasal mücadele ve bioteknik mücadeledir.”

 

Anahtar Kelimeler : “HER, TÜRLÜ, DESTEĞE, HAZIRIZ”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız