HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Ekim 2023 Pazartesi Saat: 12:57

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Soba zehirlenmelerinin, karbonmonoksit gazının solunum yoluyla alınması ve hızla kana karışması sonucunda meydana geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, “Kapalı ortamlarda bacası çekmeyen soba, şofben, b
SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Soba zehirlenmelerinin, karbonmonoksit gazının solunum yoluyla alınması ve hızla kana karışması sonucunda meydana geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, “Kapalı ortamlarda bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobaları ve açık ocaklar nedeniyle oluşabilen karbonmonoksit zehirlenmesi, uykuya sebep olduğu için belirtiler çoğunlukla fark edilmez. Genellikle uyku sırasında solunması ölümcül olabilir” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, soba zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek açıklamalarda bulundu.

“Ölümcül olabilir”

Havaların soğuduğunu ve sobaların bazı bölgelerde yanmaya başladığına değinen Uzm. Dr. Yılmaz, “Soba zehirlenmesi dediğimiz karbonmonoksit zehirlenmesi, uykuya sebep olduğu için belirtiler çoğunlukla fark edilmez. Kapalı ortamlarda bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobaları ve açık ocaklar nedeniyle oluşabilir. Genellikle uyku sırasında karbonmonoksitin solunması ölümcül olabilir. Bu yüzden uyurken mutlaka sobalar söndürülmeli ve söndüğünden emin olunmalıdır” diye konuştu.

“Bulantı, baş ağrısı ve uyku haline dikkat”

Soba zehirlenmelerinin karbon monoksit gazının solunum yoluyla alınması ve hızla kana karışması ile meydana geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, “Karbonmonoksit gazı renksiz, kokusu olmayan bir gazdır. Havada doğal olarak bulunabildiği gibi endüstriyel yakıtların atığı olarak da bulunur. Bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali, bazen göğüs ağrısı, çarpıntı ve senkop (bayılma) komaya giden ciddi semptomları olabilir” şeklinde konuştu.

 “Fırtınalı havalarda sobalı odalarda yatılmamalı”

Uzm. Dr. Huri Özkan Yılmaz, karbon monoksit zehirlenmesinden nasıl korunabileceğimizi şu şekilde sıraladı:

·         “Yatmadan önce sobaların tamamen söndüğünden emin olun.

·         Lodos ve fırtına gibi olumsuz hava şartlarında sobalı odalarda yatılmamalıdır.

·         Sobaları yakmak için uygun malzeme kullanılmalıdır.

·         Soba bacalarının temizliği ve bakımı düzenli yapılmalıdır.”

“Zehirlenme tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler”

Karbonmonoksit gazının nasıl orta çıktığını anlatan Uzm. Dr. Yılmaz, “Karbonmonoksit gazı soba, LPG’li ısıtıcılar, kombiler, şofbenler, trafikteki araçların egzozlarından ve yangınlarda havaya salınmaktadır. Yine sigara içenlerin kanlarında karbonmonoksit (CO) düzeyi yükselebilir. CO gazı, kanda oksijen açlığına sebep olur. Bu durum karbonmonoksit zehirlenmesine neden olur. Tanı ve tedavi için öncelikle hastane ortamında kanda karbonsihemoglobin düzeyine bakarak tanı koyulmaktadır. Bu düzey zehirlenmenin şiddetini değil, semptomların ağırlığını belirlemektedir. Zehirlenen kişinin ilk ortamından uzaklaştırılması gerekir. Hastane ortamında maske ile yüzde 100 oksijen tedavisi ve en az 4 saat gözlemde kalması gerekir. Daha ciddi semptomları olanlarda zehri azaltmak için hiperbarik oksijen tedavisi de gerekebilir” ifadelerini kullandı.

 

Anahtar Kelimeler : SOBA, ZEHİRLENMELERİNE, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız