HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
28 Kasım 2023 Salı Saat: 13:22

YÖRESEL ÜRÜNLER GÖZ DOLDUYOR

Ünye Belediyesi Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ile yöresel ürünlerin pazarını büyütürken, aşeviyle de ihtiyaç sahibi vatandaşlara sıcak yemek hizmeti sunuyor. Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ve
YÖRESEL ÜRÜNLER GÖZ DOLDUYOR

Ünye Belediyesi Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ile yöresel ürünlerin pazarını büyütürken, aşeviyle de ihtiyaç sahibi vatandaşlara sıcak yemek hizmeti sunuyor. Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ve Aşevi’nin çok amaçlı olarak faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Tesisimizde hanım kardeşlerimize istihdam sağlanmasının yanında yöresel ürünlerimizin markalaşması ve üretiminin arttırılmasını da gerçekleştiriliyoruz. Aşevimizde üretilen yemekler ise günlük ve sıcak olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılıyor” dedi.

Ünye Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete sunulan “Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ve Aşevi” faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor. 2 adet binanın onarılarak üretim merkezi ve aşevine dönüştürülmesinin ardından bir yandan ihtiyaç sahibi vatandaşlara günlük ve sıcak yemek sunulurken öte yandan yöresel ürünler üretilerek pazara sunuluyor.

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’nın girişimleriyle Ünye’ye kazandırılan ve maliyeti yaklaşık 30 Milyon Lira olan tesis Ünye Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından hayata geçirildi.

Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’nde çalışan kadınlar mevsimine göre ilçede yetişen ürünleri hazırlıyor. Fasulye ve pancar turşusu, çilek ve ayva reçeli, üzüm suyu ve reyhan suyu ile menemen gibi 20’den fazla ürün şişelenerek satışa hazır hale getiriliyor. Yöresel ürünlerin satışı Ünye Belediyesi tarafından “Ünye İskelesi” markası ile tüketicilere sunuluyor.

HURMADAN PEKMEZ, ELMADAN SİRKE

Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’nde kış mevsiminin meyvesi Cennet Hurması pekmeze dönüşüyor. Dalından toplanan hurmalar tesise gelerek çeşitli aşamalardan geçtikten sonra odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Hiçbir katkı maddesi eklenmeden hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak paketlenen hurma pekmezi şifa deposu olarak satışa sunuluyor. Tesiste ayrıca hurma kurusu da üretiliyor. Hurmanın yanı sıra elma sirkesi de üretilen tesiste yöreye özgü izabella üzümü ve reyhan suyu en çok talep gören ürünler arasında yer alıyor.

“TESİSİMİZ, ÜRETİME VE İSTİHDAMA CİDDİ KATKI SUNUYOR”

Yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Dünyada ilk kez yaşanılan ve aynı zamanda da büyük bir imtihandan geçirilen bir süreç olan Koronavirüs Pandemi süreci, gıdanın kendi bulunduğu ortamda üretilmesi ve insanlara ulaştırılmasını sağladı. Çünkü o süreçte tamamen lojistik anlamdaki faaliyetler durmuş, ulaşım anlamında işler zorlaşmıştı. O zaman diliminde yerinde üretilen ürünlere ulaşma imkanı olmadığı takdirde insanların da mağduriyet yaşayacağı ve gıdanın da bu süreçte ne kadar yerinde üretilmesinin önemli olduğu ortaya çıkmıştı. Biz de o dönemde yöresel ürünlerimizin ve değerlerimizin yeniden hayata döndürülmesi, onların yeniden üretilerek sisteme entegre edilerek hem vatandaşlar tarafından bilinir hale gelinmesi, hem de bu ürünlerin değerlendirilerek aile ekonomisine katkı sağlar hale dönüştürülmesi için yerel yönetim olarak elimizi taşın altına koyduk. Bununla beraber de özellikle kadınlarımızın da bu sektörde istihdam edilerek aile ekonomilerine katkı sunmalarına, yöresel ürünlerin bilinirliklerinin artmasına, bu lezzetlerin de genç neslimize tanıtılmasına vesile olmasını sağladık. O günden bugüne her yıl gelişerek, aynı zamanda istemli ve düzenli bir hale getirerek ilerleme kaydetmiştik. Bugün geldiğimiz noktada ise Allah’a şükürler olsun, burada Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ve aşevini oluşturduk” dedi.

“TESİSİMİZ ENTEGRE SİSTEMLE FAALİYET GÖSTERİYOR”

Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ve Aşevi’nin çok amaçlı olarak faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çeken Başkan Tavlı, “Burası birkaç fonksiyonu bir arada barındırıyor. Birincisi yöresel ürünlerimizi üretme imkânını daha sistemli, daha düzenli hale getirdik ve stoklama imkânlarımızı çok daha düzgün ve kaliteli bir şekle dönüştürdük. Bunun yanı sıra Karadeniz’de en çok sosyal tesis işleten belediyeyiz ve günlük mutfak ihtiyaçlarını da bu tesisimiz karşılıyor. Aynı zamanda burada soğuk hava deposuyla beraber ürünler soğuk zinciri kırılmadan korunuyor. Bunun haricinde belediyemizin sosyal projeler çerçevesinde yürüttüğü faaliyetler de var. Aşevimizde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın günlük sıcak yemek ihtiyacını karşılayarak evlerine kadar teslim ediyoruz. Böylece onların temel gıda ihtiyacını da karşılamış oluyoruz” diye konuştu.

“AMACIMIZ AYNI ZAMANDA ÖZEL SEKTÖRE DE ÖNCÜLÜK ETMEK”

Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’nin yöresel ürünlere Pazar imkanı oluşmasına destek verdiğini belirten Başkan Tavlı sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu entegre sistemi bir arada işletirken tabii ki sezon itibariyle elmalarımızın sirkeye dönüştüğü, hurmalarımızın hurma pekmezine ve kuru hurmaya dönüştüğü bir dönemdeyiz. Ürünleri tüketilebilir hale dönüştüren tesisimiz özellikle hanım kardeşlerimize de istihdam desteği sağlıyor. Yerel yönetim olarak bizim buradaki esas amacımız mini bir ARGE ile bu konuda bu işleri yapabilecek olan insanlara örnek olmak, özel sektöre de bu işlerin yapılabileceğini ve bunların da karşılık bulabildiğini, katma değer anlamında gelir getirici faaliyetler olduğunu görmelerini sağlamak ve öncülük etmektir. Bundan da ziyadesiyle mutlu oluyoruz. Yaptığımız işlerin geri dönüşlerini gördüğümüzde de bu işleri doğru bir istikamette yürüttüğümüzü görüyoruz.”

 

Anahtar Kelimeler : YÖRESEL, ÜRÜNLER, GÖZ, DOLDUYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız