HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Kasım 2023 Perşembe Saat: 12:19

GÜLSEREN, ENGELLİLERİN BEKLENTİLERİNİ ORTAYA KOYDU

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Ordu Şubesi Başkanı Selma Gülseren, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada engellilerin beklentilerini dile getirdi. Başkan Gülseren, yaptığı açıklamada; “Dünya nüfusunun yakla
GÜLSEREN, ENGELLİLERİN BEKLENTİLERİNİ ORTAYA KOYDU

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Ordu Şubesi Başkanı Selma Gülseren, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada engellilerin beklentilerini dile getirdi.

Başkan Gülseren, yaptığı açıklamada; “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i, yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.

Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb.) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişilebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerin artmasını bekliyoruz” dedi.

Engelliliğin önlenmesi, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşması, engelli sağlık kurulu raporları ve sağlık bakım konuları hakkında beklentilerini sıralayan Başkan Gülseren, şunları söyledi:

Engelliliğin önlenmesi:

Her bebeğimize; yeni doğan işitme taraması, Fenilketonüri, Biyotidinaz ve Hipotiroidi taraması, Gelişimsel Kalça Çıkığı erken tanı ve tedavisi, Hemoglobinopati  taramaları yapılmakta, Erken yaş taramalarının yaygınlaştırılması hazırlıklarının artırılmasını bekliyoruz.

Engelli Bireylerin Sağlık Hizmetine Erişiminin Kolaylaştırılması:

Sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara hizmet alımlarını kolaylaştıracak, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edilmesi,

İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere hastanelerimizde sağlık personeline işaret dili eğitimleri verilmesi ve bu eğitimlerin artırılmasını bekliyoruz.

Poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına uygun hareket edilmesi, Engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde gerekiyorsa oturması sağlanarak işlemlerinin yapılması da beklentilerimiz arasında yer almaktadır.

Engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkanlar ölçüsünde transferinin kolaylıkla sağlanmasını arzu ediyoruz.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Hasta hakları uygulamalarının engellilere tarafından da anlaşılmasına yönelik olarak sesli ve braille alfabesi ile hazırlanmış hasta hakları dokümanları tüm hastanelerin hasta hakları birimlerinde halkımızın kullanımına sunulmasını istiyoruz.

Engelli bireylere sağlık hizmet sunum konusunda ilgili personel hizmet içi eğitim programlarına alınması ve eğitimlerinin sürekliliği sağlanmasında da oldukça fayda görüyoruz.

Engelli Sağlık Kurulu Raporları Düzenlemeleri:

Engelli sağlık kurulu raporları ile ilgili erişkin yönetmelik çalışmaları tamamlanmış ve çocuklar için ayrı yönetmelik hazırlanmıştı. Erişkin ve çocuklarla ilgili yönetmelikler bakanlıkların görüşünün alınması için resmi yazı ile ASPB, MEB, ÇSGB ve Maliye Bakanlıklarına iletildi. Bu hususta da duyarlılığın ve hassasiyetin artırılmasını bekliyoruz.

Evde Sağlık Hizmetleri:

Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, STK’lar ve belediyelerle ortak olarak yürütülmektedir. Evde sağlık hizmeti kapsamında KOAH vb. solunum sistemi hastalıkları olanlara; yatağa bağımlı hastalara, terminal dönem palyatif bakım hastalarına, ileri derecedeki kas hastalığı olanlara hizmet sunulmaktadır.

Evinde sağlık hizmetine ihtiyacı olan bireylere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır. Aile hekimleri, mobil ekipler, evde sağlık hizmet hastane birimleri, evde sağlık ağız ve diş sağlığı birimleri evde sağlık hizmetlerinde görev almaktadırlar.

Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması da bizim için çok önemlidir.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız