HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Ocak 2024 Çarşamba Saat: 13:11

KOZALAK İLE MÜCADELE BAŞLADI

Türkiye’nin en önemli tarım ürünü fındık için tehlikeli olan kozalak akarı ile kimyasal mücadele başladı. Ciddi kayıplara neden olabilen akarlara karşı Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz üreticileri hem uyardı hem de tavs
KOZALAK İLE MÜCADELE BAŞLADI

Türkiye’nin en önemli tarım ürünü fındık için tehlikeli olan kozalak akarı ile kimyasal mücadele başladı. Ciddi kayıplara neden olabilen akarlara karşı Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz üreticileri hem uyardı hem de tavsiyelerde bulundu.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, hastalık ve zararlılar ile mücadele edilmediği zaman bitkisel üretimde önemli kayıplara neden olduğunu söyledi.

Fındık kozalak akarının fındığa özel bir zararlı olup sadece fındık çeşitleri üzerinde beslenmekte, başka konukçuları bulunmamaktadır diyen Yılmaz, fındık bitkisinin meyve, yaprak ve sürgünlerini oluşturacak olan tomurcukları tahrip ederek, ürün kaybına ve yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde uç kurumalarına neden olarak bitkiye zarar verdiğini belirtti.

YÜKSEK MİKTARDA UÇ KURUMALARINA SEBEP OLUYOR

 Bu zararlıların gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu kaydeden Yılmaz,

“Kışı halk arasında “gül" ismi verilen kozalaklar içinde geçirip ilkbaharda tomurcuklara girerek beslenme ve üremelerine devam ederler.

Fındık kozalak akarının 2 formu bulunmaktadır. Birinci türü tomurcuklarda beslenerek kozalaklar oluşturmaktadır. İkinci form ise kozalak oluşturmamakta ve tomurcuklarda beslenerek zarar yapmaktadır. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında yaprak koltuklarındaki yeni oluşan tomurcuklarda oburca beslendikleri için yüksek miktarda uç kurumalarına sebep olmaktadırlar.

Bu yaşam döngüleri içerisinde doğal düşmanları olan tripsler, örümcekler fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunmakta ve fındık kozalak akarlarıyla beslenmektedir. Yıl boyunca faaliyetlerini sürdürerek kozalak akarlarını baskı altında tutmaya çalışmaktadırlar” dedi.

MEKANİK MÜCADELE ÇOK ETKİLİ

Fındık kozalağı ile mücadele konusunda da bilgiler veren Yılmaz, mekanik mücadele denilen elle toplamanın kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.

KESİNLİKLE YAKILMAMALI VEYA GÖMÜLMEMELİDİR

 Özellikle bu dönemde kozalakların toplanıp bahçe içinde bir yere bırakılması gerektiğini belirten Yılmaz, “Kesinlikle yakılmamalı veya gömülmemelidir çünkü kozalakların içi diğer faydalı akar ve böcekler için de bir barınak yeri durumundadır. Fındık kozalak akarları çok yavaş hareket ettikleri ve olumsuz çevre şartlarından çok çabuk etkilendikleri için kozalakları terk edemezler ve kuruyan kozalaklar içinde besin bulamadıkları için ölürler.” diye konuştu. Haber: Semra GENÇOSMANOĞLU

 

Anahtar Kelimeler : KOZALAK, İLE, MÜCADELE, BAŞLADI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız