HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
12 Ocak 2024 Cuma Saat: 12:38

KIZILAY, KAN BAĞIŞ KAMPANYASI BAŞLATTI

Kış şartlarının hayatı iyice zorlaştırmasından önce kan stoklarını belirli bir seviyenin üzerine çıkarmayı ve düzenli bağışı özendirmeyi hedefleyen Kızılay, ülke çapında “Birbirimize candan bağlıyız” sloganı ile büyük
KIZILAY, KAN BAĞIŞ KAMPANYASI BAŞLATTI

Kış şartlarının hayatı iyice zorlaştırmasından önce kan stoklarını belirli bir seviyenin üzerine çıkarmayı ve düzenli bağışı özendirmeyi hedefleyen Kızılay, ülke çapında “Birbirimize candan bağlıyız” sloganı ile büyük bir kan bağış kampanyası başlattı.

 
Her yıl kış aylarında azalan kan stoklarını artırmak, kan bağışı hakkında toplumda farkındalık oluşturmak ve vatandaşları düzenli kan bağışına yönlendirmek amacıyla "Birbirimize candan bağlıyız" sloganıyla başlatılan ulusal kan bağış kampanyasının tanıtım toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, kış şartlarının hayatı iyice zorlaştırmasından önce kan stoklarını belirli bir seviyenin üzerine çıkarmak ve kan bağışı hakkında farkındalık oluşturmak için başlatılan ulusal kan bağışı kampanyasının anlattı. Konuşmasında yaz ve kış ayları ile ramazanda kan bağışı sisteminin zorlandığını ifade eden Yılmaz, "Tam kışa girerken kampanyamızı kan stoklarımızı arttırmak için fırsat olarak görüyoruz." dedi.
 
“Dünyanın en güvenilir kan yönetim sistemi Kızılay’da”
 
Bağışçıların hiç tanımadıkları insanlarla gönül bağı kurduklarını belirten Yılmaz, güvenli kan temini projesinin büyüdüğünü, dünyanın en güvenilir kan yönetim sistemlerinden biri haline geldiğini, 69 kan bağış merkezi, 18 bölge kan merkezi, 300'den fazla mobil araç ve 2 bin 920 uzman personelin gece gündüz demeden bu organizasyonu yaptığını anlattı. 18-65 yaş arası her sağlıklı kadının 4, erkeğin 3 ayda bir kan bağışlayabileceği bilgisini veren Yılmaz, düzenli kan bağışının şu an yüzde 47,5 olduğunu, bunu yüzde 80'lere çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
 
Kan veren kişinin sağlığının da kan alan kişininki kadar önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu sebeple kan alımından önce bağışçının fiziki muayenesinin yapıldığını bildirdi. Testler yapıldıktan ve kullanımının güvenli olduğu kanıtlandıktan sonra kanların Türkiye genelindeki hastanelere teslim edildiğini aktaran Yılmaz, "Türkiye genelindeki tüm kan sistemi Kızılay tarafından yürütülüyor. Bu döngünün herhangi bir yerinde hasta ve Kızılay arasında para alışverişinin olması zaten sistem olarak mümkün değil. Kızılay’ın yaptığı kan sistemi kamu hizmetidir, devletimizin kontrolünde yürüyen bir hizmettir.” diye konuştu.
 
“5 bin 651 hasta TÜRKÖK sayesinde hayata tutundu”
 
Yılmaz, 2023 yılını 2 milyon 674 bin 375 ünite kan bağışıyla tamamladıklarını, bu rakamın ülkedeki kan kullanımının yüzde 87'sine karşılık geldiğini söyledi. Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinden (TÜRKÖK) de bahseden Fatma Meriç Yılmaz, “TÜRKÖK, kök hücre nakline ihtiyaç duyan hastalarımızın vericilere çok daha kolay ulaşabilmelerini sağlayan bir veri bankası. Bağışçılarımıza 'Kök hücre vericisi olmak ister misiniz?' diye soruyoruz. Kanlarını alıyoruz ve Sağlık Bakanlığı bunların testlerini gerçekleştiriyor. Birinin kök hücreye ihtiyacı olduğunda Sağlık Bakanlığının veri tabanına başvuruda bulunuluyor. Eşleşme sağlandığında vericilerimize 'eşleşme sağlandı' diye müjdeyi veriyoruz ve nakil gerçekleşiyor. Bugün sistemin içinde 1 milyon 75 bin 687 veri saklanıyor. Bugüne kadar sistem üzerinden 21 bin 106 eşleşme oldu, 5 bin 651 kişi bu sayede hayatına devam eder hale geldi.” dedi.
 
Kan bağışçıları Mehmet Abdullah Yasin, Adem Yıldız, Fatma Özkan, Kahraman Kütük, Duran Karakuş, Musa Şahin, Havva Zehra Özdemir’in de bulunduğu programda Yılmaz, konuşmasının ardından düzenli kan bağışçılarına plaket takdim etti. Genel Başkan Yılmaz'ın tanıtımını yaptığı kampanya toplantısına Türk Kan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Gülsüm Özet, Prof. Dr. Burcu Belen Apak, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İsmail Yaşar Avcı, Talasemi Federasyonu Saymanı Enver Ulusoy, Türkiye Hemofili Derneği Ankara İl Temsilcisi Nagi Çelik kamu yöneticileri, Kızılay Yönetim Kurulu üyeleri, genel müdürlük yöneticileri ve Kızılaycılar katıldı. Programın sonunda katılımcılar kan bağışında bulundu.

 

Anahtar Kelimeler : KIZILAY, KAN, BAĞIŞ, KAMPANYASI, BAŞLATTI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız