Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 14:20 VALİ EROL: MİRAÇ KANDİLİ MÜSTESNA BİR GECEDİR
- 14:18 BAŞKAN GÜLER’DEN MİRAÇ KANDİLİ MESAJI
- 14:00 “HEPSİ İFTİRA, HEPSİ YALAN”
- 13:40 ORDU’DA HAKSIZ MENFAAT SAĞLAYAN ÇETEYE OPERASYON
- 12:10 BAŞKAN GÜLER’DEN İLÇELERE YATIRIM MÜJDESİ
- 17:43 BÜYÜKŞEHİR’DEN ŞEHİRLER İÇİN PROJE VE FİNANSMAN FIRSATLARI SEMİNERİ DÜZENLENDİ
- 15:12 CUMHURİYET’TE YAĞMUR SUYU HATTI YENİLENİYOR
- 14:16 PERSONEL EĞİTİM SEMİNERLERİNE DEVAM
- 14:13 VALİ EROL, SAĞLIK YATIRIMLARINI İNCELEDİ
- 14:12 TEHLİKE SAÇAN AĞAÇLAR BUDANACAK
- 13:40 ORDU’DA “NARKOKAPAN-9” OPERASYONU
- 12:58 KIRANLI: AKIL ALIR GİBİ DEĞİL!
- 12:41 VEKİL ÖZER’DEN EĞİTİM YATIRIMI MÜJDESİ!
- 12:40 “ANADOLU’NUN SESİ DAHA GÜR ÇIKACAK”
- 12:38 GÜLER 3 İLÇENİN HEYETİNİ AĞIRLADI
BİRLİKTE DUR DİYELİM!
Tarım ve Orman Ordu İl Müdürü Kemal Yılmaz, üreticileri fındık kurdu ve kahverengi kokarca zararlıları ile birlikte dur demeye çağırdı.
Yılmaz, kahverengi kokarca ve fındık kurduna karşı kullanılacak olan koruma ürünleri hakkında da bilgiler verirken, ilaçlama yapılırken arılara zarar verilmemesi için kovanların en az 6 kilometre uzaklaştırılması ve mümkün olduğunca ilaçlamanın akşam saatlerinde yapılmasını istedi.
Fındık ürününün önemli zararlılarından olan Kahverengi Kokarca, havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kışlaklardan çıkıp öncelikle kışlak çevresinde konukçulara zarar yapmaya başladığını anımsatan Yılmaz, “Kahverengi kokarcada ilk erginler görüldüğünden zararlıya karşı 1. ilaçlama yapılmalıdır. Yumurtadan çıkan 1. dönem nimflerin görülmesiyle birlikte fındığın iç doldurma döneminde 2. ilaçlama, yeni nesil erginlere karşı da fındığın olgunlaşma döneminde 3. ilaçlama önerilir. Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında (https://bku.tarimorman.gov.tr/) belirtilmiştir” dedi.
Fındıkta Kahverengi Kokarca Zararlısı İçin Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri
Etken Madde Ticari Adı Dozu
800 g/l Malathion +12,8 g/l SANCTUM 100 ml/da
Gamma-cyhalothrin
218 g/l Acetamiprid + 37 g/l RELAXİA 50 ml/100 L
Emamectin Benzoate
100 g/l Chlorantraniliprole AMPLİGO 60 ml/100 L su
50 g/l Lambda-cyhalothrin
60 g/l Gamma-cyhalothrin VANTEX 30 ml/da
Fındığın önemli zararlılarından bir diğerinin de fındık kurdu olduğunu belirten Yılmaz, ilaçlamanın nasıl yapılması gerektiği hakkında da bilgiler verdi. Yılmaz şunları söyledi: “Fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar yapmaktadır. Ergin çıkışları mayıs ayında tamamlanarak zarar yapmaya başlarlar. Fındık kurdu mücadelesi, meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanmaktadır. Kimyasal mücadele ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir; güneş doğmadan, sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 ocakta 2 ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi taktirde ilaçlama yapılmamalıdır.
Fındık kurdu popülasyonun yüksek olduğu yerlerde, yumurta koyarak yaptığı zararı engellemek için çiftleşme döneminde (mayıs sonu-haziran başı) ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır.
İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yapılan tespitlere göre; İlimizde fındık kurdu mücadele zamanı; Sahil kesimde 6 Mayıs, orta kesimde 9 Mayıs ve yüksek kesimde ise 12 Mayıs tarihinden itibaren başlanmalıdır. İlaçlamalar sahil, orta ve yüksek kesimde bir haftalık süre içinde bitirilmeli ve ilaçlamada etkinliği artırmak için çiftçiler birlikte hareket etmelidir.
Mücadelede her iki zararlının görüldüğü bahçelerde hem Fındık Kurdu ve hem de Kahverengi Kokarcaya etkili Bitki Koruma Ürünleri kullanılmalıdır.
Bu zararlılara karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun olarak ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.
İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır.
İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlamalar akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır.
Ayrıca arıcılarımızın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 6 km. uzaklaştırmaları gerekmektedir.”