Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:08 “ORDU’YU MERKEZ HALİNE GETİRDİK”
- 15:00 HASAR TESBİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
- 14:52 SANAT KAFE HİZMETE GİRDİ
- 14:43 “ENGELLİLERİN ÇIĞLIĞINI DUYUN!”
- 14:36 ULAŞIM VE İLETİŞİMDE ENGELSİZ PROJELER
- 14:34 OTSO, ORDU’YU TANITIYOR
- 14:35 KANALİZASYON HATTI TAMAMLANDI
- 14:22 YANGINLARA KARŞI ORMANLAR TEMİZLENDİ
- 14:18 KIZILAY’DAN ANNELER GÜNÜ KUTLAMASI
- 14:03 SÜPER KUPA FORMATI DEĞİŞTİ!
- 14:03 TOSYALI İSKENDERUN İTALYA’DA BAŞARDI
- 14:02 ORDU’DA GENÇLİK HAFTASI COŞKUSU
- 14:03 TÜRKİYE FİNALİ YOLCULARI BELLİ OLDU!
- 13:20 MHP KAÇEP: ANNELERİMİZ EN KIYMETLİ HAZİNEMİZDİR
- 11:22 AFET ÇALIŞMALARINDA OAL’DEN ÜSTÜN PERFORMANS
HASAR TESBİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, teknik ekiplerce afet sonrası sahada başlatılan hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlayacağını söyledi.
11-12 Nisan 2025 tarihlerinde oluşan düşük sıcaklıklar nedeniyle, Ülkemiz genelinde olduğu gibi, İlimizde de fındık ürünü başta olmak üzere bir çok meyve türünde önemli zararlar oluştuğunu belirterek, “Don afeti sonrası fındık bahçelerimize bakımı ihmal etmeyelim” dedi.
Yılmaz yaptığı açıklamada “İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta 11-12 Nisan tarihlerinde meydana gelen düşük sıcaklıklar nedeniyle önemli zararlar oluştu. Bilindiği üzere ürünlerini tarım sigortası yaptıran üreticilerimizin hasarları TARSİM tarafından karşılanacaktır. Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerimizin ise, hasat tarihinden afet tarihine kadar yaptıkları bakım masraflarının, hasar oranları miktarında karşılanacağı Bakanlığımızca açıklanmıştır. Bu amaçla Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda İl/İlçe Müdürlüklerimiz teknik ekiplerince afet sonrası sahada başlattığımız hasar tespit çalışmaları devam ediyor ve en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlayacağız” diye konuştu.
Tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten Yılmaz, şöyle konuştu: “Çok önemli bir hususu da özellikle vurgulamak istiyorum. Bazı üreticilerimizin nasıl olsa bu yıl ürün yok, o zaman gübreleme ve bakıma da gerek yok gibi söylemlerde bulunduğunu duymaktayız. Bu oldukça yanlış bir yaklaşım. Fındık tarımında bakım bu yılın ürününü ve kalitesini artırmak için gerekli olduğu kadar, gelecek yılın ürünü için de gereklidir."
Fındık bitkisinin şu anda çok önemli bir dönemde olduğunu belirten İl Müdürü Yılmaz, şöyle devam etti: “Hem bu yılki meyvelerin beslenip gelişmesi, hem de gelecek yıl ürün verecek sürgünlerin gelişimi aynı anda gerçekleşiyor. Bu yüzden, yapraklarda, meyvede ya da sürgünlerde don nedeniyle zarar olsa bile, fındığın geleceği için bakım ve beslemeyi mutlaka yapmalıyız.
Bulunduğumuz dönem Fındıkta azotlu gübrenin ikinci yarısının uygulanması gereken dönemdir. Bunun kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca hastalık ve zararlılara karşı mücadele için yapılacak ilaçlamalar ile birlikte karışabilirliğine dikkat edilerek yapraktan mikro element (bor, çinko, demir, mangan, v.b.) uygulaması yapılması son derece faydalı olacaktır. İmkanı olan üreticilerimiz organik madde takviyesi de yapabilirler. Yine yabancı ot mücadelesi ve dip sürgünü temizliği de bahçelerimizin verimi için oldukça önemli bakım işlemleridir. Diğer taraftan fındık kurdu ve Kahverengi kokarca zararlısı başta olmak üzere tüm zararlılara karşı etkin mücadele çalışmalarımızı da ihmal etmeyelim."