Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:24 ÇİLELİ YOLLARA KONFOR GELİYOR
- 15:21 3. LİGDE FİKSTÜR ÇEKİLDİ
- 14:22 52 ORDUSPOR’DAN ALTYAPIYA YATIRIM
- 14:00 “DENİZ ENFEKSİYONLARINA DİKKAT”
- 13:44 VALİ EROL: OLAYLARI AYDINLATMA ORANIMIZ %99.9
- 13:14 “PATPATI HER YERDE KULLANMAYIN“
- 13:14 GENEL TARIM SAYIMI BAŞLADI
- 13:12 ŞEYHOĞLU; “2026 ZİYA GÖKALP YILI İLAN EDİLMELİDİR!”
- 13:09 İL GÜVENLİK VE ASAYİŞ KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI
- 13:04 “KIYMETLİ BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK”
- 12:59 UNUTULMUŞ DEĞERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
- 12:56 OSKEM’LE SAHİLLER GÜVENDE
- 12:50 KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELEYE DEVAM!
- 12:28 BAŞARILI BAŞHEKİME ANLAMLI TEŞEKKÜR.
- 11:10 HAZİRANDA EN ÇOK KONUŞULAN BELEDİYE BAŞKANLARI
KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELEYE DEVAM!

Kahverengi Kokarca ile mücadele çalışmaları kapsamında kahverengi kokarcanın görüldüğü bahçelerde kimyasal mücadele çalışmaları devam ediyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Kahverengi Kokarca ile mücadele eylem planları doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde, geçtiğimiz yıla oranla zararlının popülasyonunun önemli oranda baskı altına alındığını sahada yapmış olduğumuz gözlemlerde müşahede etmekteyiz. Bilindiği üzere kahverengi kokarca zararlısı istilacı bir tür olup, çok hızlı çoğalmakta ve yayılabilmektedir. Bu nedenle şu ana kadar yapılan mücadele çalışmalarından elde edilen olumlu sonuçların sürdürülebilir olması için mücadeleye hep birlikte devam etmeliyiz” dedi.
“İçinde bulunduğumuz şu dönemde üreticilerimizin fındık bahçelerini kontrol etmek suretiyle bahçelerinde kahverengi kokarca nimf ve erginlerini gördüklerinde, ruhsatlı ilaçlar kullanarak kimyasal mücadele yapmaları oldukça önem arz etmektedir” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; “İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz tarafından yapılan sürvey çalışmaları sonucunda, bazı fındık bahçelerinde kahverengi kokarcalar tarafından yaprakların alt kısmına yumurta bırakıldığı ve bu yumurtalardan nimf çıkışlarının olduğu tespit edilmiştir. Kahverengi kokarca zararlısının nimf döneminde, yumurtadan çıkış sonrası bir süre uçma yeteneği bulunmamaktadır. Bu dönemde yapılacak kimyasal mücadele çalışmaları kahverengi kokarca zararlısının yapacağı zararın azaltılması ve popülasyonun baskılanması noktasında çok büyük bir avantaj teşkil edecek, bu durum mücadele çalışmalarımıza önemli katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Üreticilerimizin ilaçlama yaparken dikkat etmesi gereken hususlardan bahseden İl Müdürümüz; “Kullanılacak kimyasal ilaçların ruhsatlı olması ve kalıntı yaşanmaması için, ilaçlamada son ilaçlama ile hasat arasındaki geçmesi gereken süreye üreticilerimizin dikkat etmelerini önemle rica ediyoruz. Kahverengi kokarca zararlısına karşı Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri bilgilerine Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanından (https://bku.tarimorman.gov.tr/) ve İl Müdürlüğümüz sosyal medya hesaplarından ulaşabiliriz. Ayrıca biyolojik mücadele amaçlı Samuray arısı salımı yapılan lokasyonlarda ilaçlamalar daha dikkatli yapılmalıdır. İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı, uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.