Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 17:24 ONBİNLER FESTİVALDE COŞTU!
- 15:56 MALİYETİ AZALTACAK SİSTEM!
- 15:48 ÜRETİCİNİN KULAĞI TMO’DA
- 14:57 KİVİ ÜRETİCİLERİNE BUDAMA UYARISI
- 14:45 “PANAYIR VE KERMES ALANLARINA DÜZENLEME ŞART”
- 14:40 “ PERŞEMBEMİZE HAYIRLI OLSUN”
- 14:30 KIZILAY’DAN AİLE YILINA ANLAMLI KATKI
- 14:27 AKKUŞ’TA BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 14:05 TÜRKİYE’DEN YURT DIŞINA GİTTİLER
- 14:05 SPOR DOSTLUĞU FATSA’DA BULUŞTU
- 14:05 DEMİŞ İŞTE!
- 14:05 52 ORDU GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR
- 16:08 ALTINORDU BELEDİYESİ’NDEN ULAŞIMDA YATIRIM ATAĞI
- 13:34 ORMEK, MESLEK SAHİBİ YAPIYOR
- 13:07 ZENGİN: 429 TALEPLE MASAYA HAZIRIZ!
KİVİ ÜRETİCİLERİNE BUDAMA UYARISI

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kivi üreticilerini yaz budaması konusunda uyardı. İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada kivi yetiştiriciliğinde sadece kış aylarında yapılan budama işlemlerinin değil, yaz dönemindede gerçekleştirilen budamalar da büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Yaz budamasının temel hedefinin kivi bitkisinde kök, yaprak ve meyve arasında dengeli bir gelişim sağladığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaz aylarında kivi bitkisi güçlü ve hızlı bir şekilde vejetatif gelişim gösterir; bu da istenmeyen sürgünlerin oluşmasına zemin hazırlar. Sezon içinde yapılan yaz budamalarıyla bu sürgünlerin kontrollü şekilde uzaklaştırılması gerekmektedir. Yaz ortasında bazı sürgünler 6 metreyi aşan uzunluklara ulaşabilir ve bu durum, kış budamasıyla oluşturulan taç yapısının bozulmasına ve bitkide dengenin kaybolmasına neden olur. Aşırı yaprak ve sürgün yoğunluğu, hava akışını ve güneş ışığının girişini engelleyerek meyve kalitesini düşürür ve hastalık-zararlı riskini artırır.
Yaz budamasının temel hedefi, kivi bitkisinde kök, yaprak ve meyve arasında dengeli bir gelişim sağlamaktır. Aynı zamanda taç yapısını korumak, aşırı sürgünlerin önüne geçerek bitki içinin ışık ve hava almasını sağlamak, yeterli yaprak bırakıp meyvelerin beslenmesini desteklemek ve obur sürgünleri çıkararak kaynakların meyvelere yönlendirilmesini sağlamaktır. Yaz budamasına çiçeklenme döneminden hemen sonra başlanabilir. Uygulama sırasında aşırı gelişen obur ve sık sürgünler, birbirine dolanmış dallar, uç sürgünler ve sarılma eğilimindeki kısımlar budanmalıdır. Meyve taşıyan sürgünlerde ise son meyveden itibaren 4-6 yaprak sayılarak kalan kısımlar kesilmelidir. Ayrıca, üçlü çiçek tomurcukları ve standart dışı meyveler seyreltilmelidir.
Yaz budaması, taç içi havalanma ve ışıklanmayı artırarak meyve kalitesini ve büyüklüğünü olumlu etkiler, bitkinin fizyolojik dengesini korur ve hastalık-zararlıların yayılmasını engeller. Budama sırasında kullanılan aletlerin keskin ve hijyenik olması önemlidir; budama sonrası bitkiler hastalıklara karşı düzenli olarak izlenmelidir.
Kivi yetiştiriciliği ve diğer tarımsal konularda teknik bilgiye ihtiyaç duyan üreticilerimizin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurmaları büyük önem taşımaktadır. Tarımsal üretime yönelik teknik destek talepleriniz için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile bağlı İlçe Müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz”