HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Almanca Özel Ders Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Temmuz 2025 Çarşamba Saat: 15:12

AKÇA: ERKEN TOPLAMAYIN!

Fındık sezonunun yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, verim ve kalite kaybı yaşanmaması için üreticilere “erken hasattan kaçının” uyarısında bulundu. Orduda fındık toplama tarihleri sahil kesimleri için 4, orta kesimler için 11 ve yüks
AKÇA: ERKEN TOPLAMAYIN!

Fındık sezonunun yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, verim ve kalite kaybı yaşanmaması için üreticilere “erken hasattan kaçının” uyarısında bulundu.

Ordu'da fındık toplama tarihleri sahil kesimleri için 4, orta kesimler için 11 ve yüksek kesimler için 18 Ağustos olarak açıklandı.

ORDU’DA KAHVERENGİ KOKARCA TEHDİDİ SÜRÜYOR

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Ordu’daki fındık bahçelerinde kahverengi kokarca zararlısına karşı kimyasal mücadelenin devam ettiğini açıkladı. Üreticilerin hem verimi hem de kaliteyi koruyabilmeleri için hasat takvimine uymaları gerektiğini vurgulayan Akça, “Erken toplarsanız kaliteyi kaybedersiniz” dedi.

Başkan Akça, yaptığı açıklamada; “Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere düşen fındıklar, yerde fazla bekletilmeden toplanmalıdır. Mümkünse fındıklar, ot ve toprakla temasın önlenmesi için örtüler üzerine dökülerek toplanmalıdır.

Bu fındıkların uzun süre yerde kalarak, toprakla temas etmeleri ve ot içerisinde bekletilmeleri kalite ve verim düşüklüğüne, aflatoksin oluşumuna neden olmaktadır.

Fındık hasadına başlamadan önce fındık bahçelerinde genel bir temizlik yapılmalıdır. Bölgemizin yağışlı olması ve buna bağlı olarak da yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı gelişme göstermesi fındık hasadını güçleştirmekte ve yere düşen fındıkların kaybolmasına neden olmaktadır.

Bu nedenlerle hasada başlamadan en az 5-10 gün önce iyi bir bahçe temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik el tırpanı, orak, kirinti gibi aletlerle yapıldığı gibi motorlu tırpanlarla da yapılabilmektedir. Motorlu tırpanlarla hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf sağlandığı gibi daha iyi bir temizlik yapılabilmektedir.

Fındıkta en iyi hasat şekli; tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanmasıdır. Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir.

Kaliteli ve yüksek verim almak ve uzun yıllar bu verimin devamını sağlamak için, fındık hasadına açıklanan hasat tarihlerinde; başlamak ve uygun hasat yöntemlerini uygulamak gerekmektedir” diye konuştu.





Anahtar Kelimeler : AKÇA:, ERKEN, TOPLAMAYIN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız