HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
19 Nisan 2017 Çarşamba Saat: 09:20

ÜRETİCİNİN GÖZÜ TMO’DA

Başbakan Yardımcısı ve AKP Ordu Milletvekili Numan Kurtulmuş ile Gıda, Tarım ve Bakancılık Bakanı Faruk Çelik’in, bakanlık olarak Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla fındık alımı yapacağız” açıklamasının ardından fındık
ÜRETİCİNİN GÖZÜ TMO’DA

Başbakan Yardımcısı ve AKP Ordu Milletvekili Numan Kurtulmuş ile Gıda, Tarım ve Bakancılık Bakanı Faruk Çelik’in, bakanlık olarak Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla fındık alımı yapacağız” açıklamasının ardından fındık üreticileri gözünü TMO’ya çevirdi.

TMO’nun kaç liradan ve hangi şartlarda fındık alımı yapacağı merak konusu olurken, Bakan Çelik’in açıklamasının ardından TMO’nun fındık alımı için hazırlıklara başladığı ve alım fiyatının ise serbest piyasanın üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

TEK ÇARE TMO

         Bu arada fındık üreticisi TMO'nun devreye girmesini adeta dört gözle bekliyor. Bölge bakanlarının, milletvekillerinin TMO'nun devreye girmesi için çalışmalarını isteyen üreticiler, fındıktaki tekelleşmenin önüne geçilmesi için tek çarenin TMO'nun, fındık alımı yapması gerektiğini savundular.

         Alın terimizin karşılığını alamaz duruma geldiklerini dile getiren üreticiler, “Emeklerimiz tekelciler ve rantçılar tarafından yeniliyor. Piyasada büyük haksızlık var. Bizlerin alın terinden, sırtından para kazanıyorlar" dediler.

         Fındıkta piyasayı düzenleyecek bir müdahaleye ihtiyaç bulunduğunu savunan üreticiler " Umudumuz, TMO'nun devreye girmesinde. TMO'nun devreye girmesi, biz üreticilerin lehine olacaktır. Hükümetimizin verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz” diye konuştular.

“FKB: OLUMLU BULUYORUZ”

         Öte yandan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Hükümetin Toprak Mahsulleri Ofisi  (TMO) kanalıyla fındık alacakları yönündeki açıklamasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

                   Müdahale alımının üreticiyi rahatlatacağını belirten Bayraktar, TMO kanalıyla fındığa müdahale edilmesini olumlu bulduklarını ancak bunun bir plan dahilinde gerçekleştirilmesinin yerinde olacağını ifade etti.

 

         Fındık fiyatındaki karmaşasının TMO’nun alım yapmasıyla sona ereceğini ümit ettiklerini kaydeden Bayraktar, bunun bu sezon için değil, uzun vadeli olması gerektiğini savundu.

 TMO’nun fındık alımını bu sezona bağlı kalınmadan gelecek yıllarda da stok kontrolü noktasında devam ettirmesini isteyen Bayraktar, bu durumun piyasadaki fiyatı dengeleyeceğini ve birtakım sıkıntıları da ortadan kaldıracağını belirtti.

“TZOB: HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

         Diğer taraftan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, (TMO) haksız kazanç peşindeki kişilerin amaçlarına ulaşmasını engellemek için biran önce piyasaya girip fındık alımı yapması gerektiğini ifade etti.

         Satıcısının yüz binleri bulduğu alıcısının ise 3-5 kişinin olduğu piyasa mekanizmasının, işleyen bir serbest piyasa adıyla adlandırılamayacağını söyleyen Bayraktar,Tekelciliğin olduğu yerde mesele arz talep, üretim meselesi de değildir. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık alımına girmeyeceğini ima ettiğinde 2 lira düşüyorsa, fiyatların arz talep dengesiyle alakası olmadığı belli olmuştur" dedi.

         Hükümet kanadı tarafından fındık fiyatında yaşanan istikrarsız seyre ve tekelleşmeye karşı önemli bir adım atılırken, serbest piyasada fındık fiyatı Yine yerinde saydı.  Dün Ordu Ticaret Borsası’nda fındığın kilogramı 9 liradan işlem gördü.

(Haber: Mehmet KESKİN)

 

Anahtar Kelimeler : ÜRETİCİNİN, GÖZÜ, TMO’DA

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız