HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
7 Temmuz 2017 Cuma Saat: 10:25

"GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

            Tüm Köy Sen yapacakları Tarım-Fındık Kurultayı için üreticilerin katılımını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.             12 Temmuz 2017        Çarşamba günü Ordu SMMMO Toplantı Sa
"GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

            Tüm Köy Sen yapacakları Tarım-Fındık Kurultayı için üreticilerin katılımını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

            12 Temmuz 2017        Çarşamba günü Ordu SMMMO Toplantı Salonu’nda yapacakları “Tarım- Fındık Kurultayı” için ilçe ve köylerde kurultaya çağrı bülteni dağıtımına başladıklarını belirten Tüm Köy Sen üyeleri üreticinin kendi ürününe, geleceğine sahip çıkmasının zamanı geldi de geçiyor diyerek üreticileri Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye çağırdılar.

            Üreticilerle yüz yüze geliyoruz, sendikamızın yayın organı olan Ekim ve Hasat’ın dağıtımını yaparak Tarım-Fındık Kurultayı’na çağrı yaptıklarını söyleyen Tüm Köy Sen Ordu Temsilcisi Zekayi Sağra, “Ordu denildiğinde ilk akla gelen fındıktır. Fındık çocuğa dershane parası, üniversitedeki evlada harçlık, evlenecek oğla düğün, kıza çeyiz parasıdır. Alınacak evin peşinatı, arabanın taksitidir. Borçta, alacakta fındığa yazılır. Tüm planlarımız ona göre yapılır ve fındık zamanı gelince yüzümüz güler. Uygulanan fındık politikaları nedeniyle güzümüz gülmez, plan yapamaz olduk. Karadeniz Bölgesini var eden ürünlerin başında gelen fındığımızın ve biz üreticilerin başına gelmeyen kalmadı. Üretiyoruz ama yoksullaşan yine biz oluyoruz.” dedi.

            Yasalar üretici aleyhine

            Tarımla ilgili çıkan yasaların üreticilerin aleyhine yerli ve yabancı tarım tekellerinin lehine olduğunu vurgulayan Sağra, “2000 yılında çıkarılan 4572 sayılı birlikler yasası ile Fiskobirlik üretici kooperatifi olmaktan çıkarıldı, şirketleştirildi. Fiskobirlik çoktandır üretici köylünün gündeminden çıktı çünkü ne fındık üretimi ne de fındık fiyatında etkili değil. 2006 yılında 100 bin köylü ile yapılan miting sonrası fındık alan TMO ise randevu vs derken almıyor almış gibi yapıyor. Tüccar topluyor yabancı şirketler satın alıyor. Emek veren, alınteri döken biz parayı kazanan aracı, tüccar ve yabancı şirketler.  

            2000 yılından günümüze kadar yönetenler hep fındık-çikolata tekellerinin çıkarına göre yasalar çıkardılar. Bizleri unuttular. Hatta zaman zaman ‘Fındığa sahip çıkacağız, üretici mağdur olmayacak’ açıklamaları yapsalar da hep üretici olarak mağdur edildik.” dedi

            Artık üretici konuşacak

            Yapacakları Tarım Kurultayı ile üreticilerin konuşmaya başlayacağını belirten Sağra, “Geçmişi bir kenara bıraksak bile bu yıl yaşadıklarımız bizlerin kendimizden başka sahibi olmadığını gösterdi. 15 TL ile başlayan fındık fiyatı 8 TL ye kadar düştü. 2017-2018 fındık sezonunda fındık fiyatının düşük tutmak için ısrarlı biçimde yeni politikalarını devam ettiriyorlar.

            Üretici olarak fındık bahçelerinden umudumuzu yitirmemizi istiyorlar. Toprağımızı terk etmek zorunda kalıyoruz. Göç hızla artıyor. Fındıktan giderimizi bile karşılayamaz hale getirildik. Uygulanan tarım politikaları şirketlere yarıyor. Binbir emekle yaptığımız fındık bahçelerimizi şirketlere satmak ya da kiralamak zorunda kalmamız için uğraşıyorlar. Kendi topraklarımız üzerinde işçi olmamız isteniyor. Sözleşmeli tarım uygulamaları için her türlü şartlar hazırlanıyor. İtalya şirketi Ferrero ‘uygulama bahçeleri’ adıyla ilk hamleyi gerçekleştirdi. Fındık fiyatını belirleyenler bahçelerimizi de ele geçirmek için çaba harcıyorlar, iktidar da buna yardımcı olan yasal değişiklikleri hızla yapıyor.

            Biz fındık üreticileri sıkıntımızın nedenini iyi biliyoruz. Artık ‘YETER’ diyerek ürünümüze, emeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz. Ne yapmamız gerekiyorsa üreticiler olarak kendimiz karar vermeliyiz. Bu zamana kadar ürünümüz, emeğimiz ve geleceğimiz için başkaları karar verdi. Bu geleneği değiştirmek için ‘DUR’ demenin zamanının geldiğini söylüyoruz.” dedi.

           

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : "GELECEĞİMİZE, SAHİP, ÇIKIYORUZ"

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız