HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
21 Ağustos 2017 Pazartesi Saat: 10:37

SAGRA; "BU ANCAK VURGUN VE SOYGUN DÜZENİDİR"

TÜM KÖY SEN Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sagra, kanalordu.tv'de katıldığı programda fındıkta vurgun ve soygun hesaplarının yapıldığına dikkat çekti.
SAGRA; "BU ANCAK VURGUN VE SOYGUN DÜZENİDİR"

TÜM KÖY SEN Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sagra, kanalordu.tv'de katıldığı programda fındıkta vurgun ve soygun hesaplarının yapıldığına dikkat çekti.

2017 yılı fındık fiyatının 10.00 Lira olarak açıklanmasının ardından harekete geçen Sagra, Sabah Kuşağı programında şu ifadelere yer verdi; "FİSKOBİRLİK’in devre dışı bırakılmasıyla başlayan fındık üreticilerinin sıkıntıları her yıl katlanarak büyümüş, bugün itibarıyla dayanılmaz ve üreticinin üretimini sürdüremeyecek boyutlara ulaşmıştır.

Bugünlere gelişimiz uluslararası sermaye gruplarının gün gün yaptıkları algı yönetimi ve yerel aktörlerle yaptıkları iş birliği ve hükümetlerden aldıkları desteklerle fındık üreticilerinin üzerine bir karabasan gibi çökmüşlerdir. Fındık üreticisine katlanmak, boyun eğmek dışında seçenek bırakılmamıştır.

TMO’nun destek ad altında telaffuz ettiği 10TL’lik rakam oynanan bu oyunların ve oturtulmak istenen bu vurgun, soygun işleyişinin meşru hale getirilmesinden başka bir şey değildir. Özetle, üreticinin reel durumu geçen yıldan da kötü olacaktır.

Biz Tüm Köy Sen olarak, oynanan oyunların anbean takipçisi olacağız, gücümüz yettiğince mücadele edeceğiz, gerçek çözümün üreticinin de katılımı ile örgütlenmekten geçtiğini anlatacağız. Bu vurgun düzeninin sona erdirilmesi ve ürünün hak ettiği değere ulaşmasının birlik ve kooperatifleşmekten geçtiğini bütün olumsuzluklara rağmen anlatacağız."

Sağra, fındığın sezon başında 14 Lira olmasına karşısın sezon sonunda 8 Lira olmasının fındıkta soygun düzeni olduğunun açık bir göstergesi olduğunu söyleyerek yaptığı açıklamada;"Fındık üreticisinin fındıktan kopma noktasına geldiğini görmekteyiz. Bizim bu günlere geleceğimiz hiçbir zaman sürpriz olmadı. Her geçen gün artan bir ivme sonucu bu günlere geldik. Dünya ölçeğinde bütün manipülasyonlara ve hokkabazlıklara rağmen 2 Milyar Dolar ihracat girdisi sağlayan bir ürünün bu durumlarda olmaması gerekirdi.

Düşünüyorum ki böyle bir başıbozukluk, böyle bir sahipsizlik böyle bir ürünü üreten üçüncü dünya ülkesinde bile karşılaşılacak bir durum değildir. Fındık önemli diyoruz, değerli diyoruz ama fındık manipülasyonlarla, dedikodularla yönetilmesini seyirci kalıyoruz. Ülke tarımındaki genel başıbozukluktan da en fazla nasibini fındık aldı. 2016 sezonunda 14 liradan açılan fiyatın bugün 8 liraya kadar düşmesinin iktisadi, ticari hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Bunun adını ben koyamıyorum. Bu ancak vurgun ve soygun düzeni olabilir.” dedi.

"Üretici öldürülmeyecek ama süründürülecek"

Ülkeyi yönetenlerin fındıkta tekelleşme ve manipülasyondan da söz eden Sağra, “Bu böyle tespit edilmesine rağmen yıllardan beni buna bir çözüm bulunamaması çok manidardır. Fındık ne kötü yönetildiğinde bile 2 Milyar Dolar getirmişti. Burada söz konusu olan milyonlarca kilo ürün. 1 liralık bir manipülasyonun bile neler getireceği ortada. Fındık üreticisi üzerinde çok büyük bir operasyon var.

Ordu’da bu işin ticaretini yapan ihracatçılar manav haline, uluslararası firmaların tedarikçisi durumuna dönüştü. Biz hakkıyla ticaret yapan yerli ve yabancı hiç kimseye karşı değiliz ama bugünkü fındık ticareti bir vurgun, bir soygun düzenidir. Fiyatların bu kadar taban yapmasının başka bir açıklaması yok. Ancak şunu da bilelim fındık üreticisini öldürmeyecekler. Çünkü biz onlara lazımız. Ancak bizi ölüm noktasında bırakacaklar. Çünkü onlara fındık lazım. Fındık olmaz ise 100 Milyar Dolarlık ticaret olmaz.” diye konuştu.

"10 liralık fiyat tekelcilerin fiyatıdır"

TMO’nun destekleme alımı yapmasına da değinen Sağra, “Bu bir aldatmacadır. Destek adı altında TMO eliyle 10 liralık bir rakam telaffuz etmek bu üreticiye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Biz fındık üreticileri olarak TMO’nun piyasaya girmesini doğru buluyor fakat 10 liralık bir rakamı kendilerinin de ‘fındıkta tekelleşme var, manipülasyon var’ dedikleri çevrelerle ortak alınmış bir karar olarak görüyoruz. Başka türlü de bunun izahı olamaz. Fındıkta verimi artıralım diyorlar ama fındık arttığında fiyatı düşürmek için bir sonucu ortayı çıkarıyorlar. Bunun da mantıklı bir açıklaması yok.” şeklinde konuştu. (Haber Semra GENÇOSMANOĞLU)

Anahtar Kelimeler : SAGRA;, "BU, ANCAK, VURGUN, VE, SOYGUN, DÜZENİDİR"

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız