HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
5 Eylül 2017 Salı Saat: 10:29

Cesur’dan yatırımcılara “YEKA” çağrısı

AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Sedat Cesur yaptığı açıklamada, Genel Merkez Ekonomi İşler Başkanlığı tarafından hazırlanan bu ayki çalışmasında “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları” (YEKA) ya yer ve
Cesur’dan yatırımcılara “YEKA” çağrısı

AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Sedat Cesur yaptığı açıklamada, Genel Merkez Ekonomi İşler Başkanlığı tarafından hazırlanan bu ayki çalışmasında “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları” (YEKA) ya yer verildiğini belirtti.

Cesur, ayrıca 9 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği”, YEKA projelerinin Tek seferde küresel çapta büyük ölçekli yatırımların hayata geçirilmesini sağlayan YEKA projeleri karşılıklı kazan-kazan prensibine göre dizayn edildiğini, Kurulacak olan elektrik üretim santraline devlet tarafından 15 yıl boyunca sabit fiyattan elektrik alım garantisi verildiğini ifade etti.

Cesur; “1 MW’nin altında kalan tesislerde lisans şartı aranmadığını Ordu’lu iş adamlarımız neden duyarsız kalıyor anlamıyorum, hem siz kazanacaksınız hem devlet kazanacak, hem de Ordu ‘da istihdama yönelik önemli katkı sağlayacaksınız. İş adamlarımızı YEKA projeleri için yatırım yapmaya davet ediyorum dedi.

YEKA İLE YERLİ KAYNAKLARLA ÜRETİLEN FABRİKALARIN KURULMASI SAĞLANCAK

Cesur, Büyüyen Türkiye’nin hızlı bir şekilde enerjiye ihtiyacı olduğunu bunu da yerli kaynaklardan temin edilmesi gerektiğine vurgu yaparak; “2002 yılında 129.399 GWh olan ve 2016 sonu itibariyle 273.387 GWh seviyesine ulaşan Türkiye’nin yıllık
elektrik üretiminin %49,4’ü yerli kaynaklara, %50,6’sı ise yabancı kaynaklara dayanmaktadır. Bu durum elektrik enerjisinde ithalata olan bağımlılığımızı gözler önüne sermektedir.
AK Parti hükümetleri, söz konusu dışa bağımlılığın azaltılması için yenilenebilir enerji kaynaklarını ön plana çıkartmakta ve kritik bir dönüşüme öncülük etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminin toplam içerisindeki payı 2002 yılında %26,3 iken 2016 itibariyle %33,2’ye yükselmiştir. Aynı dönemde rüzgâr enerjisinin payı %0,04’den %5,7’ye, güneş enerjisinin payı ise sıfırdan %0,4’e çıkmıştır.

Türkiye, bu alandaki adımlarını büyütmüş ve 2017 itibariyle küresel çapta projeleri hayata geçirmeye başlamıştır. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projeleri ile kamu tarafından tahsis edilenalanlarda yenilebilir enerji kaynaklı elektrik santralleri ve bu santrallerde kullanılacak ekipmanların ağırlık olarak yerli kaynaklarla üretileceği fabrikaların kurulması sağlanacaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin teknolojileri ihraç eden bir ülke konumuna geldiğine hep birlikte şahit olacağız diyen Cesur; “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projeleri sayesinde bir yandan doğayı koruyan, yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı arttırılırken diğer yandan bu alandaki ileri teknoloji uygulamaları ve tecrübelerinin Türkiye’ye transfer edilmesi sağlanacaktır. Bu sayede, teknoloji kapasitesi ve bilgi birikimi artan Türkiye’nin bölgesinde ve küresel ölçekte söz konusu teknolojileri ihraç eden bir ülke konumuna geldiğine hep birlikte şahit olacağız” şeklinde konuştu.

BELİRLENEN ALANLARIN YATIRIMCILARA TAHSİSİ KAMU TARAFINDAN YAPILACAK

Cesur; “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği”, YEKA projelerinin iki
temel amacının yatırımcıya büyük faydalar sağlıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, belirlenen alanların yatırımcılara tahsisi ile yatırımların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve üretim tesislerinde kullanılan ileri teknoloji içeren aksamın yurt içinde üretilmesi ve yurt içinden temin edilmesini teşvik etmektir. Bu alanda yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızın, ilgili yerlerin İletişim Bilgileri paylaşıyoruz. Mutlaka arayınız, hiç olmazsa bilgi sahibi olunuz” ifadelerine yer verdi.  

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Tel: 0312 212 64 20, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tel: 0312 212 69 00, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Tel: 0312 295 50 00, TEDAŞ Genel Müdürlüğü Tel: 0312 212 69 00, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Tel: 0312 212 64 20, numaralarını arayarak geniş bilgi alabilirsiniz. (Ordu Yeni Haber)

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız