HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Eylül 2017 Pazar Saat: 12:24

“Fındığı TMO’ya getirin!”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Giresun kalite fındığı 10.50 Lira, Levant kalite fındığı 10 liradan alım yapacağını duyurmasının ardından TMO 6 Eylül tarihiyle fındık almaya başladı.
“Fındığı TMO’ya getirin!”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Giresun kalite fındığı 10.50 Lira, Levant kalite fındığı 10 liradan alım yapacağını duyurmasının ardından TMO 6 Eylül tarihiyle fındık almaya başladı.

Hem devletin, hem de üreticinin yanında olduklarını vurgulayan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, TMO Ünye Şubesi’ne ziyaret ederek çalışanlara baklava ikram etti, yeni fındık sezonu için destek verdi.

Serbest piyasada fındığın 8,5 lira, TMO’da ise üreticinin eline 9,78 liradan net para geçtiğini belirten Sarıkahraman fındık üreticilerine de seslenerek; “Ofis bizim, buradaki fındık alımını TMO üreticiyi destekleme amaçlı yapıyor. Üreticimiz fındığını ofislere yönlendirirse iyi olur diye düşünüyorum.” dedi.

Sarıkahraman, ayrıca üreticinin TMO’ya fındık vermesi için evraklarını kimseye kullandırmamasını istedi.

 

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yeni sezon fındık alımını 6 Eylül tarihinde başlatan TMO Ünye Şubesi’ne yaptığı ziyarette ilk olarak çalışanlara tatlı ikramında bulundu.

Sarıkahraman, ziyarette TMO’nun alım kısmında eksiklikler olduğunu belirterek; “Bizim amacımız hem üreticinin yanında olduğumuzu göstermek, hem de devletimizin kuruluşu olan TMO çalışanlarını alt yapı eksiklikleri nelerdir, onları gözlemlemek. Randıman hangi şartlarda ve ne şekilde yapılıyor gözlemledik. Eksiklikleri gördük, gördüğümüz eksiklikleri Samsun Şube’ye bildireceğiz. Burada alımla alakalı sıkıntılar var onları gördük. Ofis alım experlerini çoğaltmak, ekibi çoğaltmak durumunda.” dedi.

 

Ziyaretin amacının hem devletin hem de üreticinin yanında olduklarını göstermek olduğunu ifade eden Sarıkahraman, üreticilere fındıklarını TMO’ya getirmeleri çağrısı yaparak, şunları söyledi:

 

2017 yılı fındık sezonu toplama, hasat ve harman işleri bitmek üzere. Bizde bir sivil toplum örgütü olarak fındığın hasatta, harmanda, verimde, kalitede ve fiyatta ki durumlarını elimizden geldiğince iyileştirme yolunda eylemler yapmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda da 6 Eylül Çarşamba günü TMO Fındık Şube Başkanı ve TMO Samsun Şube Müdürü Derya Şahin hanımefendi ile Ordu’da bir toplantı gerçekleştirdik. Giresun kalite fındık 10,5 lira, tombul levan kalite fındık ise 10 lira. Ancak piyasada şöyle bir algı oluştu;

‘Ben TMO’ya fındık verdiğimde 9 lira para geçer. Değmez. Onunla uğraşacağıma fındığımı tüccara vereyim’ şeklinde. TMO’ya verildiğinde 50 randıman fındıkta 9,78 liradan net ele para geçiyor. Eğer 50 randıman ve üzerine bir buruşuk olursa üreticinin eline 10 lira gibi bir para geçiyor.

TMO’da 47 randıman fındık ise 9,30 liradan ele para geçiyor. Dolayısıyla serbest piyasada 8,5 liraya fındık alındığını biliyoruz. Bizler inanıyoruz ki 10 lira gibi bir fındığın TMO'nun almış olduğu fiyatı diğerlerinin de almasını bekliyoruz. Biz üreticilerimizin TMO’ya yönlenmesini devlet güvencesi ile TMO’ya fındık yatırmalarını istiyoruz.

TMO Ünye Şubesi’ne yaptığımız ziyaretle hem devletimizin, hem milletimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Üreticilerimizde fındıklarını ofise getirirlerse iyi olur. Az önce bir randımana şahit olduk, randımanı yaklaşık 49.5 geldi, alacak olduğu para 9 bin 8 lira. Üreticilerimizin bunları bilmeleri lazım. Ofis bizim. TMO, burada fındık alımını üreticiyi destekleme amaçlı yapıyor. Üreticimiz fındığını ofislere yönlendirirse iyi olur.”

 

Bu yıl randıman konusunda da bu yıl tüccarların hile yaptığını dikkat çeken Sarıkahrman, randıman konusunda da ürecilere şu uyarıyı yaptı:

 

“Fındıkta randıman 250 gram kabuklu tartılarak bu fındık kırılır. Kırılan fındık içindeki çürüğü, atığı ve buruşuğu ayrılarak tekrar tartılır. Buruşuksuz, çürüksüz bir şekilde fındık net 125 gram gelirse bu 50 randımandır. 125 gramdan sonra her 2,5 buçuk gram 1 randıman yapar. Ancak geçtiğimiz günlerde Ünye, Fatsa ve Ordu’da 50 randıman fındığın 130 grama çıkarıldığı gibi bir söylenti duyduk. Üreticilerimiz buna dikkat etsinler, 130 gram fındık 52 randıman üzerinden hesaplanır. 50 randımanın üzerindeki her bir randıman 19 kuruş, buruşuk ise 10 kuruştur” dedi

 

Üreticilere evraklarını kimseye kullandırmamaları konusunda uyarıda bulunan Sarıkahraman, “Bir tüccar arkadaşımızın 130 gram randıman üzerinden fındığını altığı müstahsil arkadaşımızın evrakı ile birlikte bunu TMO’ya götüreceğini düşünüyoruz. Bu ne vicdana, ne ahlaki duruma yakışır. Üreticilerimizin evraklarını kesinlikle kullandırmamalarını istiyoruz.

Biz üreticilerimizin yanındayız, biz üreticilerimizin hak ve menfaatlerini savunurken, üreticimizde kendi hak ve menfaatini evrakını bir başkasına kullandırması hoş değil. Genel Merkezimiz fındıkta ne yapılması gerektiği ile ilgili sürekli dirsek temasında. Biz Ziraat Odaları olarak sürekli bir araya gelip fındık konusu görüşüyoruz. Bu 10 liralık fiyatın kabul edilir bir fiyat olmadığını anlattık. Ama üreticimiz de kendi hakkını öldürürcesine evrakını bir başkasına kullandırırsa bizim gardımız düşer.” 

 

Geçtiğimiz yıllarda TMO’nun dönüm başına 65 kilogram ürün aldığını belirten Osman Sarıkahraman, TMO bu yıl dönüm başına 110 kilogram ürün aldığını sözlerine ekledi.

(ÜNYE KENT HABER)

Anahtar Kelimeler : “Fındığı, TMO’ya, getirin!”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız