HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Ekim 2017 Cuma Saat: 10:13

“FINDIK KENDİ BAŞINA BIRAKILMAZ”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, dünyanın en çok fındık üreten ilçesinin Ünye olmasına rağmen toprak tahlili konusunda vatandaşların ilgisiz olduğunu açıklayarak; “Toprak tahliliyle ilgili maalesef geçen yıllara göre
“FINDIK KENDİ BAŞINA BIRAKILMAZ”

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, dünyanın en çok fındık üreten ilçesinin Ünye olmasına rağmen toprak tahlili konusunda vatandaşların ilgisiz olduğunu açıklayarak; “Toprak tahliliyle ilgili maalesef geçen yıllara göre artış söz konusu değil. Bizi üzen noktada burası. Bir yıl mecburi toprak tahlili yapma zorunluluğu vardı, o sene 1000 civarında bir toprak tahlili yaptık. Ondan sonraki yıllara 700’leri bile bulamadık.” dedi.

Fındığın bakımı konusunda herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirten Sarıkahraman, “İyi, kaliteli ve bol ürün almak istiyorsak fındık bahçelerine gerekli bakımı yapmalıyız, nasıl hasta kendi haline bırakılamasa fındıkta bırakılmamalıdır” diye konuştu.

“TMO’ya randıman kontrolü yapmaya gittim. Her yapılan randımanda mutlaka çürük çıktı. Bunun sebebi aslında çiftçimizin duyarsızlığı, ilgisizliği ve alakasızlığı. Bizim fındıktan başka bir gelirimiz yok. Fiyat istediğim kadar olmadı diye bitkisel hayatta olan bir hasta gibi, fındığı kendi kendine bırakırsanız olmaz. Mücadele etmemiz lazım” diyen Sarıkahraman, Ziraat Odası olarak üreticiye her türlü desteği vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptığı açıklamada, fındık bahçelerinde sonbahar ve kış döneminde yapılması gereken bakımlara ilişkin bilgi verdi.

 

Sarıkahraman, fındık bahçelerinde sonbahar ve kış bakımı vaktinin geldiğini, Ziraat Odası olarak tahlil konusunda her türlü desteği verdiklerini söyledi.

 

 “Kış bakımını ne kadar iyi yaparsanız, bitki baharda o denli canlı olur” diyen Sarıkahraman açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

 

“Yaklaşık 4 yıldır küllenme hastalığı ile mücadele ediyoruz. Kış bakımı ile ne alakası var diyebilirsiniz ama tam alakası var. Kış bakımını ne kadar iyi yaparsanız, bitki baharda o denli canlı olur. Birbiriyle hep ilintili şeyler bunlar. Vatandaşlar önerimiz, toprak tahlillerini çok akıllıca yapmaları. Toprak tahlili konusunda biz hem bilgi hem de toprağı alma konusunda yardımcı oluyoruz. Tahlil sonucuna göre de gerek hayvansal gübre, gerek kimyasal gübre, gerekse kireç uygulaması yapmalarını öneriyoruz.”

Toprak tahlili konusunda istenilen ilginin yakalanamadığını belirten Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, üreticileri toprak tahlili konusunda duyarlı olmaya davet ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“Tahlil ile ilgili maalesef geçen yıllara göre bir artış söz konusu değil, bizi üzen noktada burası. Biz geçen yıl eğitim amaçlı 58 kez köylere gitmişiz. Gidemediğimiz bazı köylerde olmuş. Gittiğimiz eğitimlerde toprak tahlilinin önemini anlattık. Bir yıl mecburi toprak tahlili yapma zorunluluğu vardı, o sene 1000 civarında bir toprak tahlili yaptık. Ondan sonraki yıllara 700’leri bile bulamadık. Ünye 120 bin nüfuslu devasa bir ilçe. Dünyanın en çok fındık üreten ilçesiyiz. Bu kadar çok çiftçimiz varken, binleri bulamamamız bizleri üzüyor. Bu anlamda biz toprak tahlilinin önemi için köylerde el ilanları, broşür dağıtıyoruz. Son zamanlarda küllenme hastalığının nüksetmesi ile birlikte ilgi ve alaka fazla gibi görünüyor ama bu da bir elin parmaklarını geçmez.”

Fındık bakımı bünyesinde yapılan dal kesimine de değinen Başkan Sarıkahraman, “Yaprak dökülmeden önce de dal kesimi yapılabilir. Yaprak dökülmeden fındık dalları kesilirse dalın kurumuşu, hastalıklı olanı, dal kıran zararlısını daha iyi anlaşılır. Normalde yaprak dökülmeden meyce ağacı kesilmez ama fındık dalı kesilir. Dal kesimleri konusunda da çiftçilerimize elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Fındığın bakımı konusunda herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirten Sarıkahraman, “İyi, kaliteli ve bol ürün almak istiyorsak fındık bahçelerine gerekli bakımı yapmalıyız, nasıl hasta kendi haline bırakılamasa fındıkta bırakılmamalıdır” diye konuştu.

 

Başkan Sarıkahraman, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

“Bu sene devlet fındık aldı, iyi ki de aldı. Fiyat konusu tartışılır tabi ki ama devletin fındık konusunda ‘ben de varım’ demesini kabul ediyoruz. Ben zaman zaman TMO’ya randıman kontrolü yapmaya gittim. Her yapılan randımanda mutlaka çürük çıktı. Bunun sebebi aslında çiftçimizin duyarsızlığı, ilgisizliği ve alakasızlığı. Çiftçimizin esas ekmek bulma noktası fındık. Bizim fındıktan başka bir gelirimiz yok. Fiyat istediğim kadar olmadı diye bitkisel hayatta olan bir hasta gibi, fındığı kendi kendine bırakırsanız olmaz. Mücadele etmemiz lazım. Ziraat Odası olarak üzerimize ne düşüyorsa biz, çiftçinin üzerine ne düşüyorsa çiftçi yapacak. Çiftçi akşama kadar toprakla oynayacak, gerekirse fındık dalını okşayıp sevecek. Dolayısıyla devlet üzerine düşeni yapacak. Bu şekilde bir çözüm noktası bulunur diye düşünüyorum.”

 

“Alan Bazlı Gelir Desteği başvurusunda son tarih 31 Aralık”

 

Sarıkahraman son olarak Alan Bazı Gelir Desteği ve ÇKS’lerin müracaatları hakkında da bilgi vererek, “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Alan Bazlı Gelir Desteği müracaatlarını almaya devam ediyoruz, Alan Bazlı Gelir Desteği başvuruları yılbaşı itibari ile bitiyor. ÇKS işlemleri 30 Haziran’da sona erecek. Dolayısıyla alan Bazlı Gelir Desteği dilekçeleri ile ÇKS’lerin kayıt yenileme işlemlerini 7 bilgisayarla gece saat 21:00’a kadar mesai yaparak bitirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

(ÜNYE KENT HABER)

Anahtar Kelimeler : “FINDIK, KENDİ, BAŞINA, BIRAKILMAZ”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız