HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Kasım 2017 Pazar Saat: 12:14

Türkiye'de Orman Varlığı ve Odun Serveti Arttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.  Bakanlığın 62 bin 800 personeli olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, 2018 y
Türkiye'de Orman Varlığı ve Odun Serveti Arttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

 Bakanlığın 62 bin 800 personeli olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, "2018 yılı yatırım yılı için bütçe teklifimiz 20,8 milyar lira. 2018  bütçemizin bakanlık birimlerine göre dağılımı, Bakanlık olarak 778 milyon 179 bin lira, DSİ 12 milyar 972 milyon 780 bin lira, Orman Genel Müdürlüğü 6 milyar 570 milyon 351 bin 500 lira, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 442 milyon 477 bin lira, Türkiye Su Enstitüsü ise 4 milyon 688 bin lira. Böylece toplam teklifimiz 20 milyar 768 milyon 475 bin 500 lira. Hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

 Bölge Gelişim Projeleri hazırlayarak, uygulamaya koyduklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Eskiden başlayan Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP), en batıda Trakya Gelişim Projesine kadar Türkiye'deki 10 bölge için gelişim projeleri hazırladık. Bunları uygulamaya koyduk. Kim, neyi, ne zaman yapacak, hangi tarihte bitecek? Bunların hepsinin planlaması var." diye konuştu.

 Prof. Dr. Eroğlu, 2019 ve 2023 yılını hedefe alarak, planlamalarını gerçekleştirdiklerine değinerek, hazırladıkları gelişim projeleri için yapılacak yatırımların belli olduğunu, bu projeleri 31 Aralık 2019'da bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

 Bakan Prof. Dr. Eroğlu, eskiden sadece ormanlık alanlarda hizmet veren Orman Genel Müdürlüğündeki anlayışın 2011 yılında değiştiğini ve Türkiye'nin tamamına hizmet sunar hale getirdiklerini vurguladı.

 Orman varlığının dünyada pek çok ülkede azaldığını ama Türkiye'de orman varlığının ve odun servetinin arttığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Bunu gururla ifade etmek istiyorum. Biz ilk defa Türkiye'de ormanların tapusunu almaya başladık. Her şeyi belli, koordinatları belli. 2002 yılında 20,8 milyon hektar olan alanımız 2017'de 22,3 milyon hektara ulaştı, yani yaklaşık 1,5 milyon hektar ormanlık alan arttı." bilgisini verdi.

 Prof. Dr. Eroğlu, 2002'de 1,2 milyar metreküp olan odun servetinin şu anda 1,6 milyar metreküpe çıktığını, ormanlardaki bakım ve gençleştirme faaliyetlerinin sonucu olarak da orman servetini yüzde 30 arttırdıklarını ifade etti.

 Bu Yıl 322 Milyon Fidan Üretildi

 Fidan üretimini de çok artırdıklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu, bu yıl 322 milyon fidan ürettiklerine dikkati çekti.

 Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin fidan ve süs bitkileri ihraç eder duruma geldiğine değinerek, şöyle devam etti:

 "Sakarya Sapanca'da fidan ve süs bitkileri borsası kurduk, bunlar da ilk ihracatlarını geçen sene yaptılar. İnşallah çok daha ileri noktalara taşıyacağız. Fidanlıklarda sadece 400 tür üretiliyordu ama şu anda 688 türe çıkardık. Sadece fidan üretmiyoruz aynı zamanda tohum üretiyoruz. Her yıl ortalama 250 ton tohum üretiliyor. Bazı yıllarda hatta kar yağmadan önce helikopterle dağlara arazi çalışmasından sonra serpiyoruz. Bu da çok önemli fayda sağlıyor. 2003-2017 yılları arasında toplam 3 milyar 820 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Sene sonunda bu sayıyı 4 milyara yükselteceğiz, çalışmalar devam ediyor şu anda. İklimin müsait olduğu her yerde fidan dikiyoruz."

 Düzenlenen konferansların birinde "2023 yılı sonuna kadar dünyadaki her insan için ülkemizde bir fidan dikerek, toplam 7 milyar fidanı toprakla buluşturmuş olacağız." sözünü verdiklerini belirten Prof. Dr. Eroğlu, yıllık ağaçlandırma yapılan alanı 5 katına çıkardıklarını, sadece ormanlık alanları değil okul bahçesi, üniversite kampüsleri, ibadethane ve mezarlık, sağlık tesislerinin bahçelerini de ağaçlandırdıklarını vurguladı.

 2 Bin 863 Köyde, 6,4 Milyon Gelir Getirici Fidan Dikildi

 Ormanlardan vatandaşların faydalanması için ceviz, badem ve trüf mantarını da içeren 38 Eylem Planı hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Eroğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın "5 bin Köye 5 bin Gelir Getirici Orman" kurulması talimatını verdiğini, bu projenin 2005'te başladığını, 2019'a kadar tamamlanacağını ifade etti.

 Proje kapsamında şu ana kadar 2 bin 863 köyde, 6,4 milyon gelir getirici fidan diktiklerine işaret eden Prof. Dr. Eroğlu, eylem planları kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

 Bal ormanları kurduklarını da aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle dedi:

 "Daha önce arıcılar ormana sokulmuyordu, yasaktı ama bununla ilgili 2007 yılında 'Arıcılara her türlü desteği vereceğiz' dedik. Arılar çok önemli, ekolojik sistemde arıların çok büyük önemi var. Bu yüzden biz arıcılara ormandan yer ayırıyoruz, yolunu yapıyoruz, her şeyini hazırlıyoruz. Hatta parası olmayan orman köylülerine yüzde 20'si hibe gerisi faizsiz, beş yıllığına kredi veriyoruz. Bu çok faydalı oldu. Şu anda 365 adet bal ormanı kurduk ve Türkiye bal üretiminde dünyada 6'ıncı sıradan 2'inci sıraya yükseldi."

 Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik, flora, fauna açısından Avrupa'dan daha fazla türe sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, Türkiye'nin flora, faunası 13 bin 500 binden fazla olduğuna işaret etti.

 Türkiye'de 3 bin 600 endemik tür olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, dünyada tıbbi ve aromatik bitkilerin 115 milyar dolarlık büyük bir pazarı olduğuna değindi.

 Prof. Dr. Eroğlu, Tıbbi ve Aromati̇k Bi̇tki̇ler Merkezi̇ kurduklarına dikkati çekerek, geçen yıl 507 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat yapacak şekilde organize olduklarını kaydetti.

 Ormandan ağaç kesilmemesi için güneş enerjili sistemler kurduklarını, arıcılık, seracılık gibi konularda da orman köylülerine tam destek verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, "Süt sığıcılığı için 33 bin 43 aileye, süt koyunculuğu için 10 bin 504 aileye destek vermişiz. Ayrıca orman köylülerini özellikle yaptığı işlerden dolayı istihdam ediyoruz. 15 yılda yaklaşık 14,5 milyar lira, yani her yıl yaklaşık 1 milyar lira destek veriyoruz." diye konuştu.

 Ömrünü doldurmuş ağaçları keserek ekonomiye kazandırdıklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu, bu yıl 21 milyon metreküp odun hammadde ihtiyacının karşılandığını, orman ürünleri gelirlerinin yaklaşık 3 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

 Baraj Havzalarının Ağaçlandırılması

 Prof. Dr. Eroğlu, "Baraj Havzası Yeşil Kuşak Ağaçlandırma" projesini başlattıklarını da aktararak, şimdiye kadar 353 baraj havzasını ağaçlandırdıklarını, zaman içerisinde bütün baraj havzalarını ağaçlandıracaklarını söyledi.

 Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Türkiye'nin, erozyonla mücadelede dünya lideri olduğunu vurgulayarak, "Aşağı yukarı bütün dağları erozyonla mücadele kapsamında işliyoruz. Ayak basmadığımız dağ yok. Eskiden, 'Kıbrıs adası kadar araziyi kaybediyoruz' denirdi. Bu şekilde 500 milyon ton toprak dağlardan ovalara, ovalardan nehirlere, oradan denizlere göllere akarken, biz bunu 168 milyon tona indirdik. Hedefimiz bunu da daha da aşağıya çekmektir." dedi.

 Bu amaçla "Yukarı Havza Taşkın Koruma Sistemi" diye yeni bir eylem planı hazırladıklarını dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, dere ve nehirlerin üst havzalarında erozyonun kontrol edildiğinde taşkınların ve erozyonun önlenebileceğini belirtti.

 PAN Afrika Büyük Yeşil Duvar Projesi'ne de en büyük desteği kendilerinin verdiğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, bu kapsamda Moritanya, Sudan ve Eritre'de projeler yaptıklarını, çölleşmeye ilişkin 60 ülkeden 600 kişiye eğitimler verdiklerini hatırlattı.

 

Anahtar Kelimeler : Türkiye'de, Orman, Varlığı, ve, Odun, Serveti, Arttı

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız