HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
19 Aralık 2017 Salı Saat: 08:44

“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YAŞAMA GEÇİRİLMELİDİR“

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, KA-DER Adana Şubesi işbirliği, Çukurova Belediyesi ve Çukurova Üniversitesinin destekleriyle yapılan ‘Yerel Yönetimlerde Kadının Yeri’’ Kadın Muhtarlar Çalıştayı 10 çalışma masasından oluşan ve
“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YAŞAMA GEÇİRİLMELİDİR“

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, KA-DER Adana Şubesi işbirliği, Çukurova Belediyesi ve Çukurova Üniversitesinin destekleriyle yapılan ‘Yerel Yönetimlerde Kadının Yeri’’ Kadın Muhtarlar Çalıştayı 10 çalışma masasından oluşan ve Türkiye’nin dört bir yanından biraya gelen 100 kadın muhtar ile yapıldı.

Yapılan çalıştayın sonuç bildirgesinde aşağıdaki konu başlıkları şu şekılde belirlendi:

Yerel siyasette kadının yeri, kadın muhtarlar çalıştayında detaylı olarak ele alınmıştır. Muhtarlıklar ve mahalle yönetimleri siyasetin başlangıç noktasıdır. Mahalle yönetiminden başlayarak katılımcılık sürecinin etkin şekilde islemesi demokrasinin gelişimi açısından önem taşımaktadır. Ekonomik sosyal alanda olduğu gibi yerel siyasette de kadının konumu arzu edilen düzeyin çok gerisindedir.

Toplumsal cinsiyet ayrımcılığının kadına yüklediği sorumluluklar, kadın adaylara karşı toplumsal önyargı ve yıkılamayan kalıplar varlığını sürdürmektedir. Kadına dönük yargı ve baskılar toplumun her kesiminde görülmektedir. Kadın kendine biçilen geleneksel cinsiyetçi roller dışına çıktığı andan itibaren çok sayıda engelle karşılaşmaktadır.

Siyasetin erkek egemen yapısının değişmesi ve eşitlikçi hale getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu alanda görev alan ve mücadele veren kadınlar desteklenmeli siyasete ve özelinden yerel siyasette kadın seçilmiş sayısı her düzeyde artırılmalı ve bu durum teşvik edilmelidir. Bu amaçla kadın STK arasında dayanışma geliştirilmeli, etkili çalışkan kadın ağları oluşturulmalıdır.

Günümüzde nüfusun büyük bir bölümü kentlerde yaşamaktadır. Kadınlar kentsel yaşamın dezavantajlı durumlarını en yoğun şekilde yaşamaktadır. Kentlerde yaşanan pek çok sorundan birinci derecede etkilemelerine rağmen kadınlar yerel siyasette yeterli temsil şansı bulamamıştır.

Türkiye’deki kadın erkek eşitliğini sağlayan çalışmalarda pozitif ayrımcılık gereklidir. Ve hızla yaşama geçirilmelidir. Yerel yönetimler kadınların katılımını kolaylaştırıcı ve özendirici kota, fermuar sistemi gibi düzenlemeler getirilmelidir.

Yerel yönetimlerin her alanında kadın erkek eşitliği yaşama geçirilmelidir. Kadın dosttu kentler ancak kadının yönetim sisteminde söz sahibi olması ile mümkün olacaktır. Anayasamız ve Uluslar arası taraf olduğumuz sözleşmelerin gerekleri olarak kadın erkek eşitliğini fiilen sağlamak için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Var olan yasaların fiili olarak uygulanması konusunda en üst düzeyde hassasiyet gösterilmelidir.

Muhtarlık kurumu görevleriyle doğru orantılı yetkilere kavuşturulmalıdır. Mahallelerin ölçekleri ve nüfusu dikkate alındığında hizmet sunulan alanları geniş boyutlara ulaşmıştır. Kent gerçekleriyle uyumlu, katılım ve temsilde eşitlikçi mahalle yönetim modelleri oluşturulmalı ve yerelde eşitlikçi yaklaşımlarla kadın ve erkeklerin eşit temsili sağlanmalıdır.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız