HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Mayıs 2018 Çarşamba Saat: 09:36

ÇÖLYAK HASTALIĞININ ÇARESİ DİYET

Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz “9 Mayıs Dünya Çölyak Günü”nedeniyle yaptığı konuşmasında ülkemizde her 300 kişiden 1inde görülençölyak hastalığının yaşam boyu sürdüğünü
ÇÖLYAK HASTALIĞININ ÇARESİ DİYET

Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz “9 Mayıs Dünya Çölyak Günü”nedeniyle yaptığı konuşmasında ülkemizde her 300 kişiden 1'inde görülençölyak hastalığının yaşam boyu sürdüğünü ifade etti.

Çölyak Hastalığının ince bağırsağın, Gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren bir alerjiolduğunu dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz “Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır ve hastaların yüzde10 kadarının ailesinde çölyak hastalığı olan başka bireyler vardır.” dedi.

Stres,  ÇölyakHastalığına zemin hazırlar

Stresin çölyakhastalığının ortaya çıkmasına neden olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Fuat Ekiz “Çölyak tanısı genellikle,8-12 aylık bebeklik döneminde veya30-40 yaş aralığında konulmaktadır. Çölyak hastalığının görülme sıklığı hakkında kesin veriler olmamakla birlikte yapılan araştırmalara göre her300 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğü kabul edilmektedir.” dedi.

 

Çölyak belirtileri nelerdir?

Sindirim bozukluğunun derecesine bağlı olarak Çölyak hastalığının çocuklarda ve erişkinlerde farklı belirtilerle kendini gösterdiğini ifade eden Dr. Ekiz; “Çocuklarda gelişme ve büyüme geriliği çölyak hastalığının erken bulgusu olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal,  uyuklama ve davranış bozuklukları diğer belirtileridir. Bulguların ortaya çıkması ve belirginleşmesi uzun yıllar alabilir. Çölyak hastalığı erişkinlerde genellikle 30-40 yaş civarında ortaya çıksa da daha ileri yaşlarda da görülebilir.” dedi.


Çölyak Hastalığının Teşhis ve Tedavisi nasıl yapılır?

Çölyak Hastalığı teşhisi için önce özel çölyak kan testi yapılması gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Fuat Ekiz“Kesin sonuç incebağırsak biyopsisi (endoskopi) ile konur. Teşhis konduktan sonra glutensiz diyete başlanır ve artık hastalık olmaktan çıkıp yaşam biçimine dönüşür. Diyetin doğru ve kaçamaksız yapılması ile tüm belirtiler yavaş geçmeye başlar ve kişi sağlıklı bir hayat sürdürür.Sadece yılda 1 veya 2 defa diyetin uygunluğuve yeniden düzenlenme gereği olup olmadığı kontrol edilmelidir.


Çölyak Hastası Asla Kaçamak Yapmamalıdır!

Diyette dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu dile getiren Dr. Ekiz“Glutensiz diyet risksiz bir diyet demektir ve asla kaçamak yapılmamalıdır. Azıcıktan bir şey olmaz düşüncesi çok yanlıştır. Ufak kaçamaklar bazı kişilerde anında belirti vermez, sinsi bir gelişme gösterir.Diyet, kesin ve net olarak yapılmadığında veya geç teşhis konduğunda şeker hastalığı, guatr, kemik erimesi veya çocuklarda boy kısalığı gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.” dedi.

Tek Yol Glutensiz Diyet

Bugünkü şartlarda çölyak hastalığının tek tedavi yolununglutensizbeslenmek olduğunu dile getiren Doç. Dr. Fuat Ekiz “Bitkilerle, ilaçlarla veya daha başka alternatif yöntemlerle çölyakhastalığı tedavi edilemez, tedavi ve diyet için mutlaka uzman hekim ve diyetisyen desteği alınmalıdır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Anahtar Kelimeler : ÇÖLYAK, HASTALIĞININ, ÇARESİ, DİYET

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız