Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:37 TEPE: GAYRETLE ÇALIŞIYORUZ
- 15:28 AKPINAR: DÜŞMAN YAPMAZ DEDİK!
- 14:51 HAŞHAŞ EKİM BAŞVURULARI BAŞLADI
- 14:21 KRUVAZİYER TURİZMİNDE BÜYÜK BAŞARI
- 14:14 81 İLDE KAÇAK SİLAH OPERASYONLARI
- 14:14 ŞANLITÜRK: KONU FINDIK, KONU KAHVERENGİ KOKARCA
- 14:07 “MEVLİD KANDİLİNİ EN KALBİ DUYGULARLA KUTLUYORUM”
- 13:08 ÖZTÜRK; “TURAN” I GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
- 13:08 BAŞKAN GÜLER’DEN MEVLİD KANDİLİ MESAJI
- 13:03 ODÜ’DEN TIP LİTERATÜRÜNE GEÇECEK BULUŞ
- 13:00 “PEYGAMBERİMİZİN HAYATINI REHBER EDİNMELİYİZ”
- 12:57 ŞEYHOĞLU: HİZMETLİ PERSONEL AÇIĞI VAR!
- 12:54 FATSA BELEDİYESİNDE YENİ KURS DÖNEMİ
- 12:54 FATSA BELEDİYESİNDE YENİ KURS DÖNEMİ
- 11:38 “DEMİRYOLU YÜK TAŞIMACILIĞINI ARTIRACAĞIZ”
ANTİBİYOTİK DİRENCİ ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİYOR
Antibiyotikler sayesinde hastaların bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybetmesi ya da sakat kalmasının önüne geçilebiliyor. Aynı zamanda kanser tedavisi, organ nakli veya ortopedik protez gibi önemli cerrahi girişimlerin başarısındaki en büyük faktörlerden biri antibiyotiklerin kullanılması olarak belirtiliyor. Ancak antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle antibiyotik direnci hızla artıyor.
Memorial Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Funda Timurkaynak, “18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü”nde antibiyotiklerin kullanımı ve antibiyotik direnciyle ilgili bilgi verdi.
HER ANTİBİYOTİK HER MİKROORGANİZMA İÇİN ETKİ GÖSTERMEYEBİLİR
Antibiyotikler bakterilerin üremesini durdurarak ya da onları öldürerek etki göstermektedir. Bu ilaçlar birçok bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde kullanılmakla birlikte virüslere etki etmemektedir. Antibiyotiklerin kimyasal yapı ve bakteriyi öldürme mekanizmasına göre 15’ten fazla farklı sınıfı bulunmaktadır. Ancak her antibiyotik türü her mikroorganizmaya etki göstermemektedir
Günümüzde yeni geliştirilen antibiyotik sayısının son derece kısıtlı olması nedeniyle antibiyotik direnci daha da büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmakta ve sağlık otoriteleri tarafından sessiz pandemi olarak adlandırılmaktadır. Özellikle hastanelerde sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlarda etken olan bakterilerin piyasadaki tüm antibiyotiklere karşı dirençli olduğu durumlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu durum hastaların tedavi edilemeyeceği anlamına gelmekte ve modern tıbbın kazanımlarını geriye çevirebilecek büyük bir risk oluşturmaktadır.
ANTİBİYOTİK DİRENCİ ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİYOR
Antibiyotiklerin bakterileri öldürme yeteneğini kaybetmesi, hastaların tedavisinde daha yüksek maliyetli ve yan etkisi daha fazla olan antibiyotiklerin tek başına ya da kombine olarak kullanımını gerektirmektedir. Enfeksiyonlar bu dirençli bakterilerle geliştiğinde hastaların enfeksiyona bağlı yaşadıkları komplikasyonlar veya ölüm oranları artabilmektedir. Avrupa’da her yıl verem, grip veya AIDS hastalıklarından hayatını kaybedenlerin sayısından daha fazla insan antibiyotik direnci nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Avrupa’da her yıl 35 binden fazla insanın dirençli bakteri enfeksiyonları ile hayatını kaybettiği belirtilmektedir.
DOKTORUNUZA ANTİBİYOTİK İÇİN ISRAR ETMEYİN
Antibiyotik direncinin önlenmesinde herkese düşen önemli görevler bulunmaktadır. Antibiyotik kullanılması gereken bakteriyel bir enfeksiyon varsa verilen antibiyotik önerilen sürede, önerilen doz ve aralıklarda kullanılmalıdır. Aynı şekilde viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin işe yaramadığı bilmek ve doktor antibiyotik önermiyorsa bu konuda ısrarcı olmamak da önemlidir. Enfeksiyonları gelişmeden önlemek için herhangi bir sağlık nedeni veya yaştan dolayı aşılama yapılacaksa aşılar tamamlanmalı, el hijyenine önem vermeli, öksürürken mendil kullanarak enfeksiyonların bulaşı engellenmelidir. Aynı zamanda evde daha önceki hastalıklardan kalan antibiyotikler kullanılmamalı veya tavsiye edilmemelidir.