HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Mehmet Topkaraoğlu

Mehmet Topkaraoğlu

YAZ HASTALIKLARINI BİLİYORMUYDUNUZ?

23 Mayıs 2020 Cumartesi Saat: 13:42

Sinsi hastalıkların başında yer alan yaz hastalıklarına karşı ise vatandaşlar önemli ölçüde tedbir almıyor veya alamıyor. Yaptığım araştırmaya göre 8 çeşit yaz hastalığının bulunduğunu tespit ettim. İlimizde ve bölgemizde ise sıkça karşımıza çıkan bazı hastalıkları okuyucularımla paylaşmak istedim.

İşte Ordu’da sıkça karşılaştığımız belli başlı bazı yaz hastalıkları:

1. Baş Ağrısı

Günlük hayatta sıklıkla rastlanılan bir durum olan baş ağrısı, yaz aylarında sıcak hava ve nem nedeniyle daha sık görülmektedir. Strese ve yorgunluğa  bağlı baş ağrılarının yanı sıra kronik olan migren ağrıları da görülmektedir. Özellikle yaz aylarında sıcağın etkisiyle artış gösteren baş ağrıları, uzun süre sıcakta kalınmaya devam edildiğinde şiddetlenmektedir. 

2. Boğulma

Yaz aylarında sık sık yaşanılan bir durum olan boğulma, kan hücrelerine ulaşması gereken ciğerlere su dolması nedeniyle vücut oksijensiz kalmasıyla gerçekleşir. Dokuların oksijensiz kalmasının yanı sıra nefes alımında yaşanılan zorluk kişiyi ölüme götürebilir. Ciğerlere dolan tuzlu su ciğerlerde ödeme neden olur. Ödem sonucunda kanın koyulaşması ölümcül bir durumdur. Tatlı suda gerçekleşen boğulmalarda ise kan hücrelerinin aşırı şişerek patlaması söz konusu olabilir.

3. Böcek Isırmaları

Yaz sezonunda en sık görülen durumlardan biri de böcek ısırmalarıdır. Piknik alanlarında, tatil yerlerinde ve köylerde sık sık rastlanılan böcek ısırmaları birçok olumsuzluğu da kimi zaman beraberinde getirmektedir. En sık rastlanılan böcek ısırmalarının başında yaban arısı, eşşek arısı, bal arısı ve kene ısırmalarıdır. Böcek sokması durumunda çeşitli reaksiyonlar ve enfeksiyonlar görülebilmektedir.

4. Güneş Çarpması

Genellikle çocuklarda görülen bir durumdur. Uzun süre güneşin altında vakit geçiren çocuklarda sıklıkla rastlanılmaktadır. Çocukta şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateş görülür. Bu tip durumlarda çocuk serin bir mekanda tutulmalı ve soğuk duş veya buz torbası ile kompres yapılmalıdır. Çocuğun başına ve kasık bölgelerine buz ile kompres yapmak ateşinin düşmesine yardımcı olur.

5. Enfeksiyonlar

Yazın serinlemek amacıyla girilen havuzların çok hijyenik ve temiz olduğu söylenemez. Gün içerisinde onlarca kişinin kullandığı ve içerisinde çeşitli bakterileri barındıran havuzlara özellikle dikkat edilmelidir. Havuz suyunda bulunan mikrop ve bakteriler özellikle çocukların hastalanmasına neden oluyor. Hastalık kendini yüksek ateş, bulantı, kusma ve baş ağrısı şeklindeki belirtiler ile gösteriyor. Ilık duş ve buz kompresleri ile ateşin düşmesini sağlayın. Daha sonra ise mutlaka bir doktor kontrolünden geçirmelisiniz.

6. Gıda Zehirlenmesi

Yaz sıcaklarında çok çabuk bozulan ve hızlı bir şekilde bakteri üreten gıdalar zehirlenmelere yol açıyor. Hijyenik yönden uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve pişirilen yemeklerde üreyen bakteri ve mikroplar gıda zehirlenmesine neden oluyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, çocuklar ve yaşlılar gıda zehirlenmesine karşı daha duyarlı oluyorlar.

7. Bağırsak Enfeksiyonları

Yaz aylarında zehirlenme ya da bağırsak enfeksiyonlarının çok daha fazla görülmesinin sebebi yiyecek ve içeceklerin temiz olup olmadığı umursanmadan tüketilmesidir. Özellikle suda bulunan mikroplar gözle görülür olmadıkları için genellikle temiz olduğu düşünülerek içilir. Ayrıca yazın sıcak havadan dolayı yiyeceklerin bozulma olasılığı daha yüksektir.

8. Cilt Hastalıkları

Yaz ayların güneşin yarattığı cilt hastalıklarının en başında güneş yanıkları, isilikler gelmektedir. Güneşin olumsuz etkileriyle ortaya çıkan güneş yanıkları özellikle beyaz tenli kişilerde görülmektedir. Güneş yanıkları önce deriyi kızartır daha sonra ilerlediğinde içerisinde sıvı dolu kabarcıklar yaratmaktadır. Yanık ilerledikçe derinin alt tabakasındaki sinir uçları etkilenir ve ağrının şiddeti artmaktadır. Bu güneş yanıklarının etkisi yaklaşık 72 saatte ortadan kalkmaktadır.  


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları