HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

NURİ KAHRAMAN

NURİ KAHRAMAN

HIZLI KOŞAN ATLAR,NANKÖR HAYATLAR; ya da BILDIRCIN ETİ, İŞLER KÖTÜ!...

17 Mayıs 2023 Çarşamba Saat: 10:18

 

Kur'an bizim dünyevî, uhrevî hayat ve şifâ kaynağımızdır. Ondan kopuk yaşamak bu hazîneden uzak kısır, anlamsız, derinliksiz, sığ ve yoz yaşamaktır. Okudukça bunu daha bir iyi anlıyoruz. Aaaa diyoruz, Kur'an tam da bugünü, hattâ şimdiyi anlatıyor diyoruz. 

 

SEÇİM SONRASI, 2.TUR ÖNCESİ...

 

Bugün burada bunun örnekleri üzerinden gitmeye çalışacağız.

Bakalım, meselâ bu son 14 MAYIS seçimi sonrasıyla ne kadar bağlantılı bulacaksınız bu meyândaki iktibas ve değerlendirmelerimizi.

 

MEKKE DÖNEMİ'NDEN BÜTÜN ÇAĞLARA...

 

ÂDİYÂT SÛRESİ, Mekke döneminde inmiştir. 

11 âyettir. Gözden kaçan, ya da son sayfalarda olması hasebiyle yakınlarda bulunmasına rağmen pek ezberleyip okunmayan gerçek bir ilâhî hazîne olan bu sûre, meâlinde göreceğiniz gibi çok güzel, hoş, hareketli, derin anlamlar içermektedir. Tefsîrini de bir yerden okumanızı tavsiye ederiz dedikten sonra gelelim türkçesine:

 

ÂDİYÂT; HIZLI KOŞAN ATLAR DEMEKTİR...

 

"1, 2, 3, 4, 5, 6. Soluk soluğa süratle koşan, (koşarken ayaklarını) vurarak ateş çıkaran, sabah erkenden baskın yapan, orada tozu dumana katan ve düşman topluluğunun ortasına dalan atlara andolsun ki, insan gerçekten Rabbine karşı pek nankördür.

7. Hiç şüphesiz buna kendisi de şahittir.

8. Hiç şüphesiz o, mal sevgisi sebebiyle çok katıdır.

9, 10, 11. Acaba o bilmiyor mu ki, kabirlerde bulunanlar çıkarıldığı ve kalplerdeki ortaya konulduğu zaman, işte o gün onların Rabbi kendilerinin her halinden mutlaka haberdardır."

 

ATEŞ ÇIKARANLARDAN ÇAKMAK ÇAKANLARA!...

 

Bütün çağlara olduğu gibi özellikle günümüze de hitap eden bu sûreden sonra yine gündem bağlamında, çakmak çakarak bir karanlığımızı daha aydınlatmaya çalışan ilginç bir paylaşımla yola devam ediyoruz..

 

ALİ ATEŞ'TEN BİR TEKLÎF-İ FEVKAL'ÂDE...

 

"Rivayet odur ki  en eski atalarımız bir çocuğa isim verilmeden önce; olgunluğa eriştiğini kanıtlaması için bir başarı ve kahramanlık olayı sergilemesini isterlermiş... benim de buradan ilham alarak bir önerim olacak efenim..."

 

ASGARÎSİNDEN BİR KRİTER; MEDET!...

 

"Türkiye'de siyasi parti başkanlığı ve hükümet başkanlığına soyunanlara önce yaşadığı mahallede muhtar seçilme kriteri getirilmeli... başımıza ne geliyorsa bu kriter uygulanmadığı için geliyor... muhtar olamayacak adamlar başkan vekil vs olmaya yelteniyor sonra..."

(Ali ATEŞ/Ünye)

 

AMA BU, HARBÎDEN GÜZEL BİR TEKLÎF...

 

Ama, yukarda geçen bu teklif bir gerçeğin ifâdesi olmakla berâber ironi içeriyorsa da bu seferki teklif doğrudan ve de oldukça ciddî ve dahî çok yerinde.

 

***** SOY-SOP, ADÂLET, ÇINAR.*****

 

 Soy-sop, asâlet; ne idüğü belli olmak önemli sonuçta. Şu anki idâremiz de o çınar üzerinden dalbudak salmış vaziyette. O isim ve soyağacının bereketiyle kol-kanat geriyor coğrafyaya. Onun güveniyle gölgeleniyor insanlar tüm cihâna uzanmış kanatları altında... İşte bu gerçeğin içinde yer aldığı hikâye; öyle sıradan gibi ama, bayağı öyle; işte buyrun:

 

YENİDEN REFAH, YENİDEN ERBAKAN!...

 

Genç Erbakan mecliste, elhamdulillah. Başta tüm teşkilatlarımıza, bütün inkar anketlerine rağmen vazgeçmeyenlere, sonrada cumhur ittifakının bütün bileşenlerine en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum.

21 yıl yüce meclisimizle aramıza barikatlar kuran bütün işbirlikçilere gelince:

Ev sahibi , evine döndü diyoruz, öyle bir heyecanla çalışacağız ki, hızımız nefes kesecek.

 

İLK İŞİMİZ VEFÂ BORCUMUZU ÖDEMEK...

 

İlk işimiz vefa borcumuzu ödemek olacak ve yeniden Recep Tayyip Erdoğan’ beyi başkanlığa taşıyıp birlikte halay çekeceğiz.

 

NEDEN OLMASIN? OLMALI DA HEM...

 

Ve öyle güzel çalışacağız ki, cumhur ittifakı yeni başkanı olarak bir dahaki seçimlerde Fatih beyi ilan edecekler inşallah.

Bunun için canla, başla, aşkla çalışacağız.

(Özcan ÇİFTÇİ)

 

*** EMÂNET, EHLİYET, ADÂLET... ***

 

Emaneti, ehline verin ve adaletli olun! (Nisa Suresi; Ayet: 58)

Emanet, güvenilirlik (emin olma) kadar yetkinlik (kemal) ve yeterlilik (ehliyet) niteliklerini de kapsayan bir kavramdır. Bu yönüyle emanet, liderlik / yöneticilik çerçevesinde değerlendirilir.

(Mustafa YÜREKLİ)

 

ERDOĞAN, MERDİVEN; KILIÇDAROĞLU...

 

Şentürk KAPLAN: Tayyip Erdoğan varken ülke yönetimini merdivene ters binen Kılıçdaroğlu na vermek doğru olur muydu?

Mustafa YÜREKLİ: Çapsıza devlet vermek vatana ihanet olur...

Hidâyet KARABAY: Adaleti tesis etmek  gerek yalnız hocam. Rakip Çapsız diye adaleti bırakmamak lazım...

Mustafa YÜREKLİ: Hidayet Karabay; lider ve kadrolar için siyaset, adaletin emrine girmek, emniyeti sağlamak ve millete saygılı olup hizmet etmektir...

 

BILDIRCIN ETİ! İŞLER KÖTÜ?!...

 

Ömer AVCU: "Bıldırcın Etinden Bıktık. 

Soğan Sarımsak İSTİYORUZ, 

YÂ MUSÂ.. DEDİLER" 

(Bakara Suresi)

 

"İYİYİ KÖTÜ İLE DEĞİŞMEK Mİ İSTİYORSUNUZ?"

 

Bakara 61.Âyet:

"Hani siz, “Ey Mûsâ! Biz bir tek yiyecekle dayanamayacağız. Bizim için rabbine dua et de bize toprağın mahsullerinden; sebzelerinden, kabakgillerinden, sarımsağından, mercimeğinden, soğanından bitirsin” demiştiniz. Mûsâ ise, “İyiyi kötü ile değişmek mi istiyorsunuz? Şehre inin; istedikleriniz orada var” dedi. Zillete, fakru zarûrete mahkûm oldular; Allah’ın gazabına uğradılar. Bu durum, Allah’ın âyetlerini inkâr etmeleri ve haksız yere peygamberleri öldürmelerinin, bütün bunlar da isyan etmeleri ve haddi aşmalarının sonucuydu..."

 

MEÂL'DEN TEFSÎR'E; GAFLETTEN TE'SÎRE...

 

Diyânet Kur'an Yolu Tefsiri'nden alınan bu meâlin tefsîrini de oradan okumak elbette güzel olur. Buraya alsak köşeyi zorlar. Ama böyle bir tefsîre ulaşmak ve de bakmak çok zor bir şey değil günümüzde, çok şükür. Ama problem, bu noktada adım atmayan bizde. İşte bakın; Kur'an ne kadar canlı, ne kadar can ve de heyecsn katıyor insana. Rabbimiz uzak kalanlardan eylemesin. Âmin.

 

HÂİNLER, GÂFİLLER, BAŞIBOZUKLAR RAĞMINA...

 

Bu duygu ve düşüncelerle bugün de yazımızı noktalarken, 2.tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle berâber daha güçlü bir şekilde gelmesi, vatanını peşkeş çekecekleri farkedemeyen hâin ya da en hafifiyle gâfillerin, şuursuz başıbozukların gayretleri rağmına herşeyin kaldığı yerden daha bir aşk, şevk ve inançla devam edip millet, ümmet ve insanlığın hayrına icraatlarını artırarak sürdürmeye muvaffak olması niyâzıyla cümleye sevgiler-saygılar sunuyor; sevdikleriyle berâber idrâk edecekleri sonsuz mutluluklar diliyoruz wes'selâm...

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları