HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

SELAM DOSTLARIM

8 Eylül 2023 Cuma Saat: 11:22

Bugünki! konumuz selam  üzerine olacaktır.

Peki! Selam ne demektir ?

Esselâmu-aleykümün

السلام عليكم

İslamiyet'te, Müslümanların birbirlerini Allah'ın (CC) adıyla selamlamaları esastır. İki kişi birbirleriyle karşılaştıklarında ilk gören veya davranan, hem iletişim hem de dua niyetiyle.. "Esselamünaleyküm.Diye selam verir. “Allah’ın selâmı esenliği rahmeti ve bereketi  üzerinize olsun, Allah sizleri her türlü kaza ve belâdan korusun der.  “Esselâmün-aleyküm.veya Selâmüm aleyküm şeklinde verilir.

Buna karşılık olarakta

و عليكم السلام

“Ve aleykümselam.

Demek ise! Bu güzel kelam ve temennileriniz için çok teşekkür ediyorum,Allah'ın selamı, rahmeti bereketi esenliği sizlerinde üzerine olsun kardeşim demektir.

Aynı zamanda Rabbim sizi her türlü kaza ve beladan korusun diye karşılık duada bulunmaktadır.

Müslümanın Müslümana dua etmesi farzdır,selam akıp vermekte bunlardan bir tanesidir

Kur’an’da İbrahim Suresi 41.ayetinde inananların birbirlerine dua etmeleri emretmiştir,peki nasıl dua edeceğiz kur’andan öprenelim: "Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minîne yevme yekumü'l hisâb."Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde)bizleri bağışla..

Müslümanlar arasında selamlaşma kardeşinin halini ve hatırını sormak İslâmın emridir.

İslâm dini üslümanları kardeş ilan etmiştir. Kardeşler arasındaki birlik beraberlik kardeşlik bağını sağlamak ve karşılıklı kaynaşmayı sağlamak için aralarında selamlaşmayı öne çıkarmıştır.İslamiyet'te selam vermek sünnet, almak ise farzdır.

O peygamber ki! Sadece bir kavme gönderilen vede saadece Acemin Arab’ın  peygamberi değildir, cenabı Hak Kurani kerim Enbiya suresinin 107.ayetinde;”Yâ Muhammed, rahmetimizin ve merhametimizin gereği, biz seni kesinlikle bütün âlemlerin,insanların ve cinlerin, varlıkların tamamının hayrına, haklarının korunması için özgürce sorumluluklarını yerine getirmek üzere, rahmet peygamberi olarak görevlendirip gönderdik.

Sevgili kardeşlerim artık şu iyi bilinmelidir; Bizler ahir zaman peygamberi Hazreti Muhammed Mustafa’nın ümmetleriyiz,o peygamber Arap olmasına Araptır, getirdiğim kuran Arapçadır.

Getirdiği dinin dili Arapçadır, ibadet şekli Arapçadır hangi millete,soya,sopa ırka ait olursanız olun! O Alemlere gönderilen peygamber ki! "aranızda selamı yayınız" hadisiyle selamlaşmanın önemini vurgulamıştır.

Kuran'ı Kerim'de de 40 yerde "selam" sözcüğü geçiyor. Nisa suresinin 4. ayetinde " Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı ile karşılık verin” buyruluyor. Peygamber Efendimiz de "Amellerin en hayırlısı yemen, yedirmen, tanıdığın tanımadığın herkese selam vermendir" diyerek selamlaşmanın önemini vurgulamıştır. Aynı zamanda selam vermenin, almanın sevap kazandıracağını, cennete girmeyi vesile kılacağını müjdelemiştir.

İslam dini selam almayı farz olarak kabul etmiştir.

Tevazu dini olduğu için selamı alan kişinin daha güzel şekilde karşılık vermesini tavsiye ediyor. Bu nedenle, selamı alan kişi, "ve aleyküm selam", "ve aleyna aleyküm selam", "aleyküm selam, rahmetullahi ve bereketuh" gibi karşılık verebiliyor.

Esselâmün-aleyküm kelamının  yerini Dünın 57 Müslüman ülkesinin kendine has konuştuğu dili kelime ve sözcüğü asla ve asla dolduramaz,günaydın demekle gün ağarmaz, tünaydın demekle,iyi öğleden sonraları, ve akşamın karanlığında aydınlanmaz.

Değerli dostlarım; Demek ki! İslam dinini yaşayanların İslamla müşerref olanların demek ki! Selamı da kelamıda birbirine karşı olan temennisi dene kadar güzel bir şekliyle duadan ibarettir

O peygambere gönderilen Arapça metin kur’anı kerim ne güzel bir kitaptır, o bizim kitabımız değil mi Arapların kitabımı? Son gelen islâm dini Arap’larınmı? peki biz hangi dine mensubuz o zaman?

Allah Resûl’ü Vurular ki!” Ne Ecem’in Arapdan, ne de arabın acemden üstünlüğü yoktur.

Tarihte Türk ırkının kökü Nuh (AS) oğlu Hz Yesef’e dayandığınıdan bilelim.

Değerli dostlar;Kardeşin kardeşe selam aşıp vermekle ne güzel bir temenni ve dua ediliş şeklidir:Esselâmü-aleyküm,Yüce Allah’ımızın  selamı,rahmeti,bereketi,esenliği hepinizin ve hepimizin üzerinize olsun, hastaların şifa kazancınız bereketli sağlık sıhhat içersinde nice huzurlu mutlu bir yuvanız olsun.

İlahiyatçı yazar Hüseyin Deniz


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları