HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

HAYIR İÇİN VERİLEN KURUŞLARLA NELER OLMAZKİ!

19 Şubat 2024 Pazartesi Saat: 09:57

Kıymetli dostlarım: Üzerinde duracağımız konu İslam’da yardımlaşma ve dayanışma şekli.

10TL ile bir aile geçinebilir, bir hasta ameliyat olabilir, aç susuz kalan kardeşlerimize yardımların en güzeli olabilir. Ve dahası koskaco bir camii bile inşaa edilebilir.Günümüzde 10TL ile bir ekmek bile almak zor iken 10TL ile bunlar nasıl olur diyenleriniz vardır sanırım. Hemen şimdi söylüyorum konumuzda bu, bir başkasına ufakta olsa bir yardım meselesidir.

Bunu ister zekat ister sadaka olarak görün yada sadece insanlık için bir yardım olarak görün bir başkasına fayda sağlayacak bir iş yapmak her koşulda çok iyi bir şeydir.

Şimdi kısa bir süreliğine kendinizi bu kişilerin yerine koymaya çalışalım. Yani diğer adıyla empati kuralım. Karnınız çok aç bir simit bile olsa yeter dediğiniz bir durumda kaldığınızı düşünün. 10TL olsa bir simit alacaksınız ve karnınız doyacak. Şimdi az da olsa bu rakamın ne kadar önemli bir rakam olduğunu anlamışızdır.

Mesela şu anda Filistin’deki kardeşlerimiz hayvan yiyeceğini öğüt yerken ona bir dilim ekmeğin ne kadar kıymetli olduğu anlaşılmaktadır.

Bu örneği şunun için vermeyi uygun görüyorum yanlış anlamayın. Şimdi 5-10 TL gibi bir fiyatta olan yiyeceklerin kendimize göre (o anki maddi duruma göre) karnımızı doyması için yeterli görüyorsak 10TL'nin hiç bir önemi yoktur çünkü 10TL'ye yiyecek birşey bulamazsınız. Herkesin yaşam tarzına göre yiyeceklerinin bedelleri farklıdır. 10 TL ye kimi bir öğün karnını doyurur, kimi tüm gün karnını doyurur.

Buraya kadar yazdıklarım konumuzun devamında bize yardımcı olacak kısa bilgiler olsun.

Kısaca 10TL bu kadar önemli veya önemsizken (maddi durumunuza göre) buna muhtaç olan birisine vermekte neden sıkıntı yaşıyoruz.

Evimizde karnımızı the ca basa doyururken, ekmek bulamayanlar karnını doyurmayanlar,(Sokakta dilenen dilencileri konumuz dışında tutuyoruz.) Buna muhtaç olan bir çok insan var. Çevrenizde derseniz onlarcacası mutlaka vardır. Çevrenizde yoksa aç susuzluk çeken yerlere yardım kuruşları yoluyla da bir şekilde ulaşırsınız. Yardım etmekten geri kalmayın bu parada olur farklı bir şeyde olur. Bu dünyada yalnız değiliz çevremizde milyonlarca insan var. Herkes aynı şartlara sahip olamıyor. Bizler birey olarak bu durumu eşitlemeye çalışmalıyız.

Damlaya damlaya göl olur. Birlikten dirlik doğar. 10 kişi bir araya gelse herkes bir şeyler verse topladığınızda kaç eder 10 olan 100 olur,1000 olur. Vermekten çekinmeyelim her fırsatta yardım etmeye çalışalım. Ufak bir yardım sizden hiç bir şey eksiltmez başkasına çok şey katabilir.

Günümüzde bütün hayr-i hizmet ve işler bu şekilde yapılmaktadır.

Bir çok yardım kuruluşu var, vakıflar var bu kuruluşlar bazen 10TL makbuz karşılığında yardım toplayarak bazı kişilere yardımcı oluyorlar. Ameliyat olması gereken bir çocuk ailesinin durumu yok, sokaklarda SMA hastalarının YAKINLARININ YALVAÇLARI IÇIMIZI YAKMIYOR MU? onlara lazım olan parada çok büyük bir tutar bile olsa, o toplanan yardımlarla bu ameliyatın gerçekleştiği bir çok olaya şahit olmuşuzdur.

Düşünsenize verdiğiniz 10TL bir kişiye umut olmuş onu hayata bağlamış bu durum ne kadar güzel bir durum değil mi?

Hiç ummadığınız anda verdiğiniz bir yardım düşünün nelere fayda sağlamış bu gibi örnekler çok fazla var.

Hergün bir kenara 10TL koyun ve bunun 30 gün sonra 30 katı olduğunu düşünün ve bunu muhtaç olan birine verdiğinizi düşünün.

Size göre değerli olmayan bir şeyi başkalarına göre çok değerli olabilir hatta çok küçümsediniz şeyler bir araya geldiğinde çok büyük bir şeye dönüşebilir. kardeşlerim alan el değil veren el olalım. Birlik olalım ve muhtaç olanlara umut olalım. dünyanın düzeni gereği herkes eşit olamıyor bu maalesef ki böyle değiştirme şansımız yok ama şunu yapabiliriz; Kendimizi muhtaçların yerine koymaya çalışalım onları anlamaya çalışalım belki o zaman bazı şeyler değişir. atalarımızın güzel bir ifadesiyle bir elin nesi var iki elin sesi var demişlerdir. Kalp ve gönüllerimizi birleştirelim ihtiyaç sahiplerini unutmayalım yapılan hayrı hizmetlerde sizlerin bir katkınız olsun. Bu konuda yüce Kur’an şöyle buyurmaktadır: ”Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça, gerçek iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir. ”Allah, müminlerin canlarını ve mallarını, karşılığında kendilerine cennet vermek üzere satın almıştır.

“De ki: “Şüphesiz, Rabbim rızkı kullarından dilediğine bol bol verir ve (dilediğine) kısar. Allah yolunda her ne harcarsanız, Allah onun yerine başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır.”Sebe-39)

Allah‘ın selamı Rıza’yı ilahiye‘yi baş üstüne tutanların üzerine olsun

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları