HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Mehmet Ziya Odabaş

Mehmet Ziya Odabaş

ÇAMBAŞI ŞENLİKLERİ

31 Ocak 2017 Salı Saat: 10:12

Sosyal, kültürel ve ekonomik faliyetlerin gerçekleştirilmesi, yaylalarımızda geleneksen olarak devam etmektedir. Bu geleneksel  yapı; yaylacılığın, yayla ekonomisinin,yayla kültürünün ve yayla turizminin temelini oluşturmaktadır. Sosyal ekonomik  ve teknoloji şartlara bağlı olarak, Gelenek ve görenekleri yaşamak ve yaşatmak, kültürel etkileşim göstermek adına yayla şenlikleri önemlilik arz etmektedir. İlimizde yapılan Çambaşı yayla şenliğide yöre halkı için bir tutkudur.  Bu güzel tutkuyu yaşamak, kar şenliğinde temiz hava solumak, yayla eti yemek, güreş ve yarış müsabakalarını izlemek için 5 yaşındaki torun dan 57 yaşındaki ben deniz ile sabahın erken saatlerinde çoluk çocuk yollara düştük. Yola çıkarken içimde korku vardı. Kurban bayramında kurban bakmak için aynı yolları teptiğimizde, tabiri caizse anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan gelmişti.  Yollar delik deşik. bozuk, araç lar hoopp çukura düşüyor, hoppp yoldan çıkıyordu.  Ne yalan söyliyeyim, bu kerre yollar umduğumdan çok daha iyi çıktı. Bayağı iyileştirme yapılmış. Belediyeler ağır araçlarını yol temizlemeye göndermiş, tuzlamalar zamanında yapılmış, yüzlerce araç saatler süren yolu sorunsuz olarak almışlardır.  

Doğa harikası, dünyanın en güzel yerlerinden biridir Çambaşı yaylası. Büyük şehirlerden gelenler dikkat etmeli, oksijen zehirlenmesine yakalana bilirler. Bir yandan  kar'ın lapa lapa yağması, kar yüksekliğinin bazı bölgelerde iki metreye ulaşması, çam ağaçlerının gelincikler gibi süslü görünmesi, seyredilmeye  değerdi. Çocuklar kayak pislerinde kızaklarla kayerken. Etrafa şöyle bir göz attım. O güzelim çehre hunharca bozulmuş.  3-4 katlı binalar, tel örgü ile çevrilmiş araziler, sahipsiz bir meydanlar kalmış. İçimden tışkırana kadar yiyin deyyuslar dedim ama bozmayın bu doğayı be kardeşim. İnsan oğlunun giripte tahrip etmediği bir yer gördünüz mü? ben görmedim. Hani nerede devlet demeyeceğim, bizim mehmetciğimiz eksi 8-10 derece olan yerlerde millet eğlenecek diye nöbet tutmaları hüzünlendirdi beni. Başlarındaki rütbeli askerler ve mehmetcikler çakı gibiydi maşallah. Onlara çok şey borçluyuz. 

Bana göre şenlik vasata ulaşamadı. Örf, adet, kültürün izlerini göremedim.  Yenilikler yapmak gerek, il dışından gelenlerin hoşnutsuzluklarını hissettim. Bir daha zor gelirler. Evet eti lezzetli,  ama insanlar da oraya sadece et yemeye gitmezler sanırım.

Biraz araştırma yaptığımda, Çambaşı yaylasının Rumların alış veriş merkezi olduğunu öğrendim. Köylerinde Rum kiliselerin halen işlev gördüğünü izah ettiler ama, yayla şenliğinde bunca zengin bir kültürel etkileşim göremedim.

Belki başka bahara

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları