HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Mehmet Ziya Odabaş

Mehmet Ziya Odabaş

FINDIK KAÇAKCILARI

21 Mart 2017 Salı Saat: 09:54

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB)'nden toplanan verilere göre, Türkiye, geçen yıl 111 ülkeye 227 bin 556 ton fındık ihraç ederek karşılığında bir milyar 981 milyon 334 bin 911 dolar gelir sağladı.

Buraya kadar her şey güzel de, ülkemizde güzel olmayan şeyler de yaşanıyor. Geçen hafta fındık kaçakcılığı yapan bir otobüste 1.5 Ton fındık ülkemize girerken yakalandı. Karadenizimizin en önemli geçim kaynağı olan fındık ürünü üzerinden bu türlü bir kaçakcılık oyunu yapılması, kendi ayağımıza sıktığımız kurşun gibi olmuştur. 

Daha önceleri, Avrupa ülkeleri Türk fındığının zehirli olduğunu iddia etmiş ancak bu iddialara yetkililer her ne hikmetse sessiz kalmışlardı. Şimdi de yurtdışından ülkeye kaçak fındık sokulması, fındık üreticilerini etkilemiştir.

Fındık Bahçelerinin bakımsızlığı, depolanmasındaki yanlışlıklar, pazarlamanın tekelleşmesi, fındığın hak ettiği değeri görmemesine sebep olmaktadır. Yurt içinde üretilen fındık sorunları ile uğraşılırken, Yurt içine kaçak fındık sokulması, fındığımızın değerini de düşürmektedir. Ülkemizin en önemli ihraç mallarından olan fındığın, girdiside çok yüksek olmasına rağmen  yöneticilerinde duyarsız davranması endişe verici gelişmedir.  Hal böyleyken fındığın yurt içinde fiatının çok yüksek olması   bazı menfaat severlerin dikkatini çekmiş  Gürcistan, İran Irak gibi  Devletlerden kaçak fındık sokulmaya başlanmıştır. Sokulan bu fındıkların kalitesi düşüktür. Depolanmalarında sorunlar vardır. Fiatları ülke içerisinde üretilenlerin yarı fiatı kadardır. Kalitesiz bu ürünleri kimler almaktadır, nerelerde pazarlanmaktadır. Bu fındıklar Türkiye ye girdikten sonra  hangi ülkelere ihraç edilecektir.

Karadenizli  Hükümet üyeleri, vekiller umarım bu gelişmeleri takip etmektedir. 

Yarın çok geç olabilir.  Uyarması bizden

 

 

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları