HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Nisan 2019 Cumartesi Saat: 10:37

ŞAHİN: İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNDE FIRSATI KAÇIRMAYIN!

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (OTSO) Servet Şahin, 2019 Yılının Ocak ayında başlatılan İstihdam Seferberliğinin Nisan ayı sonunda sona ereceğini duyurarak iştirakçilerin bu fırsatı kaçırmamalarını söyledi. Başkan Şahin, Ga
ŞAHİN: İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNDE FIRSATI KAÇIRMAYIN!

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (OTSO) Servet Şahin, 2019 Yılının Ocak ayında başlatılan İstihdam Seferberliğinin Nisan ayı sonunda sona ereceğini duyurarak iştirakçilerin bu fırsatı kaçırmamalarını söyledi.

Başkan Şahin, Gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) ve Ordu Ticaret Borsası (OTB) iş dünyasına çağrıda bulunarak; “Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalıma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği önderliğinde hazırlanan 2019 yılı İstihdam Seferberliği için gelin bu tarihi teşvikten yararlanın. Başvurular bu ayın sonunda sona erecek” çağrısında bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Şahin, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Öncelikle Ocak ayında OTB ile birlikte başlatmış olduğunuz İstihdam Seferberliği hakkında görüşlerinizi almak istiyorum. Süreç nasıl başlamıştı? Bu süreçte kaç farklı teşvik bulunuyor?

Servet Şahin; “Hatırlayacağınız üzere 21 Ocak’taki TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulundu.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısının ardından Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ve TOBB Başkanımız 2 hafta boyunca yoğun bir şekilde çalışarak istihdam teşviklerini hazırladılar. Bunlara yönelik yasal düzenleme de hızla Meclisten geçti ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

25 Şubat 2019 tarihinde TOBB Başkanımızın ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ile Oda ve Borsa Başkanlarımızın ve TOBB Sektör Meclisi Başkanlarımızın katılımıyla “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası başlatıldı.

İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında iş dünyamıza, girişimcilerimize 8 farklı teşvik sunuluyor ve bunları pek çoğu tarihi destekler şeklinde. Ben size bunlardan özellikle çok önemli gördüğüm ikisinden bahsedeceğim. Birincisi; Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağınız her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. Bu 3 ay boyunca işverenin maliyeti sıfır.  2.021 TL ücret ve 1.113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3.134 TL’yi devletimiz karşılamış olacak. İşveren cebinden sıfır maliyetle yeni bir işsiz kardeşimizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL’yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece çalıştırdığımız kardeşimize ücretini ödeyeceğiz. İşe alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek.

Buradan iş dünyasına çağrıda bulunuyorum. Gelin bu tarihi teşvikten yararlanın. Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. İkincisi de; herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Böylece Devletimiz sıkıntılı günümüzde de yanımızda olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki, düzenini bozma, istihdamı koru. Tüm bu teşviklere ilişkin tüm detaylara istihdamseferberligi.orgadresinden ulaşabilmek mümkün. Aklınıza takılan bir konu olursa, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Ordu Ticaret Borsası’na ulaşmanız mümkün. Bu teşvikler konusunda şirket sahipleri ve yöneticileri kadar muhasebecilere ve şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düşüyor. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve uygulanması konusunda onlardan ekstra hassasiyet bekliyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu ekonomisini şu an nasıl görüyor ve değerlendiriyorsunuz?

Servet ŞAHİN: Ordu, son aylarda ekonomik kriz ile ilgili önemli bir mücadele verdi. Bu durum Ordu olarak farklı, Türkiye olarak farklı boyutlarda tabi ekonomik olarak savaş vermeye devam ediyoruz. Amerika ekonomimize büyük bir darbe indirdi ama Cumhurbaşkanımız dik duruşu ile birlikteliğe sevk etti. Bu hareketler ülkenin menfaatleri, bizim menfaatlerimiz diyerek her konuda uzlaşır olduk. 6.5 liradan doların 5 lira seviyelerine düşmesi dik duruşumuzun nedeni. Krizde oluşan savaşı biz kazanmaya devam edeceğiz.

Şafak DELİÇAKAR: Karadeniz-Akdeniz yolu, Liman, demir yolu ve hızlı tren hakkında da değerlendirmeniz nedir?

Servet ŞAHİN: Türkiye’nin en uzun sahili Mersin’den sonra Ordu’dadır. Ordu’nun en az üç limanı olması lazım. Mesela büyük alıcı fındığı neden Ordu’dan almıyor da Trabzon’dan alıyor çünkü deniz yolu ile taşımacılık daha uygun.

Biz TÜİK verilerine göre bundan 5 sene önce 59. Sıradaydık erişebilirlik seviyemiz. Karadeniz Akdeniz yolu tamamlandığında Sivas, Kayseri, Maraş, Gaziantep, Sivaslı ve Kayserili bizden daha çok denize inmek istiyor çünkü denize ihtiyaçları var.

Bu şehirlerin hepsi sanayi şehri bu şehirlerde üretilen malları Ukrayna’ya Rusya’ya satmak istiyorlar. Ordu lojistik bir merkez olacak.

 Bu yol çok önemli. Bunun yanında 42 tanede bu illere çok yakın şehirler var. Karadeniz ilinin artık şahlanması Ordu’nun artık ayağa kalkması lazım. Yol bittiğinde körfez ülkelere de inmiş olacağız ve ticaretimiz daha da güçlenip kazanç sağlamış olacağız.

Şafak DELİÇAKAR: Yabancı yatırımcıların şehrimize gelme noktasında ki bakış açınız nedir?

Servet ŞAHİN: Ordu’nun arsa bakımından çok zor olan bir yer olduğuna da dikkat çeken Şahin; “Bizim 10 bin dönüm araziye ihtiyacımız var sanayi yatırımı için. Bize dönümü yüksek araziler lazım biz gel arazi bizden diyeceğiz. Çevre yolu bitince bu arazilere ulaşım kolaylaşacak. Sanayimizi artıracağız.

Üretici ile satıcıyı bir araya getirerek Ordu’nun tanıtımını da cazibesini de artırabiliriz. Pazarlama tanıtım eksikliklerimizi tamamlamamız lazım aksi halde sadece üretiriz ama satamayız.

Ordu UR-GE projelerinde Türkiye birincisi oldu bunu henüz bilen yok. Şu an ödül aldık. Kalkınma ajansına BALMER bir tane oda verdik TRT’ye oda verdik bunlardan kira almıyoruz bunların hepsi tüccara katkı. Son üç yılda 7 milyon avroluk proje geçirdik” şeklinde konuştu.

Şafak DELİÇAKAR: KOBİ Değer Kredisi hakkında da bilgiler verir misiniz?

Servet ŞAHİN: KOBİ’lere yönelik uygun koşullarda işletme sermayesi finansman desteği sağlanması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından KOBİ Değer Kredisi uygulamaya alınmıştır. KOBİ Değer Kredisi ile ihracat yapanlar ve imalat sektöründe faaliyet gösterenler öncelikli olmak üzere tüm sektörlerden, yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ’lere KGF kefaleti ile uygun şartlarda finansman desteği sağlanıyor.

İmalat sektöründe faaliyet gösteren ve/veya ihracat yapan KOBİ’ler için azami 1 milyon TL, diğer sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler için azami 500 Bin TL’ye kadar 6 ay anapara ödemesiz olmak üzere toplam 36 ay vadeli, aylık eşit taksitli olarak işletme kredisi kullandırımı yapılabilecek olup faiz oranı aylık %1,54, yıllık %18,48 olarak belirlenmiştir. KOBİ’lere kredi desteği paketine Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, TEB Bankası, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Alternatif Bank, Ziraat Katılım, Al Baraka olmak üzere 13 banka destek vermektedir.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu’ya DOKA desteği ile Fuar ve Kongre Merkezi kazandırmak için çalışmalara başlamıştınız. Şu an ne durumdayız?

Servet Şahin; “Bildiğiniz gibi, Odamızda başta şahsım ve diğer yönetim organlarımız olarak proje bazlı faaliyetlere büyük önem vermekteyiz. Odamız Proje Ofisi; Yerel ve Avrupa Birliği Destekli birçok başarılı projelere imza atmış olmakla, Ordumuza dış kaynaklı finansman desteği sağlamaya devam etmektedir. Bugün sizlerle, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Fuar ve Kongre Merkezi Fizibilite Çalışmasına ait projemizi paylaşmak için bir araya geldik.

Karadeniz-Akdeniz Yolu tamamlandığında, 50 ilin birbirleri ile ve 50 ilin Rusya, Ukrayna ve diğer Karadeniz’e komşu ülkeler ile ticareti artacaktır. Ordu ili tam bu noktada ticari lojistik üs olarak görev alacak, bu durum da Ordu ilini coğrafik açıdan ticari kavşak noktası haline getirecektir.

Karadeniz-Akdeniz yolunun tamamlanması, Deniz yolu ve Demir yolu ulaşım olanaklarına erişimin önemini artıracağı gibi, firmaların rekabet güçlerini artırabilmeleri için üretimden gelen liderliğin yerini artık, pazarlama ve tanıtım çalışmaları ile gelen liderlik yarışına bırakacak ve bu durum tanıtım mekânları ile ticari ve bilimsel toplantı ve kongrelerin düzenlenebileceği yapıların varlığına olan ihtiyacı da beraberinde getirecek.

 Bizler yaşanacak bu gelişmeler ışığında Ordu ilinde ticari ve bilimsel olmak üzere çok amaçlı toplantıların yapılabileceği yapılarla donatılmış bir Fuar Merkezi çalışmalarına DOKA desteği ile başlamış bulunmaktayız.

Hedefimiz öncelikle, Ordu-Giresun illerinin Valilileri, Belediye Başkanları, Meslek Kuruluşları ve diğer kurumları ile istişarelerde bulunarak öncelikle yatırım yerinin tespiti, daha sonra yine kamu ve özel sektör ile bir araya gelerek, yatırım ihtiyacını ortaya çıkarıp, gerekçeli bir rapor hazırlayarak her iki ilin LOBİ gücünü harekete geçirerek Ordu-Giresun İllerine kapsamlı bir fuar ve kongre merkezi kazandırmaktır.

Söz konusu yatırımın hayata geçmesi ile sadece ilimiz ve bölgemizde değil, 50 il ve 5 bölgede faaliyet gösteren firmaların rekabet güçlerinin artırılmasına destek olunacağı gibi, aynı zamanda Ordu ve Giresun illerinin turizm sektörüne doğrudan olumlu katkılar sunacağına inanıyoruz. Büyük proje için atılacak olan bu küçük adımın ilimiz ve bölgemize hayırlı olmasını diliyor, devam eden Ordu ve Giresun birlikteliğinin bu proje ile de güçlenerek daha büyük projelerde de devamlılığını diliyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) yürüttüğü ‘Ordu İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektöründe İşbirliğinin ve İhracat Kapasitesinin Geliştirilmesi’ projesinden nasıl bir sonuç aldınız?

Servet ŞAHİN: 2010/8 Sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Tebliğ çerçevesinde inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe tedarikçi ve imalatçı olarak faaliyetlerini sürdüren firmalara yönelik Ordu Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliği Kuruluşu Koordinatörlüğünde yürütülen ve Ticaret Bakanlığı tarafından %75 oranında desteklenen ’’Ordu İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektöründe İşbirliğinin ve İhracat Kapasitesinin Geliştirilmesi’’ UR-GE Projesinin ikinci aşaması olan Eğitim ve Danışmanlık Faaliyetini gerçekleştirdik.

Projenin bu faaliyetinde danışmanlık hizmeti veren KOBİ Danışmanı ve IK Mentoru Zeynep Türkan Gürsaç proje faydalanıcısı katılımcı firma temsilcilerine Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve dış ticaret hakkında 3 gün süren eğitim faaliyeti düzenlenmişti.

İnteraktif olarak devam eden eğitimde işletmelerde performans yönetiminin önemine de değinilerek kalite, müşteri memnuniyeti, maliyet, verimlilik, yenilik, çalışan memnuniyeti, kararlılık hususlarına da yer verildi.

Ayrıca proje kapsamında gerçekleştirilen eğitime katılan firmalarımız eğitimin kendileri ve firmaları açısından çok faydalı olduğunu gördük. Proje kapsamında olmasa da bu tür eğitimlerin bütün firmalara verilmesi gerektiğine de inanıyorum.

Son yıllarda Ordu’da en çok projeye imza atmasıyla bilinen Ordu Ticaret ve Sanayi Odası hazırladığı ve yürüttüğü ’Ordu İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektöründe İşbirliğinin ve İhracat Kapasitesinin Geliştirilmesi’ isimli UR-GE projesiyle Ordu’da bulunan inşaat ve yapı sektörüne bu yönde destek olmayı planlıyoruz.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak birçok projeye imza attık ve bundan sonra da yeni projelere imza atmaya devam edeceğiz. Ordu İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektöründe İşbirliğinin ve İhracat Kapasitesinin Geliştirilmesi projesi inşaat ve yapı malzemeleri firmalarını desteklemek amacı ile hazırlanmış ve yürütülmeye başlamıştır.

Firmalarımız projemizin ikinci aşaması olan Eğitim ve Danışmanlık Faaliyeti gerçekleştirdi. Bundan sonraki süreçte proje kapsamında yurtdışı pazarlama faaliyetlerine geçilecektir. Burada tedarikçi firmalarımızla bu projeyi en iyi şekilde yürüterek, yeni projeleri odamıza ve Ordu’ya kazandırmaya devam edeceğiz.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Şahin, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor, bundan sonra ki süreçte yürüttüğünüz bütün faaliyet dallarında başarılarınızın devamını diliyorum.

Servet ŞAHİN: Bende başta şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesine, şahsıma ve Odamıza karşı sağladığı bu fırsattan ötürü teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız