HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Ekim 2019 Perşembe Saat: 08:34

BİR AĞAÇTAN 500 ADET “AVOKADO” ALDI

ORDU’DA BİR İLK DAHA
BİR AĞAÇTAN 500 ADET “AVOKADO” ALDI

ÖZEL HABER

Ordu’nun Altınordu İlçesi Akyazı mahallesinde ikamet eden Cemal Yücesoy (54) adlı emekli vatandaş hobi olarak yetiştirmeye başladığı Avokado meyvesinin verimini almaya başladı.

Yaklaşık iki yıldır, evinin bahçesine diktiği bir avokado ağacından geçen yıl 350 adet meyve alan Yücesoy, bu sene ki hasat döneminde de aynı ağaçtan 500 meyve aldı.

Ağaç geliştikçe verimin de arttığını söyleyen Yücesoy, Türkiye’de avokado yetiştiriciliğinin yalnız Mersin ve Adana illerinde olduğunu bunların yanı sıra hem Karadeniz’de hem de Ordu’da yetiştirici olarak yalnız kendisinin olduğunu söyleyerek, Ordulu üreticilerin, fındığa ek gelir olarak da avokado üreticiliğine geçebileceklerini belirtti.

Bir avokado ağacının 18 yaşından sonra verim vermeye başladığını sözlerine ekleyen Yücesoy, yetiştirdiği ağaçtan 2 yıldır verim aldığını ve her bir avokado meyvesini 9.00 TL’den satışa sunduğunu söyledi. Avokado ağacının kırık bir dalından bile yaklaşık 74 tane topladığını ifade eden Yücesoy, bu verimli meyvenin mutlaka Ordu’ya kazandırılması için yetkilileri göreve davet etti.

Yücesoy, gazetemize yaptığı açıklamada ise avokado hakkında bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

 

Avokado Nasıl Tüketilir ve Faydaları Nelerdir?

Ağaçta yetişen ve zengin yağ oranına sahip olan avokado, tereyağı meyvesi olarak da bilinmektedir. Avokadonun ortasında top şeklinde bir çekirdek vardır ve bu çekirdeği ayırmak için bıçak ya da kaşık kullanabilirsiniz. Meyvenin etli kısmını kaşık kullanarak ayırmak oldukça kolaydır. Dünyada yaklaşık 400 çeşidi olan avokado bulunmaktadır.

 

Meksika kökenli bir meyve olan avokado, en bilinen tropikal meyve çeşididir. Avustralya, Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde ve Türkiye’de Akdeniz kıyılarında da yetiştirilen avokado, olgunlaşmadan toplanıp satışa sunulmaktadır. Bunun nedeni; olgunlaşmış avokadonun kısa sürede yumuşaması ve çürümeye başlamasıdır. Buzdolabında kese kağıdında bekletilen avokado, birkaç gün içinde olgunlaşmaktadır. Peki son dönemlerde ülkemizde de oldukça popüler olan avokadonun nasıl tüketilmesi gerektiğini biliyor musunuz?

Avokadonun yapısı

Avokadonun şekli armuda benzer, ortasında iri bir çekirdeği vardır. Etli ve kremaya benzer bir yapıya sahip olan avokado meyvesi açık yeşil renktedir. Lezzetli bir aromaya sahip olan avokado; kolaylıkla ezilebilir, dilimlenebilir ve birçok tarife uyum sağlayabilir.

Avokadoyu bıçakla soymak yerine ikiye kesilen meyvenin etli kısmını kaşık yardımıyla kabuktan kolayca ayırabilirsiniz.

Avokadonun faydaları

Vitamin B kompleksi, E vitamini, folik asit, demir, fosfor, magnezyum, potasyum gibi önemli mineralleri içeren avokado oldukça sağlıklı bir tropikal meyvedir. Yüksek besleyici değerlere sahip avokado, enerji verir, bağışıklığı destekler ve lifli yapısıyla kilo vermeye yardımcı bir meyvedir. Karbonhidrat, omega 3 ve protein kaynağı avokado; püre haline getirilerek bebeklerin ilk yemeği olabilecek kadar besin değeri yüksek bir meyvedir.

2007 yılında Seminars in Cancer Biology dergisinde yayınlanan bir araştırmada avokadonun kanserli ve kanser öncesi hücrelerin büyümesine engel olduğuna işaret edilmektedir.

 

 

Avokado nasıl muhafaza edilir?

Olgun avokado meyvesi buzdolabında 5°C’de, en fazla üç gün bekletilebilir. Olgunlaşmamış meyveyi oda ısısında dört güne kadar bekletebilirsiniz. Elma, armut ve muz ile birlikte muhafaza edildiğinde avokadonun olgunlaşma süreci hızlanmaktadır. Dilerseniz bu yöntemi de uygulayabilirsiniz. Kesilmiş avokadoyu buzdolabında muhafaza edebilmeniz için; üzerine limon, lime suyu, beyaz sirke sürerek streç filme sarabilirsiniz

Avokado nasıl ekilir?

Avokado nasıl ekilir öğrenerek bu lezzetli meyveyi evde kendi kendinize kolay bir biçimde yetiştirebilirsiniz. Ülkemizde en sevilen tropikal meyveler arasında yer alan avokado lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra uzun süre tok tutan özelliği ile de ilginizi çekecek bir meyve türü. Peki, evde avokado nasıl ekilir? Avokado nasıl ekilir sorusunu sizler için araştırdık, yazımıza göz atmadan geçmeyin.

 

Severek tükettiğiniz bir meyve olan avokado nasıl ekilir öğrenerek, evde kendi kendinize yetiştirdiğiniz avokadolar ile lezzetli salatalar ve içeceklere hazırlayabilirsiniz. İnsan vücudu için oldukça faydalı bir meyve türü olan avokadonun özellikleri arasında uzun süre tok tutması da yer alıyor. Ara öğünlerde salata ya da özel bir içecek şeklinde tüketebileceğiniz bu tropikal meyveyi artık kendiniz de bahçenizde ya da balkonunuzda kolay bir şekilde yetiştirebileceksiniz. Avokado nasıl ekilir sizler için araştırdık, yazımızın devamını okuyarak evde avokado yetiştirmenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

 

Avokado nasıl ekilir sorusunun 6 önemli püf noktasını sizler için araştırdık. İşte avokado yetiştirmenin 6 basit adımı…

1-Çekirdekleri temizleyin

Öncelikli olarak avokado çekirdeğini meyveden ayırın ve iyice temizleyin. Temizlediğiniz avokado çekirdeğinin kahverengi derisini oymamaya özellikle dikkat etmelisiniz.

2-Çekirdekleri delin

Avokadonun hangi tarafının üst hangi tarafının alt olduğunu bilmeniz çekirdeğin köklerinin yerini tespit etmeniz açısından büyük bir öneme sahip. Normal küre şeklindeki bir avokadonun daha sivri olan kısmı üst kısım, düz olan kısmı alt kısım olarak adlandırılıyor. Tohumu filizlendirebilmek için avokadonun düz olan kısmını suya batırın. Batırmadan önce alt kısımda kürdan ile birkaç delik açmanız faydalı olacak.

3-Çekirdeği sulandırın

Avokadonun alt kısmını deldikten sonra alt kısmı tamamen suya değecek biçimde su dolu bir kabın içinde batırın. Bu işlem sırasında kürdanların aşağı gösterecek bir biçimde hafif eğimli olmasına dikkat etmelisiniz.

4-Tohumun filizlenmesi için bekleyin

Yukarıda saydığımız tüm işlemleri yaptıktan sonra tohumun filizlenmesi için beklemeniz gerekiyor. Avokadoların filizlenmesi için yaklaşık olarak 3 ile 6 hafta arasında bir zaman gerekli. Bu sürenin sonunda saplar uzamaya ve alt kısımda da kökler büyümeye başlayacak. Bu süreçte 12-15 cm olan sapların yapraklarını koparmanız gerekli. Bu işlemden sonraki birkaç haftalık süre içinde kökler daha çok büyüyecek ve yapraklar çoğalacak.

5-Filizleri budayın

Filizler 15-17 santime ulaşınca yeni filizlerin oluşumu için bu filizleri budamanız gerekiyor.

6-Tohumları ekin

Avokado nasıl ekilir son aşamasında tohumları ekmeniz gerekiyor. Bunun için 20-25 cm genişliğinde olan bir çiçek saksısını tepe kısmında birkaç santimlik boşluk kalana kadar doldurun. Sonrasında bu toprağın ortasına bir boşluk açın ve buraya avokado çekirdeklerini, kök kısmı aşağıda kalacak biçimde ekin. Toprağı nemini yitirmeyecek şekilde belirli aralıklar ile sulayın. Avokado nasıl ekilir sorusuna cevap arıyorsanız bu basit yöntemi uygulamanız yeterli olacaktır. (HABER SEMRA GENÇOSMANOĞLU)

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : BİR, AĞAÇTAN, 500, ADET, “AVOKADO”, ALDI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız