HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Kasım 2016 Pazar Saat: 09:03

ORGANİK YUMURTAYA 1 MİLYON TL

ODÜde Organik Yumurta Üretimi, Yumurta ve Tavuk Etinin İnsan Beslenmesindeki Önemi Konulu Panel Düzenlendi
ORGANİK YUMURTAYA 1 MİLYON TL

ODÜ'de Organik Yumurta Üretimi, Yumurta ve Tavuk Etinin İnsan Beslenmesindeki Önemi Konulu Panel Düzenlendi

Ordu Üniversitesinde  “Doğu Karadeniz Bölgesinde Organik Yumurta Üretimi, Yumurta ve Tavuk Etinin İnsan Beslenmesindeki Önemi” konulu panel düzenlendi.

Panel öncesi DOKAP heyeti Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ı makamında ziyaret etti.

Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Uluslararsı Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Kurucu Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Serdar Kamanlı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, Üniversite akademisyenleri ile öğrenciler katıldı.

Yumurta üretim süreci hakkında bilgi veren DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, üretim sürecinde gerekli olan paketleme tesisini de kurarak desteklerini her türlü verdiklerini söyledi. Yüce, “Bölgemizde mevcut işletmelerin ve yeni kurulacak işletmelerin ihtiyacı olan organik yarkaların temininde sıkıntı yaşanmaması için Akkuş Belediyesi, Akkuş Kaymakamlığı ve Akkuş Ziraat Odası ile iş birliği içerisinde 10 bin yarka üretim kapasiteli DOKAP bölgesi organik yarka üretim projesi 2017 yılı yatırım programları teklif edilmiştir.

Proje 2 yıllık olup 1 milyon TL ödenek aktarılacaktır. Yani yumurta üretiminin yapılması, iyi tarım uygulaması yapılması için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile her türlü iş birliğini gerçekleştiriyoruz. 2016 yılında Ordu Üniversitesi tarafından yürütülen Doğu Karadeniz Bölgesi Organik Yumurta Tavukçuluğunun Tanıtılması Projesi kapsamında düzenlenen bu panelde panelistlerimizin vereceği bilgiler, bölgemizde yapmış olduğumuz çalışmalara üretilen yumurtaların pazarlanmasına, organik yumurta ve organik tavuk etinin tüketiminin artırılmasına katkı sağlayacağını ümit etmekteyiz.

Organiğe dönüşümüzün temelinde şu yatmaktadır: her ne kadar serbest sistem tavukçuluğunu gerçekleştirmiş olsak da pazarda vatandaşlarımızın alımında zorluklar çekiyoruz. Çünkü bir belge olmadığı için vatandaş bunun belgesi nerede diye soruyor. Organik belgesi olmadığı için üreticilerimiz satış aşamasında bunları ifade etmekte zorluk çekiyordu. Bunun için organik üretime dönüştürüldü. Artık sertifikalı, tamamen doğal yumurtaları sadece Karadeniz değil diğer bölgelerdeki iller de tüketeceklerdir.” dedi.

Altınordu Belediye Başkanlığının paydaş olarak katıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğunun Yaygınlaştırılması projesiyle ilgili olarak Altınordu Belediye  Başkanı Engin Tekintaş, “Bir ilin gelişimi için sadece kamu yatırımlarının yeterli olmadığını biliyoruz. Üniversitelerin de ilgili bütün birimleriyle tarımsal alt yapının ve geleceğin inşa edilmesine katkı sunması gerekir. Kamu kaynakları, özel teşebbüsler, üniversiteler ülkemizin gelişmesi için ortak paydada buluşmalıdır.

Biz yumurta paketleme tesisi kurarken bu işin içinde olacağımızı ve bu işin sahibi olacağımızı söylemiştik. İki ay gibi kısa bir zamanda bu tesis faaliyete geçmiş olacak. Bununla birlikte bu işin mutlaka coğrafi işaretlemeye tabi tutacağımız bir neticeye kavuşması gerekiyor. Yani marka tescilli hale getirilip bu şartlarda üretilen ve satılan ürünün tescillenmesi gerekiyor.

Diğer taraf yem olarak kullanılan ürünün de modern bir tesisten geçmesi gerekiyor. Yem fabrikasının projesini ve ihalesini hazırladık. Aradan uzun süre geçmeden bu projeyi de hayata geçireceğiz. İlk etapta günlük ihtiyacı karşılayacak 30-50 ton arası olan yem üretimini hazırlıyoruz. Başta Rektörümüz olmak üzere ilimizin tarımsal gelişimine katkı sağlayan bütün katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. ”şeklinde konuştu.

Ordu Üniversitesi olarak bu projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyeleriyle birlikte bir bilgi üretti ve bu bilgi dağlara taşlara sığmaz hale geldi. Bu durum bilgiyi oluşturmanın, bilgiyi üretmenin ve bilgiyi takip edebilmenin neticesidir. İnsanlar yaşam standartları yükseldikçe konvansiyonel tarım ürünlerinden organik tarım ürünlerine geçmeye başladılar. Bu güzel bir gelişme. Bugün insanların sağlıklı birer birey olarak yetişmesinde organik beslenmenin yadsınamaz bir öneme sahip olduğu herkes tarafından sorgulanmadan kabul edilen bir gerçektir.

Gelişmiş toplumlarda sağlıklı beslenmeye verilen önem yıllar geçtikçe de artmaktadır. Üniversitemiz, bilime ve topluma yön veren bir kuruluş olarak bu tür çalışmalarda görev bilinci sorumluluğu çerçevesinde hareket etmektedir. Ordu Üniversitesi olarak ilimizde gerçekleştirilen bu tarz çalışmalara bilimsel katkılar sağlayarak şehrimizin ve bölgemizin kalkınmasına her zaman destek vereceğiz.” dedi.

Panel Başkanı ve Uluslararası Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Kurucu Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, önem verdikleri bir projeyi yakından izlemekten çok mutlu olduğunu dile getirerek bu projenin Doğu Karadeniz bölgesine büyük canlılıklar getireceğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından panelde Türkiye’de tavukçuluk sektörü ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde organik yumurta üretimi, yumurtanın insan beslenmesindeki önemi ve tavuk eti ile ilgili bilimsel gerçekler konularında davetli panelistler dinleyicileri bilgilendirdi.

Katılımcı panelistlere konuşmalarının ardından plaket ve çiçek takdimiyle panel sona erdi. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : ORGANİK, YUMURTAYA, 1, MİLYON, TL

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız