HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

TMO, AKLIN NEREDE?

24 Mayıs 2022 Salı Saat: 09:17

Çay altın yılını yaşıyor bu sene. Buharına, demine yapılan zamlar da şahane. Maalesef fındık için aynı temennileri yine yapamıyoruz. Dilerim ki, bütün ürünlerin üreticilerinin yüzü hep gülsün. Çok şükür bu sene çay üreticisinin de, satıcısının da yüzü gülecek. Biz fındık üreticilerinin yüzü de Allah’a kalmış.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), arpa, buğday kısaca hububat ve narenciye ürünleri için fabrikalar açıyor, ofisler kuruyor değil mi? Be mübarek fındık ne o zaman? Fındık başka bir ürün mü? Fiskobirlik battı batalı, fındıkta sen devreye girdin gireli, fındık için fabrikalar neden açmıyorsun? Satış ofisleri kurmuyorsun?

Aklın nerede TMO? Aklın nerede?

Ne o? Yoksa zarar mı edersin? Veya zarar ederim diye mi korkuyorsun?

Ama yok, tekelciye peşkek çekilen fındığa yoksa sizin dokunmama kararı mı var bir yerlerde? Siz sadece üretici adına kotalandırıp belli bir miktar aldıktan sonra gerisine dokunamıyor musunuz? Sanki Lozan Anlaşması yapmış gibi fındığa el sürmeme kararı mı var elinizde?

Her yıl 600 ila 750 bin ton arası rekoltenin 150’sini zaiyat çıksak 600 bin ton fındıkta aldığın miktar 100 bin tonu geçmiyor. Neden fazlasını veya tamamına yakınını alsan günaha mı girersin?

Her yıl 2 milyar dolar ihracattan bahsediliyor. Külliyen yalan külliyen. En az 6 milyar dolardan aşağı düşerse kafamı kırarım.

Arada ki 4 milyar doların nerede veya kimlerin elinde olduğunu da çok iyi biliyoruz. 2 milyar dolar sadece göstermelik ve güldürmelik bir rakam olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Daha neler ve nelerinde döndüğünü biliyoruz da…

Fındık gibi bir ürüne istihdam yaratmayı akıl edemeyen TMO’ya bir çift sözüm daha var.

Karadeniz’de uçtan uca fındık yetiştiren şehirlere fındık fabrikaları kur. Kendin al, kendin işle, kendin sat. Binlerce insanda iş ve aş sahibi olsa fena mı olur?

Üreticiden 26 liradan aldığın bir kilo fındığı 4-5 ay sonra ihale ile 41 liraya çok rahat satıyorsan, neden kendin işleyip te çok daha fazlasına satmıyorsun. Merak etme şimdi nasıl zarar etmiyorsan, bil ki o zamanda zarar etmeyeceksin. Hayata geçireceğin bu proje ile hem üretici kazanacak, hem de devlet.

 

Yedirmeyin fındık üreticilerini vampirlere.

Yedirmeyin fındık üreticilerini kartellere.

Şimdi ortaya atılan bir senaryo daha var! Yok efendim neymiş, Fındık Organize Sanayi Bölgesi kurulsun muş… Gözünüze girsin sizin fındık organize sanayi bölgesi. Fabrikalar açın beyler, fabrikalar. Yeter artık fındık üreticisini cinlendirdiğiniz, dellendirdiğiniz.

Yeter artık yeteeeeeerrrrr….


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları